2013-04-22 01:57:03
Φωτογραφία για Η συνοχή της κυβέρνησης ενδιαφέρει τον Σαμαρά
Είμαστε ενώπιον ανασχηματισμού; Με βάση όσα δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ για τους έξι αναπληρωτές υπουργούς σημαίνει, ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά. Φυσικά οι πληροφορίες και οι φήμες δίνουν και παίρνουν. Ο καθένα λέει το μακρύ του και το κοντό του. Την ίδια ώρα ουκ ολίγοι υπουργοί κάθονται αναμμένα κάρβουνα, ενώ αντίστοιχοι, ή και περισσότεροι βουλευτές ήδη έχουν παραγγείλει τα νέα κοστούμια και περιμένουν το σύνθημα για να τα φορέσουν και να πάνε στο Προεδρικό Μέγαρο για ορκωμοσία.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να ακούγονται ως κωμικά, όμως είναι η σκληρή πραγματικότητα στο πολιτικό πεδίο, καθώς το πολιτικό προσωπικό της χώρας ακόμη δεν έχει κατανοήσει ούτε την κρισιμότητα της εποχής, ούτε και τις ανάγκες των πολιτών. Έτι οι περισσότεροι των πολιτικών ταγών ασχολείται με τον ανασχηματισμό, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά οι πολίτες δείχνουν σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι δεν τους ενδιαφέρει και υποστηρίζουν ότι είναι μία διαδικασία που αφορά μόνο το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Αντίθετα οι πολίτες αναμένουν κάποια καλά νέα από το μέτωπο της οικονομίας, που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη τους και της καθημερινότητα τους.


Τώρα σε ότι αφορά τον ανασχηματισμό μάλλον ο Αντώνης Σαμαράς με την εντολή για δημοσίευσης στο ΦΕΚ έκανε το πρώτο βήμα για τον περιλάλητο ανασχηματισμό. Όμως προηγούμενα πρέπει να επιτύχουν οι... ασκήσεις ισορροπίας που επιδίδεται, προκειμένου να είναι συμπαγές το κυβερνητικό μέτωπο. Οι γκρίνιες και οι διαμαρτυρίες των δύο εταίρων του αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να λάβει όλες τις παραμέτρους υπόψη του, ακόμη και στην υπόθεση του ανασχηματισμού, καθώς αυτά που διαρρέουν οι συνεργάτες του, ότι «η επιλογή των υπουργών είναι δική του υπόθεση», δεν είναι ακριβώς έτσι. Κι αυτό διότι οι τρεις αρχηγοί έχουν συμφωνήσει πως πριν προχωρήσουν σε κάποια απόφαση πρέπει να υπάρχει ομοφωνία.

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό αυτή την εποχή το πρώτο που ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό είναι να λειάνει όσο το δυνατόν περισσότερο όλες τις διαφωνίες που υπάρχουν με τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη. Ο Αντώνης Σαμαράς όπως υποστηρίζει στους συνομιλητές τους οι ενστάσεις που διατυπώνονται για σειρά θεμάτων δεν πρέπει να επηρεάσουν το μείζον, που είναι η συνολική πορεία και λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι διαχειρίσιμα και δεν απειλούν την κυβέρνηση. Απλά εκτιμά πως δεν πρέπει να δίνονται λαβές στην αντιπολίτευση και σχόλια.

Οι γκρίνιες

Σε ότι αφορά τον ανασχηματισμό το μεγάλο αγκάθι θεωρείται εκ νέου η στάση του Κουβέλη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. όπως λένε οι συνεργάτες του απαιτεί την παραμονή των Μανιτάκη-Ρουπακιώτη στα δύο κρίσιμα υπουργεία, προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση από το σχέδιο που εγκρίθηκε από την τρόικα. Εκτός από τον κ. Μανιτάκη, όμως, τα προβλήματα δεν είναι λίγα και με το έτερο στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ. που μετέχει στην κυβέρνηση.

Ο Αντ. Ρουπακιώτης, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε αρνηθεί να υπογράψει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού στον κ. Κουβέλη, πριν από λίγες ημέρες διέταξε έρευνα για ένα επεισόδιο στις φυλακές Γρεβενών και ζήτησε από τον εισαγγελέα (που ήταν παρών σε έλεγχο κελιών) να του πιστοποιήσει εάν υπήρξε ξυλοδαρμός κρατουμένου Μάλιστα για τους δύο υπουργούς, η ΔΗΜ.ΑΡ. έστειλε μήνυμα πως ότι και εάν λένε οι γνωστοί κύκλοι της Ν.Δ. οι δύο θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Ισορροπίες επιχειρούνται να κρατηθούν και σε ό,τι αφορά τη σχέση της ΝΔ και με τον κ. Ευ. Βενιζέλο. «Γαλάζια» κυβερνητικά στελέχη δεν δίστασαν και πρόσφατα να εκφράσουν τη δυσφορία τους για την επιμονή του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ να θέτει δημόσια το θέμα του ανασχηματισμού και της αλλαγής της λειτουργίας της κυβέρνησης. Όπως επεσήμαναν, μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από τη ΝΔ «όσο συνεχίζεται αυτή η δημόσια συζήτηση, τόσο ο ανασχηματισμός θα αναβάλλεται». Ουσιαστικά, σημειώνουν τα πρόσωπα αυτά, «ο κ. Σαμαράς έχει την απόλυτη ευθύνη για τις αλλαγές και δεν θέλει να δείξει ότι σύρεται πίσω από τις επιλογές του κ. Βενιζέλου». Βέβαια από το ΠΑΣΟΚ απαντούν με νόημα ότι «αυτοί που πραγματοποιούν τις διαρροές ας μάθουν να παράγουν κυβερνητικό έργο, ενημερώνοντας τους εταίρους και τους βουλευτές και μετά ας κάνουν κρίσεις».

Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια σε αυτό τον «πόλεμο» των διαρροών. Θεωρεί ότι πολλά θέματα λύνονται με τις απευθείας επικοινωνίες που έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, είτε διά ζώσης είτε τηλεφωνικά.

Ίσως αυτή η απόφαση του Σαμαρά να εκτονώσει και τις αντιρρήσεις που υπάρχουν για τον ανασχηματισμό. Εξάλλου οι Σταμάτης, Σαχινίδης, Κουκουλόπουλος και Χατζησωκράτης συζητούν εδώ και αρκετές εβδομάδες όλα τα πιθανά σενάρια για το νέο κυβερνητικό σχήμα.
iapopsi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ένα ξεχασμένο ελληνικό θαύμα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ένα ξεχασμένο ελληνικό θαύμα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ