2013-04-22 11:56:02
Φωτογραφία για Οι προτάσεις της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης στην 7η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Αειφόρων Πόλεων
Στο πλαίσιο διεξαγωγής της 7ης Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Αειφόρων Πόλεων που έλαβε χώρα στη Γενεύη 17-19 Απριλίου 2013, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Κοτρωνιάς, Δήμαρχος Λαμιέων, έλαβε μέρος στο στρογγυλό τραπέζι για τις οικονομικές πολιτικές που επηρεάζουν την αειφόρο ανάπτυξη των πόλεων και μάλιστα σε περίοδο κρίσης. Εκεί ανέπτυξε τις προτάσεις της ελληνικής αυτοδιοίκησης σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των οικονομικών των ΟΤΑ μέσα από τη διαχείριση της ενέργειας και επενδύσεων που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατέθεσε την άποψη ότι οι ΟΤΑ από καταναλωτές ενέργειας πρέπει να γίνουν και παραγωγοί ενέργειας. Η διαχείριση της ενέργειας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

1. Μείωση της κατανάλωσης με εφαρμογή νέων συστημάτων

2. Παραγωγή ενέργειας μέσα από επενδύσεις και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

3. Επανασχεδιασμό των πόλεων με κατανομή των χρήσεων γης και των λειτουργιών ώστε να επιτυγχάνεται μείωση μετακινήσεων ρύπων και τελικά εξοικονόμηση ενέργειας.


Για όλα τα παραπάνω ο κ. Γ. Κοτρωνιάς κατέθεσε μια σειρά καλών πρακτικών στην Ελλάδα και ειδικότερα στην πόλη της Λαμίας, πρακτικές που έχουν σχέση με επενδύσεις που χρησιμοποιούν γεωθερμική ενέργεια με ενεργειακά αυτόνομα δημοτικά κτίρια, με χρήση φωτοβολταϊκών σε οροφές σχολείων και δημοτικών κτιρίων, με εκμετάλλευση βιομάζας για τη θέρμανση και τέλος με την προώθηση ενεργειακών συνεταιρισμών που θα μετατρέψουν δήμο και δημότες από καθαρά καταναλωτές σε καταναλωτές και παραγωγούς. Η ως άνω εισήγηση κατατέθηκε και θα αποτελέσει μέρος των πρακτικών του συνεδρίου.

Ο κ. Κων/νος Ζέρβας, Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε δύο πάνελ του συνεδρίου ως εισηγητής:

1. Στη συνεδρίαση των Δημάρχων μαζί με τους Δημάρχους Στουτγκάρδης και Μιλάνου, όπου συζητήθηκαν θέματα χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα σε περιόδους κρίσης και παρουσιάσθηκαν πρωτοβουλίες του Δήμου Θεσσαλονίκης και δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς επίσης και εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης προγραμμάτων που έχουν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δήμων.

2. Χρηματοδοτήσεις για Βιώσιμες Πόλεις όπου συμμετείχαν οι πόλεις Θεσσαλονίκης και Ρότερνταμ και εκπρόσωποι μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Τράπεζα UBS μέσω των προγραμμάτων JESSICA, ELENA και ΣΔΙΤ.

Επίσης από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Μποζίκας συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι για τις Βιώσιμες Αειφόρες Γειτονιές.
kedke.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ