2013-04-26 11:22:46
Φωτογραφία για Θα φτάσει στο τραπέζι περισσότερων Ελλήνων αρνάκι και κατσικάκι φέτος, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές
Σημάδια ήπιας ανάπτυξης έδειξε το 2011 η αγορά κρέατος, καθώς ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της οικονομικής ύφεσης έχει προσανατολίσει το καταναλωτικό κοινό στην αγορά των βασικών κυρίως ειδών διατροφής Όπως προκύπτει από μελέτη της Hellastat, στην οποία εξετάζεται ο εγχώριος κλάδος επεξεργασίας και χονδρικού εμπορίου κρέατος, σε αντίθεση με τους περισσότερους κλάδους στον τομέα των τροφίμων, η πλειοψηφία των εταιρειών του κλάδου ενίσχυσαν τα έσοδά τους σε σχέση με το 2010.

Μάλιστα, οι επιχειρήσεις επεξεργασίας και τυποποίησης επέδειξαν μεγαλύτερη άνοδο πωλήσεων έναντι των χονδρεμπορικών και εισαγωγικών εταιρειών (+9%, έναντι +3,9% αντίστοιχα).

Βασικό πρόβλημα του κλάδου αποτελεί, πάντως, ο υψηλός βαθμός εξάρτησης από εισαγωγές, δεδομένης της περιορισμένης εγχώριας παραγωγής και της διαχρονικά αυξανόμενης ζήτησης. Μάλιστα, ενίοτε εντοπίζονται περιπτώσεις εισαγωγών μη πιστοποιημένων κρεάτων χαμηλότερης ποιότητας (π.χ. από Βουλγαρία).


Τέλος, ο τομέας επεξεργασίας κρέατος είναι άμεσα εξαρτώμενος από προμήθειες πρώτων υλών από αγορές του εξωτερικού, γεγονός το οποίο συνεπάγεται αυξημένα έξοδα παραγωγής. Ο κλάδος δεικνύει αντιστάσεις στην ύφεση λόγω της σημαντικότητας των προϊόντων του για τη σωστή διατροφή. Πυλώνα περαιτέρω θωράκισης όμως θα αποτελέσει η ενίσχυση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων μέσω ορθολογικών επιδοτήσεων, ενώ πρόσφορο έδαφος συνεχίζει να αποτελεί και η επέκταση σε αγορές του εξωτερικού, όπου η κατανάλωση είναι αρκετά υψηλότερη. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ