2013-04-26 13:35:04
Φωτογραφία για Κύπριος ΥΠΕΞ: Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το δημοσιονομικό πόνο
Εάν η Κύπρος παρακολουθούσε πιο προσεκτικά τον γοργά αναπτυσσόμενο τραπεζικό της κλάδο και εξυγίανε τα χρέη της νωρίτερα, μπορεί να είχε αποφύγει το δημοσιονομικό πόνο που αντιμετωπίζει τώρα, δήλωσε ο Κύπρος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο Ι. Κασουλίδης τόνισε ότι η κυπριακή Βουλή αναμένεται να εγκρίνει το πακέτο διάσωσης των 10 δισ. ευρώ και θα εφαρμόσει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που απαιτούντα. Αλλά η ανάγκη για ένα τόσο μεγάλο πακέτο βοήθειας θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

«Θεωρώ ότι τα λάθη που κάναμε ήταν δύο πτυχών. Θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση πολύ νωρίτερα, όταν θα ήταν λιγότερο επώδυνα από ό,τι είναι σήμερα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι ο τραπεζικός κλάδος αναπτύχθηκε γρήγορα και θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα για τη «συγκράτηση» αυτής της αύξησης.

Νωρίτερα στη διάρκεια του μήνα, η Κύπρος συμφώνησε στη διάσωσή της από τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ με αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας και μια αναδιάρθρωση του τραπεζικού της κλάδου. Για να διασφαλίσει τη βοήθεια, συμφώνησε στην εξυγίανση του δεύτερου μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, της Λαϊκής, και στη ριζική αναδιάρθρωση της μεγαλύτερης τράπεζας, της Κύπρου.


Τα μέτρα λιτότητας πρόκειται να είναι σκληρά για τη μικρή οικονομία, αλλά θα εφαρμοστούν όπως έχει συμφωνηθεί, ανεξαρτήτως από το εάν οι Κύπριοι υπουργοί θεωρούν ότι είναι τα σωστά ή όχι. «Εάν τα απαιτούμενα μέτρα λιτότητας δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε οι άνθρωποι θα πρέπει να αποδεχθούν ότι το πρόγραμμα είναι λάθος. Δεν θα πρέπει να υπάρχει δικαιολογία ότι δεν έχουμε εφαρμόσει αυτά που μας ζητήθηκαν», τόνισε ο Ι. Κασουλίδης.

Τα μέτρα έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν μεγαλύτερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν, και αυτό θα σημαίνει ότι το έλλειμμα δεν θα συρρικνωθεί στο ποσοστό που αναμενόταν. Ενώ αυτό είναι μια πραγματική πιθανότητα, ο Ι. Κασουλίδης δηλώνει πως αισθάνεται κάποια αισιοδοξία. «Σε μια μικρή οικονομία όπως η Κύπρος, τα πράγματα μπορεί να πάρουν εύκολα αρνητική τροχιά, αλλά εξίσου γρήγορα μπορεί να έχουν ανοδική».
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ