2013-05-09 01:09:04
Φωτογραφία για Τοπική αυτοδιοίκηση-πορεία προς την αναδιάρθρωση
Γράφει ο Ξυλομένος Κωνσταντίνος, Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ. 

Η δημιουργία ενός πολιτικού φόρουμ δημόσιας συζήτησης με κεντρικό άξονα... το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στα πολιτικά δρώμενα, με στόχο την κινητοποίηση και τη συσπείρωση ευρύτερα των δημοκρατικών δυνάμεων μπορεί να δώσει λύσεις στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας. Η διαμόρφωση εξάλλου ενός πολιτικού πλαισίου σε τοπικό επίπεδο επανδρωμένο από δυνάμεις απαγκιστρωμένες από το παλαιοκομματικό σύστημα των πελατειακών σχέσεων και των μικροπολιτικών συμφερόντων θα διεκδικήσει την αλλαγή και την αναμόρφωση σε όλους τους τομείς. Οι συνθήκες είναι κατάλληλες περισσότερο από ποτέ ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να συνεισφέρει ουσιαστικά στην αποκέντρωση και την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης συμβάλλοντας στην ανασυγκρότηση και την ανόρθωση της χώρας.

Η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια όλα όσα η ίδια η Αυτοδιοίκηση αλλά και το κεντρικό κράτος δημιούργησαν και συντήρησαν για χρόνια
. Η έλλειψη χρηστής διαχείρισης και εφαρμογής των ελεγκτικών μηχανισμών με την ανοχή της κεντρικής εξουσίας, υπέθαλψε την οικονομική σπατάλη και την εξυπηρέτηση αδιαφανών μηχανισμών και σε τοπικό επίπεδο. Η εξάρτηση μεταξύ κεντρικού κράτους και κομματικά εκλεγμένης αυτοδιοίκησης αποτέλεσε αμοιβαία σχέση συναλλαγής με ότι αυτό συνεπάγονταν. Βέβαια, δεδομένης της σημερινής κρίσης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και της συνολικής απαξίωσής του στη συνείδηση του πολίτη, οι συνδυασμοί που υποστηρίχθηκαν κομματικά στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις θα προσπαθήσουν να μεταμορφωθούν και να παρουσιαστούν ανεξάρτητοι. Οι εξαρτήσεις και οι αγκυλώσεις από το φαύλο παρελθόν είναι πολύ ισχυρές όμως ώστε να σπάσουν ουσιαστικά τα δεσμά με αυτό. Αυτή τη φορά οι πρόεδροι των κομμάτων και οι βουλευτές μπορεί να μην κάνουν την εμφάνιση τους προεκλογικά, αλλά θα κινητοποιήσουν τους μηχανισμούς όπως εκείνοι ξέρουν όλα αυτά τα χρόνια ώστε οι δήμοι και οι περιφέρειες να πάρουν το δικό τους χρώμα στο χάρτη της Ελλάδας. Ας μην γελιόμαστε και πολύ περισσότερο ας μην ξεχνάμε τόσο εύκολα, εάν θέλουμε πραγματικά να αφήσουμε στο παρελθόν τις αποτυχημένες πρακτικές που μας οδήγησαν σε αδιέξοδα.

Η διατύπωση και η υλοποίηση σύγχρονων πολιτικών αιτημάτων για την αναμόρφωση της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην απαξίωση του ρόλου της μπορεί να γίνει από νέες δυνάμεις του ευρύτερου πολιτικού χώρου καθολικά ανεξάρτητες από κομματικούς μηχανισμούς. Έτσι μόνον θα μπορέσει να διεκδικήσει την αυτονομία και την αυτοτέλεια της ενισχύοντας την αξιοπιστία και την ακεραιότητα του θεσμού, ώστε να εκπληρώσει το κοινωνικό και αναπτυξιακό της έργο. Η δημιουργία θεσμών διαφάνειας, κοινωνικού ελέγχου και συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες κρίνονται πλέον απαραίτητες για την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης. Η ανάγκη για μια ευρύτερη κοινωνική συμμετοχή και συναίνεση κρίνεται πλέον απαραίτητη περισσότερο από ποτέ για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών αλλά και την ανάπτυξη τους που μπορεί να δώσει τη ζητούμενη ώθηση στην ευρύτερη περιφέρεια. Θεωρώ λοιπόν, απαραίτητη την οικοδόμηση πολιτικών συμμαχιών με νέους κοινωνικούς συσχετισμούς, ενισχυμένο ανεξάρτητο ρόλο και πρόγραμμα-σχέδιο που θα υποστηρίζει την πραγματική θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης ώστε να υπάρξει ουσιαστική αναμόρφωση του θεσμού.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ