2012-04-04 09:31:49
Φωτογραφία για Να ανακληθεί η απεργία της ΠΝΟ
Εκκληση στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, να ανακαλέσει τη 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει για τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη, απευθύνουν οι νησιωτικοί φορείς και εκπρόσωποι του τουρισμού, ενώ οι ακτοπλόοι καλούν τις «υγιείς δυνάμεις» των Ελλήνων ναυτικών να παρέμβουν για να μην πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση.

Η απεργία των ναυτικών θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στον τουρισμό, που βρίσκεται στην αρχή της περιόδου, στη νησιωτική οικονομία, την ακτοπλοΐα αλλά και την εξυπηρέτηση των αναγκών των νησιωτών.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι, χθες, γινόταν προσπάθεια από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ώστε να ανακληθεί η απεργία μέχρι την προσεχή Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι η ΠΝΟ που δηλώνει ανοικτή στο διάλογο με την κυβέρνηση -αρκεί βέβαια να ειπωθούν ουσιαστικές κουβέντες- ζητεί, πρώτα από όλα, να εξασφαλιστεί η αυτόνομη και χωρίς διχοτόμηση λειτουργία του Οίκου Ναύτου.


Επίσης, ζητεί να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανεργία στους ναυτικούς, ειδικά για όλους όσοι προέρχονται από την επιβατηγό ναυτιλία (κρουαζιερόπλοια και ακτοπλοΐα). Ακόμα ένα θέμα που βάζει η ΠΝΟ είναι να αποσύρει η κυβέρνηση τη διάταξη που προεκτείνει την άρση του καμποτάζ και σε τουριστικά σκάφη άνω των 49 επιβατών, ενώ θέτει και ζήτημα αμοιβής των καθηγητών στο ΚΕΣΕΝ που είναι πλοίαρχοι και μηχανικοί.

Η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αννα Διαμαντοπούλου, έχει δηλώσει ότι η πολιτεία θα εξαντλήσει και πάλι κάθε προσπάθεια συνεννόησης και θα καλέσει σε διάλογο για την εξεύρεση λύσης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ακόμα και την τελευταία στιγμή. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπουργός έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από την άρση του καμποτάζ τα τουριστικά σκάφη.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας επισημαίνει, από την πλευρά του, ότι οι λόγοι που επικαλείται η ΠΝΟ για την απεργία προβάλλονται άκαιρα και εκβιαστικά, έναντι των ακτοπλοϊκών εταιρειών, καθώς «δεν είμαστε αρμόδιοι να επιλύσουμε τα αιτήματά τους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με ανακοίνωσή του, καλεί τις υγιείς δυνάμεις των Ελλήνων ναυτικών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανακαλέσουν άμεσα την εξαγγελθείσα απεργία. Επισημαίνει δε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 5 Απριλίου, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω ταλαιπωρία των επιβατών.

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο οποίος είναι ίσως η μοναδική πηγή πλούτου για τη νησιωτική Ελλάδα, η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού η εικόνα που θα δείξουμε προς τα έξω αναμένεται να καθορίσει και την πορεία των κρατήσεων για το καλοκαίρι.

Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση του ΗΑΤΤΑ, ο οποίος επισημαίνει ότι «η χρονική συγκυρία, ημέρες κατά τις οποίες η επιβατική κίνηση θα παρουσίαζε κάποια αύξηση, δίνοντας ανάσα στον εμπορικό κόσμο της χώρας, αλλά και στον εσωτερικό τουρισμό, η πορεία του οποίου είναι φθίνουσα, είναι τέτοια, που, αν δεν κυριαρχήσει η λογική, οι συνέπειες θα είναι καταστρεπτικές».

Για παράδειγμα φέρνει την ανασφάλεια που δημιουργείται σε όλους όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν για την Ανάσταση και το Πάσχα, γνωρίζοντας ότι οι ημέρες μετά τη λήξη της απεργίας είναι πάντα περιορισμένης διαθεσιμότητας σε θέσεις και, βέβαια, θα υπάρχει και ο κίνδυνος να μην μπορούν να επιστρέψουν, αν οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν.

Να ανακαλέσει την απόφασή της για δέσιμο των πλοίων κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα καλεί την ΠΝΟ και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, με επιστολή του προς το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας, Γιάννη Χαλά, που κοινοποιείται και στην υπουργό Ναυτιλίας, Αννα Διαμαντοπούλου.

«Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα καταβάλαμε τιτάνια προσπάθεια να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στη γερμανική αγορά, διαβεβαιώνοντας κορυφαίους πολιτικούς αξιωματούχους και τουριστικούς παράγοντες ότι μπορούν να νιώθουν ασφαλείς στη χώρα μας και πως οι ναυτικοί μας δεν πρόκειται να επιτείνουν ένα κλίμα αβεβαιότητας για τους επισκέπτες μας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Για ομηρία επιχειρήσεων, τουριστών και κατοίκων, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης που έχει προκηρύξει η ΠΝΟ, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Ζητεί την παρέμβαση της υπουργού ΠΑΑΝ, Αννας Διαμαντοπούλου, και από την Ομοσπονδία να επιλέξει διαφορετικό τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων της, αφήνοντας κατά μέρος τακτικές που στρέφονται εναντίον της κοινωνίας και των παραγωγικών τάξεων. Ανάλογη θέση διατύπωσε και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Κυκλάδων.

Οι πλοίαρχοι

Τη στάση τους ξεκαθαρίζουν με ανακοίνωσή τους και οι Ελληνες πλοίαρχοι. Η Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού καταδικάζει την περικοπή των συντάξεων των ναυτικών, χαρακτηρίζοντάς την άδικη και εξοντωτική.

Η ΠΕΠΕΝ δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι «είναι κάθετη σε οποιαδήποτε μείωση των συντάξεων και μεταβολή των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως αυτά ισχύουν μέχρι σήμερα. Αντίθετα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση και τη δίκαιη προάσπισή τους».

«Μη σοφή κίνηση» η απόφαση για απεργία

Ως μη σοφή κίνηση χαρακτηρίζει την απεργία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα ο υπεύθυνος Εμπορικής Ναυτιλίας της Ν.Δ., Γιάννης Πλακιωτάκης. Οπως επισημαίνει, ευελπιστεί ότι τα συνδικαλιστικά όργανα των ναυτικών θα ξανασκεφτούν την απόφασή τους.

Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ναυτιλία, η οποία όμως, τονίζει, σήμερα είναι χωρίς «τιμόνι». Επαναλαμβάνει δε τη δέσμευση της Ν.Δ. για πλήρη επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, «ώστε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους».

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Υποδομών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, χαρακτηρίζει την απεργία που έχει εξαγγείλει η ΠΝΟ ως «τελειωτικό χτύπημα στον τουρισμό».

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ψεύδεσθε κ. Σαχινίδη
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ψεύδεσθε κ. Σαχινίδη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ