2013-05-28 17:20:03
Φωτογραφία για Συνάντηση επιτροπής Καταστηματαρχών Κω με ΑΕΠΙ - Καμία συμφωνία, τεράστιο χάσμα απόψεων...
Σε σχέση με το θέμα των αδειών μουσικής έχουμε ενημερώσει τους συναδέλφους ότι το μονοπώλιο της ΑΕΠΙ δεν υφίσταται πλέον και ότι υπάρχουν πολύ φθηνότερες εταιρίες παροχής μουσικής με πολύ χαμηλότερες χρεώσεις.

Είναι πλέον γνωστό σε όλους, ότι με τις εταιρίες αυτές ο κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας μπορεί να βγάλει εύκολα άδεια μουσικής. Παρ’ όλα αυτά επειδή κάποιοι συνάδελφοι ενδεχομένως να ενδιαφέρονται να συνεχίσουν την «συνεργασία» τους με την ΑΕΠΙ, για τους δικούς τους λόγους, προσπαθήσαμε να ανιχνεύσουμε τις προθέσεις της εταιρείας με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από το σπάσιμο του μονοπωλίου που μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαν, αλλά και την πρωτοφανή οικονομική κρίση της χώρας μας. Έτσι, την Τετάρτη 22 Μαΐου, στις 3μμ, πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Κω συνάντηση των υπευθύνων της ΑΕΠΙ και μελών της επιτροπής δράσης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (για συντομία από δω και πέρα ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ)
. Την ΑΕΠΙ εκπροσώπησαν: ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ.Παντελής Γρετζελιάς, ο κ. Φώτης Μερκούρης (εκπρόσωπος της εταιρίας στην περιοχή μας), μαζί με τον νομικό τους σύμβουλο κ. Γιώργο Δημητρακόπουλο και από την μεριά της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ήταν οι κύριοι Στέφανος Καρπούζης, Αντώνης Καρυδάκης, Μανιάς Βασίλης και Ιωάννης Τσιρπανλής. Η πρώτη συνάντηση που κράτησε 3 ώρες και ήταν περισσότερο μια προσπάθεια ανίχνευσης προθέσεων, δεν οδήγησε σε κάποιο αποτέλεσμα.

Την επόμενη μέρα στις 2μμ, πάλι στην αίθουσα του επιμελητηρίου, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση των δύο πλευρών. Από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ήταν τα ίδια άτομα και στην ομάδα της ΑΕΠΙ προστέθηκαν ο εμπορικός διευθυντής κ. Ιωάννης Γκιόκας και ο τομεάρχης κ. Εμμανουήλ Μιχαηλίδης.

Η συνάντηση της Πέμπτης κράτησε περίπου τρεις ώρες χωρίς να οδηγήσει πάλι σε αποτέλεσμα. Σε σχέση με τα ουσιαστικά σημεία της διαπραγμάτευσης, προτείναμε μειώσεις στο αμοιβολόγιο της ΑΕΠΙ της τάξης του 70%. Η ΑΕΠΙ αντιπρότεινε μειώσεις της τάξης του 5-10% (με αλλαγή της ζώνης που είναι η Κως, από την ακριβότερη κατηγορία Α στην αμέσως φθηνότερη Β) που φυσικά δεν έγιναν αποδεκτές από μας.

Επιπλέον μας προτάθηκε να εξεταστούν χωριστά κάποιες μεμονωμένες επιχειρήσεις που ενδεχομένως να είχαν αδικηθεί!!! Η μερική ανά περίπτωση διευθέτηση αδικιών μας βρήκε αντίθετους. Αντιπροτείναμε συνολική αντιμετώπιση των επιχειρήσεων με μειώσεις στη λογική της αρχικής μας πρότασης και όχι αλά καρτ αντιμετώπιση στη λογική της ζητιανιάς και της φιλανθρωπίας. Με λίγα λόγια η ΑΕΠΙ επιδίωκε να μην απομακρυνθεί, παρά ελάχιστα, από τον τιμοκατάλογο της (αυτόν που αυθαίρετα, χωρίς ποτέ εμείς να ερωτηθούμε, έχει υιοθετήσει) και να δώσει κάποιες μειώσεις μόνο σε κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις υπερχρεώσεων.

Ένα άλλο σημείο αντιπαράθεσης ήταν ο τρόπος που γίνεται η τιμολόγηση σε σχέση με το μέγεθος των καταστημάτων. Προτείναμε τιμολόγηση με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που αναγράφονται στις άδειες των επιχειρήσεων και όχι με βάση την αυθαίρετη εκτίμηση του αντιπροσώπου της ΑΕΠΙ σχετικά με το τι αυτός θεωρεί ωφέλιμο χώρο ή όχι. Ούτε αυτή μας η πρόταση έγινε δεκτή. Με λίγα λόγια εμείς ζητήσαμε μια θεσμική, αντιμετώπιση του θέματος με βάση επίσημα διοικητικά έγγραφα (τις άδειες των καταστημάτων), ενώ αυτοί επέμειναν στην υποκειμενική και αυθαίρετη γνωμάτευση του αντιπροσώπου τους.

Εν κατακλείδι, δεν υπήρξε καμία συμφωνία, αφού το χάσμα των απόψεων ήταν τεράστιο και δεν βρέθηκε ένα πλαίσιο κοινών παραδοχών πάνω στο οποίο θα μπορούσε να οικοδομηθεί σιγά σιγά μια συνολική διευθέτηση.

Επαναλαμβάνουμε, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των συναδέλφων, τις προτάσεις μας επιγραμματικά, οι οποίες ήταν:

Μειώσεις της τάξης του 70%

Συνολική τιμολόγηση για όλες τις επιχειρήσεις.

Καθορισμός τιμολογίου με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που αναγράφονται στις άδειες των καταστημάτων

Και οι δύο συναντήσεις έγιναν παρουσία του Αντιδημάρχου επί των Οικονομικών κ. Αντώνη Γιωργαρά και του δημοτικού υπαλλήλου κ. Γεώργιου Χρήστου που προσπάθησαν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούσαν και τους ευχαριστούμε ολόψυχα γι αυτό. Τέτοιες κατεστημένες πρακτικές, που τόσα χρόνια λειτουργούσαν εις βάρος μας, μόνο ενωμένη η κοινωνία μπορεί να αντιμετωπίσει. Δήμος και επιχειρηματίες, αλλά και οι τοπικοί παράγοντες της κεντρικής εξουσίας σε δεύτερη φάση, ενωμένοι σε μια γροθιά, μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τέτοιες προκλήσεις και αυθαιρεσίες.

Τελειώνοντας, για άλλη μια φορά, συνιστούμε στους συναδέλφους να μην υποκύπτουν στις παράλογες απαιτήσεις της ΑΕΠΙ και να χρησιμοποιήσουν τις νέες εταιρίες παροχής μουσικής που διαθέτουν δεκάδες χιλιάδες μουσικά κομμάτια και πολλά διαφορετικά είδη μουσικής, ικανά να καλύψουν τις απαιτήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταστημάτων του νησιού μας. Κανείς δεν πρέπει να προχωρήσει μεμονωμένα σε συμφωνία με την ΑΕΠΙ, προτού επιτευχθεί μια συνολικότερη συμφωνία στο αμοιβολόγιο με βάση τα δεδομένα που είπαμε προηγουμένως.
aegeanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ