2013-05-31 15:47:04
Φωτογραφία για Κύπρος: Μαζική φυγή 2.300 δημοσίων υπαλλήλων μέσα σε 17 μήνες
Μαζικές είναι οι πρόωρες αφυπηρετήσεις από το Δημόσιο τους τελευταίους μήνες, ενώ εκτιμάται ότι η φυγή θα συνεχιστεί λόγω των φημολογιών για νέα μνημονιακά μέτρα το φθινόπωρο.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, η Επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, Εμμανουέλα Λαμπριανίδη, ανέφερε ότι από την 1/1/2012 μέχρι σήμερα αποχώρησαν πρόωρα 2.300 άτομα.

Σημείωσε ότι η πρόωρη αφυπηρέτηση δημοσίων υπαλλήλων δημιουργεί κενά σε πολλά τμήματα και δυσλειτουργίες.

Σε μια προσπάθεια, είπε, το υφιστάμενο προσωπικό να γίνει πιο αποτελεσματικό, διενεργείται μελέτη για τις δεξιότητες των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να διαφανούν οι ανάγκες σε κάθε τμήμα.

Πρόσθεσε ότι μελετάται ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του κάθε τμήματος, η εργασία που διεκπεραιώνει, με κύριο σκοπό τη μετακίνηση υπαλλήλων από διάφορα τμήματα σε αυτά που υπάρχει πραγματική ανάγκη.


Δεδομένων μάλιστα των μνημονιακών δεσμεύσεων, όπως είναι η επανεκτίμηση ακίνητης ιδιοκτησίας και της έκδοσης νέων τίτλων ιδιοκτησίας, και του γεγονότος ότι αφυπηρέτησαν 68 άτομα από το Τμήμα Κτηματολογίου, αναμένεται ότι ένας μεγάλος αριθμός θα μετακινηθεί για το σκοπό αυτό από άλλες υπηρεσίες.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά τμήματα του Υπουργείου Γεωργίας. Συγκεκριμένα το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού αποφάσισε την άμεση μετακίνηση 65 υπαλλήλων (25 χωρομέτρες και 40 γραφείς) από το Τμήμα Αναδασμού, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, τα Δημόσια Έργα και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης, αποφασίστηκε να προσληφθούν και εκτιμητές με βάση συμφωνία-πλαίσιο από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Κτηματολογίου, Κλεάνθης Κλεάνθους, ανέφερε πως χρειάζεται 300-400 άτομα προκειμένου να ολοκληρωθεί η επανεκτίμηση της αξίας των ακινήτων μέχρι τον Ιούνιο του 2014, όπως προστάζει η Τρόικα. Σε διαφορετική περίπτωση, είπε, θα μειωθεί η ποιότητα της εργασίας και δεν θα ανταποκρίνονται οι τιμές στη σημερινή αξία. Συνέχισε λέγοντας ότι αναμένεται να υποβληθούν χιλιάδες ενστάσεις από πολίτες που θα διαφωνούν με τις εκτιμήσεις.

Πρόσθεσε ότι το Τμήμα θα προχωρήσει στις διορθώσεις εκεί και όπου απαιτηθεί ώστε να μην επηρεαστεί η ψυχολογία των ιδιοκτητών και να νιώθουν πικρία για το τμήμα, του οποίου σήμερα σέβονται όλες τις εκτιμήσεις του.

Εξήγησε ότι η επανεκτίμηση θα πρέπει να δοθεί σε άτομα που έχουν γνώση το αντικείμενο. «Τρέμω στην ιδέα να αναθέσω τη δουλειά σε άτομα που δεν έχουν πενταετή πείρα», είπε.

Αναμένεται να γίνει επανεκτίμηση της αξίας 430.000 ιδιοκτησιών παγκύπρια για προσαρμογή των φορολογιών. Αριθμός 1.100.000 ιδιοκτησιών αφορούν χωράφια και οικόπεδα, ενώ ένας άλλος αριθμός ιδιοκτησιών 400.000 αφορούν γραφεία, διαμερίσματα, καταστήματα, βιομηχανίες, οικίες, διπλοκατοικίες.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ανδρέας Ασσιώτης, ανέφερε ότι τέσσερα έργα που έχουν αποδοθεί στο Τμήμα Κτηματολογίου είναι απόλυτα δεσμευτικά.

Αναφέρθηκε ακόμα στην ψιθυρολογία για κατάργηση του Τμήματος Αναδασμού, σημειώνοντας πως δεν είναι δουλειά του Υπουργείου Εσωτερικών να ασχολείται με το μέλλον άλλου Τμήματος, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο είναι θέμα της κυβέρνησης να το εξετάσει.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Αίγλη Παντελάκη, ανέφερε ότι το Υπουργείο αναγνωρίζει την κρισιμότητα των στιγμών και έχει καλή διάθεση να βοηθήσει. Εισηγήθηκε ωστόσο να γίνει ανάθεση των όποιων υπηρεσιών στο Τμήμα Αναδασμού από το Τμήμα Κτηματολογίου, έτσι ώστε να διεξάγονται παράλληλα και οι εργασίες αναδασμού.

Ο βουλευτής ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής ανέφερε πως η όποια μετακίνηση δεν πρέπει να επηρεάσει τη λειτουργία άλλου Τμήματος. Ο βουλευτής ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει προσεκτικά η όποια απόσπαση προσωπικού ώστε να μην επηρεαστεί ο αγροτικός αναδασμός.
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ