2013-06-03 12:14:05
Φωτογραφία για «Η μουσική δεν καταλαβαίνει από κρίση»
του Μανόλη Παντινάκη

Ο Ψαραντώνης ενέπνευσε τη μεγάλη "φίρμα" της κιθάρας Σκωτσέζο John Renbourn στην εμφάνισή του με τους άλλους συμπατριώτες του στο «Θέατρο Αγίας Γαλήνης Δαίδαλος και Ίκαρος» και ήδη μελετά την κρητική μουσική στους δρόμους που άνοιξε ο Ανωγειανός λυράρης.

- Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από τη μουσική της Κρήτης και τη σχολή Ψαραντώνη; -, ρωτήθηκε την επομένη της συναυλίας από το MadeinCreta.

«Τη μουσική του Ψαραντώνη την άκουσα για πρώτη φορά και ένιωσα σαν να με πέρασε ηλεκτρισμός! Η δική σας μουσική μου δίνει έμπνευση και η Κρήτη είναι ο πυρήνας της μουσικής για πολλές χώρες και για την Αγγλία… Τη θαυμάζω!»

-Νιώσατε άνετα στη συναυλία, πρώτη φορά μπροστά στο κρητικό κοινό και σε ξένους που παραθερίζουν εδώ;

«Πριν έλθω εδώ ήμουν στη Νότια Γαλλία και στην Ανδαλουσία και ένας φίλος μου που έχει σπίτι και μένει στα Σαχτούρια με είχε καλέσει να έλθω. Βρήκα την ευκαιρία με τους άλλους μουσικούς και ήλθαμε και πάνω στη σπηλιά του θεάτρου κάναμε μαθήματα. Ήταν τέλεια στην Αγία Γαλήνη και στη συναυλία που δώσαμε. Στην αρχή είχα λίγο άγχος, γιατί έπαιζα για πρώτη φορά σε αυτό το κοινό, αλλά ευτυχώς το άγχος έφυγε γρήγορα και όλα πήγαν μια χαρά…»


-Πριν αρχίσετε εσείς πήρατε μια γεύση από την κρητική μουσική όπως την αποδίδει ο Ψαραντώνης «Ήταν μια εκπληκτική αρχή από τον λυράρη της Κρήτης. Η μουσική του μου απελευθέρωσε τα χέρια και μου έδωσε την έμπνευση. Τώρα θέλω να δοκιμάσω και εγώ στη μουσική σας και πρέπει να τη μελετήσω. Δεν περίμενα στο τέλος που ήλθαν τα παιδιά του χωριού, για να με ευχαριστήσουν για ότι τους δώσαμε εκείνο το βράδυ και να με δουν από κοντά. Ήταν μια έκπληξη για μένα…»

Με άλλους μουσικούς συμπατριώτες του και τον φίλο δίπλα του Μάικ Γουόλκερ

«ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΘΑΡΑ…»

-Επηρεάζει τη μουσική δημιουργία η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα;

«Δε θέλω να μιλάω για τα προβλήματα και τους πολιτικούς. Μπορώ, όμως να πω ότι η μουσική δεν καταλαβαίνει από κρίση…»

-Τι τελικά είναι για εσάς η μουσική;

«Δεν προσδιορίζεται! Εγώ θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρό παιδί με μια κιθάρα στο χέρι…»

-Θα έλθετε και πάλι στην Κρήτη και στην Αγία Γαλήνη;

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και ειλικρινά σας λέω δε θέλω να φύγω…»

Ο John Renbourn γεννήθηκε το 1944 με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Λονδίνο, σπούδασε κλασσική κιθάρα και έχει μια σπουδαία μουσική διαδρομή, έχοντας κατακτήσει την πέμπτη θέση ως κιθαρίστας στο παγκόσμιο στερέωμα. Η δεξιοτεχνία του, χαϊδεύοντας τις χορδές της κλασσικής κιθάρας, τον έχουν καθιερώσει ως ένα από τους πλέον σημαντικούς στο είδος του στην υφήλιο…

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ