2013-06-13 11:12:43
Φωτογραφία για Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης: Ξορκίζουν την πρόωρη κάλπη που βλέπουν να επιδιώκει ο Αντ. Σαμαράς...!!!
Λιονάκης Νίκος

Ο Ευ. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης ξορκίζουν τις πρόωρες εκλογές με αφορμή το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει για την τρικομματική κυβέρνηση από το πραξικοπηματικού χαρακτήρα κλείσιμο της ΕΡΤ.

Παράλληλα όμως δηλώνουν έτοιμοι για το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης, πρόθεση η οποία εκτιμούν ότι κρύβεται πίσω από τις μονομερείς κινήσεις του Αντ. Σαμαρά και με τις οποίες προσπαθεί να το εκμαιεύσει.

Τα δύο κόμματα θεωρούν ότι αυτό ακριβώς θα επιβεβαιώσει η επιμονή του πρωθυπουργού στην απόφασή του, για την οποία ήταν ενήμεροι και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι από σύσκεψη μαζί του την περασμένη Κυριακή και μετά την οποία βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και εκτεθειμένοι περισσότερο από ποτέ. Στάση που επιχειρούν να αλλάξουν υπό το βάρος των τεράστιων αντιδράσεων που προκλήθηκαν αλλά και υπό τις ισχυρές εσωκομματικές πιέσεις που δέχονται για απεγκλωβισμό από την ταύτιση με τον Αντ. Σαμαρά και την πολιτική "παλαιάς δεξιάς κοπής".


Μετά τον Κ. Σκανδαλίδη, και ο Θ. Μωραΐτης έθεσε θέμα πρωθυπουργού ή και εκλογών, ενώ ενδεικτικό της κομματικής κατάρρευσης είναι και το γεγονός ότι ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης δεν υπέγραψε την κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. για κατάργηση της ΠΝΠ, συντασσόμενος έτσι με τη στάση του Μαξίμου. Ο ίδιος εξηγούσε σε συνομιλητές του ότι το έκανε γιατί "δεν επιθυμεί εκλογές".

Με συντονισμένη αντίδραση οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, που χάραξαν κοινή γραμμή απέναντι στον Αντ. Σαμαρά σε συνάντησή τους χθες στη Βουλή, του απηύθυναν πρόσκληση για σύσκεψη προκειμένου να βρεθεί "κοινός τόπος". Παράλληλα, αφού τόνισαν ότι επιθυμούν τη συνέχιση της πορείας της χώρας, σημείωσαν ότι αυτό προυποθέτει και την εκπλήρωση βασικών όρων "ισοτιμίας" και "ειλικρίνειας" στη συνεργασία και σεβασμό του κράτους δικαίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εταίροι θα "καλύπτονταν" εάν η συζήτηση για το νομοσχέδιο γίνει με ανοικτή την ΕΡΤ.

 

"Το φταίξιμο στον Σαμαρά..." Από τη στάση που κράτησαν χθες είναι εμφανές ότι οι δύο αρχηγοί καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να μην οδηγήσει η κυβερνητική ρήξη σε εκλογές και σε κάθε περίπτωση, εάν οι εξελίξεις οδηγήσουν εκεί, να μην πάρουν εκείνοι το "φταίξιμο" για τις κάλπες.

Οι έμμεσες προειδοποιήσεις του Ευ. Βενιζέλου ότι "δεν θέλουμε εκλογές, αλλά δεν τις φοβόμαστε" και του Φ. Κουβέλη ότι "το αρραγές της κυβέρνησης προϋποθέτει τη συμφωνία και των τριών μερών" αποτελούσαν ουσιαστικά "απάντηση" των δύο κυβερνητικών εταίρων στην "απειλή" του Μαξίμου ότι ο Αντ. Σαμαράς θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Κάτι που, εάν συμβεί και το αποδεχτούν τελικά οι δύο, θα σημάνει -σύμφωνα με πολλά στελέχη των δύο κομμάτων- το "πολιτικό τέλος" τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και του Π.Σ., η πλειοψηφία της Κ.Ο. του κόμματος διαμήνυσε στον Ευ. Βενιζέλο ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, εάν ζητηθεί. Το ίδιο αποφασίστηκε σε άτυπη συνάντηση που είχε ο Φ. Κουβέλης με τους βουλευτές του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευ. Βενιζέλο και ενώ "κύκλοι Μαξίμου" απαντούσαν στο αίτημά τους για σύσκεψη ότι "σύσκεψη έγινε την περασμένη Κυριακή". Όπως προκύπτει, ξεκαθαρίστηκε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Στο πλαίσιο της ίδιας αντιπαράθεσης για το ποιος από τους δύο θα κάνει έστω και ένα βήμα πίσω και των εκατέρωθεν "προειδοποιήσεων" για το ποιος θα ευθύνεται αν η κυβερνητική συνοχή καταρρεύσει, η Ιπποκράτους διαμήνυε ότι η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη και ότι ο πρωθυπουργός και η Ν.Δ. "αναλαμβάνουν την ευθύνη". Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στη δευτερολογία του ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι ο Αντ. Σαμαράς "παίζει στα ζάρια την κυβερνητική συνοχή". Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ., Ανδ. Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι "αν η χώρα πάει σε εκλογές, την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο Σαμαράς".

 

Γιατί βλέπουν εκλογές ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. Παρά το γεγονός ότι, ενώ αρχικά ο Αντ. Σαμαράς με την ομιλία στο ΕΒΕΑ φάνηκε να απορρίπτει το αίτημα των δύο για σύσκεψη, τα δύο "στρατόπεδα" αναμένουν με επιφυλάξεις για τις προθέσεις του τη στάση που θα κρατήσει. Αυτό διότι εκτιμούν ότι η κίνηση του πρωθυπουργού να υπάρξει τελικά συνάντηση δεν αναιρεί την άλλη εκτίμησή τους ότι επιθυμεί αργά ή γρήγορα τις εκλογές.

Μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής του κόμματος κοντά στον Ευ. Βενιζέλο έλεγε ότι το φθινόπωρο "θα έχουν τελειώσει τα χρήματα" και θα υπάρχουν δύο επιλογές για την κυβέρνηση: "Είτε να δανειστεί από τις αγορές με υψηλό επιτόκιο είτε να συνεχίσει να δανείζεται από την τρόικα, με αντίτιμο όμως ένα νέο Μνημόνιο". Ακριβώς σε αυτο αποδίδει το ΠΑΣΟΚ την επιθυμία που διαβλέπει στον Αντ. Σαμαρά για πρόωρες εκλογές. Εκτιμούν δηλαδή ότι θα ρισκάρει με εκλογές ώστε να έχει την πιθανότητα να επανεκλεγεί πρώτος, πριν λάβει νέα μέτρα και με σκοπό να ενισχύσει και να ποντάρει στο δίπολο μεταξύ του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο το ίδιο στέλεχος έλεγε ότι ο Αντ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να "στριμώξει" τον ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον να απαντήσει ποια θέση θα έχει απέναντι στο ενδεχόμενο του νέου Μνημονίου.

Αντίστοιχα από τη συζήτηση που είχε ο Φ. Κουβέλης με τους βουλευτές του χθες προέκυπτε η εκτίμηση ότι έχει ήδη ξεκινήσει η "αντίστροφη μέτρηση" προς τις κάλπες. Και στη ΔΗΜ.ΑΡ. θεωρούν δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θέλει πρόωρες εκλογές κι ότι θα ποντάρει στην ακραία πόλωση Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ. Προέκυπτε επιπλέον από τη συζήτηση ότι ο Αντ. Σαμαράς αποσκοπεί στην αυτοδυναμία και πως δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε επαναληπτικές εκλογές. Η περαιτέρω στάση του κόμματος θα διαμορφωθεί σε σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Ε.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ.

 

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θέλουμε εκλογές, αλλά δεν τις φοβόμαστε Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Φ. Κουβέλη, ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για αναμφίβολο πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας, προσθέτοντας με... αποδέκτη τον Αντ. Σαμαρά ότι "η κοινωνία πιστεύει στην ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας, εμείς λειτουργούμε ως εγγυητές της σταθερότητας, αλλά επί τη βάσει αρχών, των θεσμών και της κοινοβουλευτικής τάξης". Στο ίδιο κλίμα, είπε ότι "τα τρία κόμματα έχουν καταβάλει τεράστια προσπάθεια και μπορούμε να τη συνεχίσουμε εφόσον υπάρχει σχέση ειλικρίνειας, ισοτιμίας και συζήτησης για τις ανάγκες και προτεραιότητες της χώρας". Σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε πρόσκληση προς τον Αντ. Σαμαρά και ζήτησε επικαιροποίηση προγραμματικής συμφωνίας και κανόνες της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Επιπλέον είπε ότι και το ΠΑΣΟΚ θέλει "ριζική μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση" και στην ΕΡΤ, αλλά "συμφωνημένη, ψηφισμένη στη Βουλή".

Τα ίδια μηνύματα εξέπεμψε μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. Ειδικότερα, άφησε αιχμές για συνειδητή τακτική "αυταρχισμού" από τον Αντ. Σαμαρά και τον κάλεσε "προσωπικά" "να διαφυλάξει την ενότητα και την προοπτική της κυβέρνησης", λέγοντας παράλληλα ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας θέλει σταθερότητα. Σε αυτό το πνεύμα είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές γιατί δεν τις χρειάζεται η χώρα, αλλά δεν τις φοβάται". "Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μάθει να ρίχνει κυβερνήσεις, αλλά δεν φοβάται και έχει σαφή προτάγματα και προτεραιότητες και θα κάνει λάθος όποιος τα υποτιμήσει", συνέχισε, στο πλαίσιο των προειδοποιήσεων για πρόωρες εκλογές.

 

Φ. Κουβέλης: "Θολό" το αρραγές της κυβέρνησης Ως "θολή" περιέγραψε ο Φ. Κουβέλης την εικόνα της κυβέρνησης, τονίζοντας και αυτός με το βλέμμα προς τον Αντ. Σαμαρά ότι "το αρραγές της κυβέρνησης προϋποθέτει τη συμφωνία και των τριών μερών" και πως "δεν έχει εξασφαλιστεί όλες τις φορές ο αναγκαίος συντονισμός και ο κοινός πολιτικός τόπος".

"Η κυβέρνηση, για να πορευτεί και να ολοκληρώσει το έργο της, μπορεί να πορευτεί από την ώρα που θα εξασφαλίσει αυτά τα δύο", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "η περαιτέρω πορεία της κυβέρνηση (που "πρέπει και μπορεί να συνεχιστεί") προϋποθέτει την ουσιαστική συνεννόηση μεταξύ των τριών κομμάτων". Τάχθηκε κι εκείνος υπέρ του "εξορθολογισμού" της ΕΡΤ, "αλλά αυτό επιβάλλεται να γίνει με την ΕΡΤ ανοικτή".
avgi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ