2013-06-13 19:31:34
Φωτογραφία για ΠΩΣ «ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ» ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ; (H περίπτωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ)  Δημήτρης Ν.Πατσάκης,13.6.13  Οι ανακοινώσεις, με την ευκαιρία του «ελέγχου προόδου» από τα εντεταλμένα μέλη της ομάδας εκπροσώπων των δανειστών μας, για τις παρατηρούμενες αποκλίσεις των δαπανών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τον Π/Υ του 2013 (ή του 2012;
Δημήτρης Ν.Πατσάκης,13.6.13

Οι ανακοινώσεις, με την ευκαιρία του «ελέγχου προόδου» από τα εντεταλμένα μέλη της ομάδας εκπροσώπων των δανειστών μας, για τις παρατηρούμενες αποκλίσεις των δαπανών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τον Π/Υ του 2013 (ή του 2012;) δεν προξενούν την παραμικρή εντύπωση, τουλάχιστον σε όσους γνωρίζουν ή πληροφορούνται των τεκταινομένων στον μεγαλύτερο φορέα Ασφαλιστικής Υγειονομικής Περίθαλψης στην χώρα.

Εν πολλοίς, η στελέχωση του οργανισμού βασίζεται σε κατά βάση πεπαλαιωμένο υλικό. «Κουρασμένο» προσωπικό, προερχόμενο από τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ,ΟΑΕΕ,ΟΓΑ,ΟΠΑΔ), μη συνεργαζόμενα διαδικτυακά συστήματα πληροφορικής, «δημοκρατικά» ισοπεδωμένες αμοιβές, απουσία κινήτρων απόδοσης, ελλείψεις σε απαραίτητες δομές ελέγχου κ.ά.

Παράλληλα, το «μοντέλο» της τοποθέτησης διοικητών και υποδιοικητών από την δεξαμενή των «πρώην» (βουλευτών, δημάρχων, πολιτευτών, «μονίμως» τοποθετημένων επί δεκαετίες σε Τράπεζες, Ταμεία ή όπου βρισκόταν «θέση»), χωρίς αξιολόγηση παρελθόντων θητειών και εργασιακής εμπειρίας, συμπληρώνει το puzzle της τραγικής εικόνας της «διάλυσης».


Δεν θίγουμε, προς το παρόν, το πρόβλημα των μειωμένων εσόδων από τις εισφορές των ασφαλισμένων, γιατί το ζήτημα αφορά τις χρεώσεις και όχι τις πληρωμές.

Τι είναι λοιπόν αυτό που «φουσκώνει» τις δαπάνες;

Σε ό,τι αφορά στα νοσήλια εκτός κρατικών νοσηλευτικών δομών, τα πράγματα είναι και απλά και προ πολλού γνωστά. Είναι πασίγνωστο πως, ιδιαίτερα σε μικρο-μεσαίες μονάδες, η εισαγωγή διενεργείται ημέρες προ της χαρακτηρισμένης ως αναγκαίας επέμβασης η νοσηλείας. Άλλωστε, σε αρκετές περιπτώσεις, έχει διαπιστωθεί η εικόνα κενών κρεβατιών, σε αντίθεση με το «υπερπλήρες» της μονάδας. Το «κόλπο» της «άδειας» του Σ/Κ είναι μάλλον γνωστό σε πολλούς. Το ότι δεν «διακόπτεται» η νοσηλεία και η χρέωση στα Ταμεία, είναι ,προφανώς, αρμοδιότητα των «ελεγκτών» των ταμείων. Προσωπικά, είχα διαπιστώσει το σχετικό σύστημα σε μεγάλο & επώνυμο θεραπευτήριο των Νοτίων Προαστίων, όπου, η νοσηλευόμενη υπέργηρη συγγενής μου, ζητώντας να μεταφερθεί σε θάλαμο Γ΄ θέσης, όπως προέβλεπε το ασφαλιστικό της «πακέτο», της διεμηνύθη πως «δεν έχουμε κενά κρεβάτια». Η καταγγελία μου την ίδια στιγμή στην Διοίκηση του –τότε- Ι.ΚΑ. και ο αιφνίδιος έλεγχος κατόπιν εντολής, υποθέτω πως διόρθωσε την κατάσταση, αν όχι προσωπικά, τουλάχιστον για το ίδιο το Ι.Κ.Α.

Η διαρκής παρακολούθηση της μέσης διάρκειας νοσηλείας, αναλόγως των περιστατικών και των προβλεπομένων από τα Κ.Ε.Ν, είναι μία από τις μεθόδους που πρέπει να ακολουθείται με θρησκευτική ευλάβεια. Το αν και κατά πόσο αυτό συμβαίνει, σε περιφερειακό ή κεντρικό επίπεδο, εξαιρουμένων των χρονίων ψυχιατρικών περιπτώσεων, είναι προς διερεύνηση.

Το ενδεχόμενο της υπέρβασης των όσων υποτίθεται ότι πρέπει να συμβαίνουν, μάλλον ανήκει στα γνωστά «κακώς κείμενα» της υπέροχης εικονικής μας πραγματικότητας στην Υγεία. Το ποιό π.χ. είναι το ποσοστό των «γενοσήμων», έναντι των «πρωτοτύπων» (εντός ή εκτός «πατέντας») φαρμάκων, τα οποία εξαιρούνται του «κλειστού» νοσηλίου, είναι ένα άλλο ζήτημα , για το οποίο ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν παρέχει στοιχεία.

Σε ότι σχετίζεται με το θέμα των υπερβολικών, σε σύγκριση με άλλες χώρες «χαμηλού» επιπέδου ( π.χ. Γερμανία, Δανία, Σουηδία κ.ά) πράξεων απεικονιστικών τομογραφιών, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επικαλείται το γεγονός πως, με «έξωθεν» ενέργεια, το συμφωνημένο ποσοστό επιστροφής βάσει όγκου (price by volume) που ίσχυε, αντικαταστάθηκε με ενιαίες τιμές για τις τομογραφίες 16 & 64 τομών. Το αποτέλεσμα της αύξησης των χρεώσεων στα «ακριβά» συστήματα, έναντι τις μείωσης στα «παλιάς τεχνολογίας» και η εξ αυτού του τρόπου αποδεδειγμένη εύνοια στα επώνυμα «μαγαζιά», προφανώς δεν είναι τόσο τυχαίο.

Τέλος, η επίκληση του Διοικητού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πως η διαπραγματευτική διαδικασία με τους παρόχους απαιτεί Υπουργική Απόφαση ορισμού μελών των επιτροπών, μάλλον ακυρώνει στην πράξη την ίδια την ανάγκη ύπαρξης «ηγεσίας» στον οργανισμό. Θα μπορούσε π.χ. να απειλήσει με παραίτηση εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα από τον διορισμό του δεν υλοποιείτο η σχετική προς τούτο διάταξη στο καταστατικό. Το αυτό φυσικά, ισχύει και για τους κ.κ. υποδιοικητές, για τους οποίους δεν έχουμε ακούσει κάτι πέραν των ονομάτων τους (Αν είχαν την ευγένεια να μας έδιναν κάποιες πληροφορίες, θα ήμασταν πολύ υποχρεωμένοι….)
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ