2013-06-13 20:35:13
Φωτογραφία για Τα ξένα ΜΜΕ για την αποτυχημένη πώληση της ΔΕΠΑ: Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων
Με τίτλο "Η αποτυχία της ιδιωτικοποίησης του ελληνικού φυσικού αερίου οδηγεί το πρόγραμμα στα πρόθυρα της κατάρρευσης" παρουσιάζει η βρετανική Guardian το θέμα της ΔΕΠΑ και του ανεπιτυχούς success story.H Guardian συνεχίζει λέγοντας: "Με δεδομένο πως η ΔΕΠΑ ήταν το πετράδι του στέμματος, οι πιθανότητες να καταφέρει η Αθήνα να πιάσει τον στόχο των 2,6 δισ. ευρώ είναι λίγες" και εξηγεί: Το "πρόβλημα θα το έχει η κυβέρνηση της Αθήνας, που της έχει επιβληθεί από την τρόικα (...) ξεκάθαρα πως δεν πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις".

Ακόμη, εξηγεί πως "αυτό είναι πρόβλημα" και για την τρόικα, καθώς θα έχει "το δικαίωμα να πει στην Ελλάδα να καλύψει το έλλειμμα με επιπλέον περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ή αυξάνοντας κι άλλο τη φορολογία. Είναι τρεις οι λόγοι για τους οποίους δεν θα πρέπει να το κάνει αυτό".

Λόγος Νο 1 -σύμφωνα με την Guardian- είναι πως η Ελλάδα θα κερδίσει λιγότερα από το πραγματικό κόστος. Λόγος Νο 2 είναι πως η Ελλάδα, "με τεράστιο κόστος για την οικονομία", έχει επιτύχει να μειώσει σημαντικά το έλλειμμα. Λόγος Νο 3 είναι ότι διάφοροι, σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, θα είναι "στα κρυφά" χαρούμενοι "για γεωπολιτικούς λόγους" που δεν αγόρασε η Gazprom τη ΔΕΠΑ.


Το επίσης βρετανικό BBC, σε δημοσίευμα με τίτλο: "Οι ελληνικές μετοχές πέφτουν μετά την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ", κάνει λόγο για πτώση της τάξης του 5% στο χρηματιστήριο.

Η αμερικανική Washington Post βάζει το θέμα της ΔΕΠΑ σε γενικό άρθρο που αφορά την έλευση της τρόικας, με τίτλο: "Η Ελλάδα ψάχνει από κάπου να πιαστεί, ενώ η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα".

Για «ισχυρό πλήγμα» που δέχτηκε το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από την ανυπαρξία προσφορών στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ κάνει λόγο ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στη διαδικτυακή έκδοση της βελγικής εφημερίδας De Tijd, υπό τον τίτλο: «Οι Έλληνες θέλουν αναπροσαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων». Σημειώνοντας πως εμφανιζόταν σχεδόν σίγουρο ότι η εταιρεία Gazprom θα υποβάλει προσφορά, την τελευταία στιγμή οι Ρώσοι «έκαναν πίσω».

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η εφημερίδα De Standaard, σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο: «Οι ξένοι επενδυτές δεν πιστεύουν στο ελληνικό Eldorado», σημειώνει ότι οι χθεσινές εξελίξεις και η αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ αποδεικνύουν -«με επώδυνο μάλιστα για τους Έλληνες τρόπο»- ότι το σλόγκαν του ΤΑΙΠΕΔ ότι «η Ελλάδα αποτελεί το νέο Eldorado για τους ξένους επενδυτές», δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα «άδειο κέλυφος» και κάνει λόγο για «πολύ αρνητική εξέλιξη».

 
Η ΑΥΓΗ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ