2013-06-14 09:25:50
Φωτογραφία για FT Editorial: Αναγκαίο κακό η απόφαση Σαμαρά για ΕΡΤ
Η ερμηνεία των FT για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ. Ποια κίνητρα αποδίδονται στον Α. Σαμαρά, πώς εξηγούνται οι κινήσεις του και τι σημαίνουν οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, τους δανειστές και τους επενδυτές.

H απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ, το ίδρυμα κρατικής ραδιοφωνίας και  τηλεόρασης, προκάλεσε νευρικές αντιδράσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα σωματεία κήρυξαν γενική απεργία. Οι ηγέτες των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού με την Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά, εξέφρασαν ανοιχτά την δυσαρέσκειά τους. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε κριτική.

Είναι αλήθεια ότι ο τρόπος με τον οποίο επέβαλε την απόφαση ο πρωθυπουργός, ήταν "εντυπωσιακός". Παρέκαμψε το κοινοβούλιο, χρησιμοποιώντας πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Αλλά οι ισχυρισμοί ότι ο κ. Σαμαράς «κλείνει τα στόματα» που τον επικρίνουν, δεν είναι σωστές. Η απόφαση έγινε με οικονομικά κριτήρια. Μια νέα, πιο μικρή κρατική εταιρία τηλεοπτικών και άλλων μεταδόσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του καλοκαιριού.


Η έλλειψη αποδοτικότητας της ΕΡΤ είναι κραυγαλέο παράδειγμα για τα όσα έχουν πάει στραβά στον ελληνικό δημόσιο τομέα. Οι πολιτικά καθοδηγούμενοι διορισμοί επί δεκαετίες, παραφούσκωσαν τον αριθμό των μισθολογίων, χωρίς να γίνεται τίποτα για την βελτίωση της ποιότητας των προγραμμάτων. Ήταν δύσκολο να απολυθούν οι εργαζόμενοι, γιατί προστατεύονταν υπερβολικά. Τα σωματεία ολιγωρούσαν με το σχέδιο αναδιοργάνωσης, μην αφήνοντας στην κυβέρνηση άλλη λύση παρά το «λουκέτο» στην "γηραιά" ραδιοτηλεόραση.

Περισσότερα euro2day
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ