2013-06-14 20:41:49
Φωτογραφία για Το νέο Opel Insignia – Επαναστατική Εξέλιξη Κινητήρων και Infotainment
Η προϊοντική επέλαση μοντέλων Opel περνά στο επόμενο επίπεδο με το νέο Opel Insignia που γιορτάζει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 65ο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (12 – 22 Σεπτεμβρίου, 2013). Το λαμπερό top model αποκτά ακόμα πιο ελκυστικό εσωτερικό και εξωτερικό στυλ σηματοδοτώντας το επόμενο βήμα για τη βραβευμένη σχεδιαστική φιλοσοφία ‘η γλυπτική τέχνη συναντά τη Γερμανική ακρίβεια’. Νέοι ισχυροί και υπεραποδοτικοί κινητήρες άμεσου ψεκασμού όπως οι δύο Turbo βενζινοκινητήρες νέας γενιάς και ο Turbo diesel 99 g προστίθενται στην πλούσια γκάμα. Με τόσο χαμηλούς ρύπους, ο νέος 2.0 turbo diesel κατατάσσεται στην κατηγορία απόδοσης A+. Και οι δύο εκδόσεις (88 kW/120 hp και 103 kW/140 hp σύμφωνα με τον κανονισμό EG Nr. 715/2007) καταναλώνουν στα 4θ και 5θ μοντέλα με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο και Start/Stop μόλις 3,7 lit / 100 km στο μικτό κύκλο (Sports Tourer: 3.9 l/100 km). Επομένως, το Opel Insignia 2.0 CDTI είναι το πιο αποδοτικό αυτοκίνητο diesel στην κατηγορία του.


Οι διάφορες βελτιώσεις του πλαισίου διασφαλίζουν μεγαλύτερη ευελιξία και άνεση. Εξάλλου, μία νέα γενιά infotainment (σύστημα ήχου και ψυχαγωγίας) διατίθεται τώρα για το Insignia. Αυτή ενσωματώνει πολλές λειτουργίες smartphone μέσα στο αυτοκίνητο και λειτουργεί ‘διαισθητικά’ και απλά μέσω touchpad (επιφάνεια αφής) στην κεντρική κονσόλα.

«Το επιτυχημένο Insignia έχει ήδη κατακτήσει 580.000 οδηγούς Opel. Το νέο Insignia προβλέπεται να κερδίσει ακόμα περισσότερους θαυμαστές – έχοντας πιο εκφραστική σχεδίαση, υψηλής ποιότητας cockpit, ‘διαισθητική’ λειτουργία συστημάτων infotainment, εξαιρετικούς κινητήρες όπως ο πρωτοποριακός Turbo diesel 99 g» είπε ο CEO της Opel, Dr. Karl-Thomas Neumann, περιγράφοντας την εξέλιξη του μεσαίου μοντέλου. «Η ναυαρχίδα των μοντέλων μας είναι τώρα ακόμα πιο σοφιστικέ και εντυπωσιακή – αλλά πέρα από την κομψότητα, ας μην ξεχνάμε την ουσία: να προσφέρουμε στους οδηγούς και τους επιβάτες μία άνετη και ασφαλή οδηγική εμπειρία με προηγμένες τεχνολογίες σε μία πραγματικά ελκυστική τιμή.»

Κομψό: Σαφής δομή του cockpit με νέα γενιά infotainment

Η ανανέωση του cockpit βασίστηκε σε τρία κριτήρια: σαφής, απλή και ‘διαισθητική’ λειτουργία, εξατομίκευση της γκάμας infotainment και, ασφαλώς, άνεση και ασφάλεια για οδηγό και επιβάτες με ελάχιστη διάσπαση της προσοχής από το δρόμο.

Η κεντρική κονσόλα αποπνέει μία νέα αίσθηση φινέτσας και διακριτικότητας σε συνδυασμό με την υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών και λειτουργιών. Τα πάνελ με φινίρισμα σε black piano lacquer και χρώμιο αποκτούν αισθητά απλούστερη δομή. Ο χειρισμός του συστήματος infotainment όπως και του AC γίνεται γρήγορα και ‘διαισθητικά’ μόνο με τη βοήθεια μερικών μπουτόν.

Η νέα γενιά infotainment του Insignia ελέγχεται μέσω μιας έγχρωμης οθόνης αφής 8” . Από την αρχική οθόνη, ο οδηγός μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες και τα υπο-μενού όπως ραδιοφωνικοί σταθμοί, τίτλοι τραγουδιών, σύνδεση smartphone ή 3D χάρτες πλοήγησης μέσω μπουτόν, οθόνη αφής, φωνητικοί έλεγχοι ή το νέο touchpad. Το σύστημα infotainment έχει δυνατότητα εξατομίκευσης – μπορούν να αποθηκευτούν μέχρι 60 προσωπικές προτιμήσεις (π.χ. playlists, τηλεφωνικές επαφές, διευθύνσεις πλοήγησης).

Το touchpad είναι εργονομικά ενσωματωμένο στην κεντρική κονσόλα και προσφέρει έναν νέο τρόπο γρήγορης και ‘διαισθητικής’ πρόσβασης στο σύστημα infotainment. Η φωτιζόμενη επιφάνεια αφής αντιδρά άμεσα στις κινήσεις των δακτύλων και με απτή διάδραση (feedback) απλουστεύεται η λειτουργία του infotainment χωρίς να διασπάται η προσοχή του οδηγού. Ακόμα και ατομικοί χαρακτήρες – όπως στην αναζήτηση ενός τίτλου τραγουδιού στη βάση δεδομένων ή μιας πόλης στο σύστημα πλοήγησης – μπορούν να εισαχθούν με την άκρη του δακτύλου στο touchpad.

Επιπλέον, ο οδηγός του Insignia μπορεί να ελέγχει τη νέα γενιά του συστήματος infotainment με νέας φιλοσοφίας, εργονομικά χειριστήρια στο τιμόνι καθώς και με φωνητικές εντολές. Η προηγμένη λειτουργία φωνητικής αναγνώρισης μπορεί να ενεργοποιηθεί με το πάτημα ενός μπουτόν στο τιμόνι και να διεκπεραιώσει πάνω από μία εντολή κάθε φορά. Το μεγάλο εύρος λειτουργικών επιλογών είναι αποτέλεσμα βελτιώσεων της νέας γενιάς infotainment.

Την επικοινωνία ανθρώπου/μηχανής προάγει το νέας σχεδίασης ταμπλό οργάνων με μία έγχρωμη οθόνη υψηλής ανάλυσης 8”. Πέραν των κλασικών ενδείξεων όπως η ταχύτητα, οι στροφές και η στάθμη καυσίμου, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πλοήγηση, τη χρήση smartphone και τις επιλογές του ηχοσυστήματος προβάλλονται απευθείας στο πεδίο ορατότητας του οδηγού και μπορούν να ρυθμίζονται.

Κορυφαίοι: Νέα γενιά Turbodiesel 99 g και βενζινοκινητήρας SIDI Turbo

Το νέο Opel Insignia έχει τη δική του άποψη και σε επίπεδο κινητήριων συνόλων και πλαισίου. Ενώ το μεσαίο μοντέλο έχει ήδη λάβει πολυάριθμες διακρίσεις για την οδηγική άνεση, τη συμπεριφορά και το κράτημά του, η νέα έκδοση ‘ανεβαίνει κατηγορία’. Οι μηχανικοί της Opel έκαναν ποικίλες βελτιώσεις στο πλαίσιο – αποσβεστήρες, αντιστρεπτικές δοκοί και σύστημα διεύθυνσης – πετυχαίνοντας μειωμένα επίπεδα θορύβων και κραδασμών, αλλά και υψηλότερη άνεση.

Η πλούσια γκάμα κινητήρων είναι προσανατολισμένη στις επιδόσεις και την άνεση χωρίς συμβιβασμούς. Με το νέο Opel Insignia, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν από κινητήρες με τρεις τύπους καυσίμου: βενζίνης, diesel και LPG(Liquefied Petroleum Gas). Η ισχύς τους κυμαίνεται από 81 kW/110 hp μέχρι 239 kW/325 hp.

Το νέο Insignia 2.0 CDTI είναι πρωταθλητής της οικολογίας και της οικονομίας. Χάρη στο νέο 2.0 turbo diesel, οι εκδόσεις 88 kW/120 hp και 103 kW/140 hp εκπέμπουν CO2 μόλις 99 g /km (Sports Tourer: 104 g/km) σύμφωνα με τον κανονισμό EG Nr. 715/2007. Η τιμή αυτή το κατατάσσει στην κατηγορία απόδοσης A+, καθώς τα 4θ και 5θ μοντέλα με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο και σύστημα Start/Stop καταναλώνουν μόνο 3,7 lit καυσίμου / 100 km στο μικτό κύκλο (Sports Tourer: 3.9 l/100 km) – βέλτιστες τιμές στην κατηγορία. Και οι δύο εκδόσεις διαθέτουν εξαιρετική ροπή, με τον 88 kW/120 hp Turbo diesel να προσφέρει μέχρι 320 Nm ενώ η έκδοση 103 kW/140 hp μπορεί να φτάσει στα 370 Nm – χάρη σε μία αυτόματη λειτουργία overboost.

Κορυφαίος diesel είναι ο 2.0 BiTurbo CDTI143 kW/195 hp. Αυτός ο κινητήρας υψηλών επιδόσεων με σειριακούς υπερσυμπιεστές δύο σταδίων την εντυπωσιακή ροπή των 400 Nm και ξεχωρίζει από την άμεση απόκρισή του και την υποδειγματική ισχύ σε μία ευρεία κλίμακα στροφών.

Από τους βενζινοκινητήρες ξεχωρίζουν οι δύο υπερτροφοδοτούμενες μονάδες άμεσου ψεκασμού: ο 2.0 SIDI Turbo με 184 kW/250 hp με μέγιστη ροπή 400 Nm και ο 1.6 SIDI Turbo από τη νέα γενιά κινητήρων με 125 kW/170 hp και 260 Nm που φτάνει στα 280 Nm με overboost (SIDI = Spark Ignition Direct Injection). Και οι δύο χαρακτηρίζονται από εξαιρετική καμπύλη ισχύος και ομαλή λειτουργία παράλληλα με υψηλή οικονομία καυσίμου. Συνδυάζονται με ένα εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο και λειτουργία Start/Stop ή με ένα νέο, εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο χαμηλών τριβών. Πέραν της εμπρός κίνησης (FWD), ο 2.0 SIDI Turbo διατίθεται επίσης με all-wheel-drive.

Μία εναλλακτική και πολύ οικονομική επιλογή αποτελεί η έκδοση Opel Insignia 1.4 LPG με 103 kW/140 hp και μέγιστη ροπή 200 Nm. Ο κινητήρας πληροί – όπως και η βενζινοκίνητη έκδοση – τις αυστηρές μελλοντικές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6. Με κατανάλωση 7,6 l/100 km (Sports Tourer: 7,9 l/100 km) στο μικτό κύκλο MVEG και χαμηλές εκπομπές CO2 124 g/km (Sports Tourer:129 g/km), το Insignia LPG είναι απαράμιλλο με κατηγορία απόδοσης Α.

Αναγνωρίσιμο στυλ: Βραβευμένη σχεδιαστική γλώσσα Opel με premium στοιχεία

Το νέο Insignia εξελίσσει την πολυβραβευμένη σχεδιαστική φιλοσοφία της Opel ‘η γλυπτική τέχνη συναντά τη Γερμανική ακρίβεια’ στη μεσαία κατηγορία. Το σχεδιαστικό θέμα εκφράζει υψηλές φιλοδοξίες και δυναμισμό με ένα αναγνωρίσιμο εμπρός γραφικό στοιχείο που αναδεικνύει οπτικά το πλάτος του αυτοκινήτου. Η χρωμιωμένη μάσκα είναι χαμηλότερη και φαρδύτερη από ποτέ. Η μπάρα που φιλοξενεί το λογότυπο Opel είναι πιο λεπτή με άκρα που οδηγούν το βλέμμα στους ανασχεδιασμένους προβολείς. Ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού, εφοδιάζονται με τεχνολογία bi-xenon συμπεριλαμβανομένου του συστήματος φωτισμού AFL+. Όλοι οι προβολείς φέρουν μαύρο εσωτερικό φινίρισμα με ενσωματωμένα χρωμιωμένα στοιχεία που προβάλλουν την τεχνολογία τους. Οι προηγμένοι προβολείς περιλαμβάνουν φώτα ημέρας LED σε σχήμα φτερού – στοιχείο σχεδιαστικής ταυτότητας. Τα ένθετα στο κάτω τμήμα του προφυλακτήρα δείχνουν λεπτά και φαρδιά για να τονίσουν το μέγεθος του πάνω αεραγωγού. Προβολείς ομίχλης συνδυάζονται με φαρδιά μαύρα ένθετα και χρωμιωμένα στοιχεία. Αρχικά λεπτά, φαρδαίνουν όσο πλησιάζουν τους θόλους, τονίζοντας το πλάτος του εμπρός τμήματος, αλλά και συνολικά την κορυφαία σχεδίαση του Opel Insignia.

Το προφίλ των νέων Insignia sedan και hatchback διαφέρει σαφώς από των προηγούμενων μοντέλων λόγω της μοναδικής σχεδίασης των πίσω θυρών και της ενσωματωμένης αεροτομής. Η γραμμή οροφής του 5θ μοντέλου «σβήνει» αρμονικά στην αεροτομή, δίνοντας έμφαση σε ένα κλασικό coupé σχήμα. Στην 4θ έκδοση, η πτυχή συνεχίζεται κατά μήκος του άκρου της αεροτομής τονίζοντας το μήκος του κομψού sedan.

Η ίδια φιλοσοφία αντανακλάται και στο πίσω τμήμα όπου το νέο Insignia είναι φαρδύτερο και χαμηλότερο. Η χρωμιωμένη μπάρα έχει τοποθετηθεί χαμηλότερα στην πίσω πόρτα και περιλαμβάνει το λογότυπο της μάρκας. Εκτείνεται και μέσα στα πίσω φώτα ενσωματώνοντας τις λυχνίες της όπισθεν. Οι λειτουργίες πίσω φώτων / στοπ των διαιρούμενων μονάδων εκτελούνται μέσω λυχνιών LED σε όλες τις εκδόσεις των sedan και hatchback. Χαρακτηριστικό στοιχείο ταυτότητας για όλες τις εκδόσεις αμαξώματος είναι η σχεδίαση φώτων σε σχήμα φτερού.

Το νέο Opel Insignia προσφέρει επίσης ποικίλες τεχνολογίες και συστήματα ασφάλειας και άνεσης. Μεταξύ αυτών είναι προηγμένα συστήματα υποστήριξης μέσω ραντάρ και κάμερας που περιλαμβάνουν από προσαρμοζόμενο cruise control μέχρι προειδοποίηση τυφλού σημείου, προειδοποίηση επικείμενης εμπρόσθιας σύγκρουσης, προηγμένα καθίσματα με σφραγίδα έγκρισης AGR, σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί και σύστημα εκκίνησης “Open & Start”. 
 [GM MEDIA]
autocarnet.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ