2013-06-15 11:53:03
Φωτογραφία για Ποιοι λένε «ναι» στο ρίσκο Σαμαρά με την ΕΡΤ
Η αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ κρύβει κινδύνους που αξίζει, ωστόσο, να αναλάβει ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, παρατηρεί η επενδυτική τράπεζα JP Morgan, επισημαίνοντας... μάλιστα, ότι το λουκέτο ίσως αποτελέσει σημείο καμπής για τη χώρα, εκτιμώντας, παράλληλα, πως δε φαίνεται να συνιστά πολιτικό «ατύχημα».

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η κυβέρνηση πετυχαίνει δύο πράγματα:

Πρώτον, επιδεικνύει προθυμία να θιγούν κάποιες από τις «ιερές αγελάδες» του Δημοσίου

Δεύτερον, θα μπορούσε να βοηθήσει το βασικό κυβερνητικό κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, να παγιώσει την πολιτική του εξουσία με τρόπο που να επιτρέπει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την JP Morgan, εάν η κυβέρνηση καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση αυτή, τότε πιθανόν η Νέα Δημοκρατία να βγει ενισχυμένη καθώς θα έχει δείξει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει με την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. «Ως αποτέλεσμα, η πορεία προς μια ευρύτερη αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα - αν και συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση - θα προκαλεί λιγότερο δέος», ανέφερε η JP Morgan.


Το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει πυροδοτήσει πλήθος αντιδράσεων όχι μόνο από τα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και από μέρους της αγοράς, ενώ οι απόψεις διίστανται, με εκείνους που διατείνονται πως - αν και παράτολμη κίνηση - πρόκειται για ωφέλιμη απόφαση, να μην είναι λίγοι.

Η εφημερίδα «Financial Times», ενδεικτικά, σε σημερινό της δημοσίευμα χαρακτηρίζει «εντυπωσιακή», αλλά «όχι λαθεμένη» την απόφαση Σαμαρά.

«Είναι αλήθεια ότι ο τρόπος με τον οποίο επέβαλε την απόφαση ο Πρωθυπουργός, ήταν εντυπωσιακός. Παρέκαμψε τη Βουλή, χρησιμοποιώντας πράξη νομοθετικού περιεχομένου», γράφει, στο σχετικό δημοσίευμα, το οποίο υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς «κλείνει τα στόματα» που τον επικρίνουν, είναι λανθασμένοι.

«Η απόφαση έγινε με οικονομικά κριτήρια. Μια νέα, πιο μικρή κρατική εταιρεία τηλεοπτικών και άλλων μεταδόσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του καλοκαιριού», εξηγούν οι F.T..

Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή: σύμφωνα πάντα με την «Financial Times», έπρεπε να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ όπου ήταν δύσκολο να απολυθούν οι εργαζόμενοι, γιατί «προστατεύονταν υπερβολικά», ενώ τα σωματεία «ολιγωρούσαν με το σχέδιο αναδιοργάνωσης, μην αφήνοντας στην κυβέρνηση άλλη λύση παρά το λουκέτο» στη «γηραιά» ραδιοτηλεόραση.

Από την άλλη, μία ακόμη επενδυτική τράπεζα (πέρα από τη JP Morgan), η Citigroup, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των δημόσιων οργανισμών, θεωρεί πως εάν ο Πρωθυπουργός καταφέρει να περάσει από τη Βουλή, την αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων, θα ισχυροποιήσει το προφίλ του έναντι των αδύναμων κυβερνητικών εταίρων του.

Άλλωστε, και τα δύο μικρότερα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα ήθελαν να άρουν τη συμμετοχή τους στην τρικομματική προκαλώντας εκλογές, οι οποίες μπορεί να έχουν αβέβαιο αποτέλεσμα για τα ίδια, όπως επισημαίνεται.

Τον Πρωθυπουργό, για την απόφασή του, επικροτούσε και ο αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ συντάκτης της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», κ. Hans-Peter Siebenhaar, σε άρθρο του με τίτλο «Όλα από την αρχή», όπου ανέφερε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός επέδειξε πολιτικό θάρρος, με την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία της ΕΡΤ.

«Η ενέργεια του πρωθυπουργού είναι λογική, δεδομένου ότι η ΕΡΤ δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει από μόνη της την "κάθαρση" και έτσι το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ήταν η μόνη δυνατότητα που είχε η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό», σημειώνει ο συντάκτης της εφημερίδας.

Υποστηρίζει, εξάλλου, ότι σε περιόδους, κατά τις οποίες η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν «ταμπού».
kerdos Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ