2013-06-16 21:58:33
Φωτογραφία για Κρατήσανε τις Τράπεζες δικές τους!
Στα επόμενα στάδια ανασυγκρότησης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου στρέφεται το ενδιαφέρον των διοικήσεων των συστημικών ομίλων, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους και τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας.

Μετά το ισχυρό ενδιαφέρον που καταγράφηκε για την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, και η Εθνική Τράπεζα ξεπέρασε τον στόχο που είχε θέσει για κάλυψη του 10% των κεφαλαιακών της αναγκών με ιδιωτικά κεφάλαια, χωρίς να καταστεί απαραίτητη η χρήση των ακριβών λόγω του υψηλού επιτοκίου τους μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).

Θα ακολουθήσει η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Πειραιώς, η επιτυχία της οποίας είναι εξασφαλισμένη μέσω των συμφωνιών που έχει ήδη συνάψει η διοίκησή της με BCP και Societe Generale.

Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η άντληση επαρκών κεφαλαίων από ιδιώτες αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα ως επενδυτικού προορισμού μετά από τρία χρόνια αποκλεισμού της από τις αγορές, και ταυτόχρονα μία ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο.


Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μέσω της αύξησης της ΕΤΕ υπήρξε εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος επικοινώνησε την περασμένη Παρασκευή με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρο Τουρκολιά, τον οποίο συνεχάρη, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επιτυχία του εγχειρήματος αύξησης των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου.

Στην κεντρική τράπεζα εκτιμούν ότι με την ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος τίθενται οι βάσεις για την περαιτέρω ομαλοποίηση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία.

Στόχος το ΤΤ

Πλέον, τα βλέμματα όλων στρέφονται στο σχέδιο για το νέο τραπεζικό χάρτη που θα ετοιμάσει η εγχώρια νομισματική αρχή, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο είναι βασικός μέτοχος στην Eurobank και κατέχει το 100% των μετοχών σε Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Νέα Proton Bank.

Πρώτο πιστωτικό ίδρυμα που θα ιδιωτικοποιηθεί θα είναι το ΤΤ, ο διαγωνισμός για το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι με σύμβουλο την Goldman Sachs. «Ό,τι προσφέρεται από το ΤΧΣ, στο πλαίσιο της αναδιάταξης του κλάδου, μας ενδιαφέρει» υπογραμμίζει αξιωματούχος της Εθνικής Τράπεζας, θέλοντας να δώσει το στίγμα των προθέσεων της διοίκησής της για τους επόμενους στόχους της.

Ανάλογο ενδιαφέρον για τις τράπεζες που θα βγάλει προς πώληση το ΤΧΣ υπάρχει και από τους υπόλοιπους ομίλους. Καταλυτικό ρόλο για τις εξελίξεις θα έχουν αναμφίβολα οι αποφάσεις για το μέλλον της Eurobank, η οποία έχει ενισχυθεί κεφαλαιακά από το Ταμείο με 5,86 δισ. ευρώ.

Μέχρι πρότινος υπήρχε η εντύπωση στην αγορά ότι θα προωθούνταν η ενοποίησή της με το ΤΤ, με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ελκυστικού σχήματος, ικανού να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια. Ωστόσο, το γεγονός ότι το ΤΧΣ δρομολογεί την άμεση πώληση του ΤΤ ενδεχομένως να σημαίνει και αλλαγή σχεδίων.

Εκτός από τις κινήσεις στρατηγικής, οι τράπεζες τους επόμενους μήνες θα ολοκληρώσουν τις λοιπές ενέργειες κεφαλαιακής τους θωράκισης, με τα προγράμματα διαχείρισης στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού τους.

Με επαναγορά μετοχών και λοιπών τίτλων που έχουν εκδώσει στο παρελθόν, την εφαρμογή σχεδίων περικοπής λειτουργικού κόστους και την πώληση θυγατρικών τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το «μαξιλάρι» ασφαλείας στους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης και των επισφαλειών. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ