2013-06-16 21:57:04
Φωτογραφία για Η ΕΚΤ ενοχοποιεί την Κεντρική
Την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δακτυλοδείχνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την αλόγιστη παραχώρηση έκτακτης ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα.

Αναφέρει ότι η χορήγηση του ELA είναι εθνική υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι από τις 2 Ιουλίου 2012 «όλη η χρηματοδότηση» της Λαϊκής Τράπεζας γινόταν μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας που παρείχε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, χρεώνοντας στις κυπριακές εποπτικές αρχές τις αποφάσεις που οδήγησαν στην εκτόξευση του ποσού στα 9,6 δισ. ευρώ.

Η θέση αυτή διατυπώνεται επίσημα, σε γραπτές τοποθετήσεις της ΕΚΤ στην Επιτροπή Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, τις οποίες εξασφάλισε η εφημερίδα «Φ».

Κύκλοι της Φρανκφούρτης που μίλησαν στον «Φ», διατύπωσαν τη θέση ότι «η χορήγηση ELA είναι εθνική αρμοδιότητα και ως εκ τούτου την ευθύνη λήψης των αποφάσεων έχουν οι αρμόδιες κυπριακές αρχές», προσθέτοντας ότι «μόνο με απόφαση του 66% των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, θα μπορούσε να αντιταχθεί στην κυπριακή αίτηση για παροχή ELA».


Οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν πριν από τη δημόσια δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για να εξεταστεί το ενδεχόμενο νομικής διαδικασίας κατά του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι για την αλόγιστη παροχή ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιούντα τα δεδομένα και πώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα.

Στις γραπτές απαντήσεις του ο Μάριο Ντράγκι επισημαίνει ότι:

• «Από τον Σεπτέμβριο 2011», η Λαϊκή Τράπεζα αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και εξασφαλίσεων και «άρχισε να λαμβάνει ELA από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου».

• Στο τέλος του 2011, ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης του συνολικού ποσού των ζημιών που προκύπτουν από το ελληνικό PSI (σ.σ. κούρεμα) και μια σημαντική αύξηση του ποσού των προνοιών δανειοδότησης, οι δείκτες φερεγγυότητας της Λαϊκής Τράπεζας υποχώρησαν κάτω από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις που καθορίζονται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

• Στις 2 Ιουλίου 2012, «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αναστείλει τη Λαϊκή Τράπεζα ως αντισυμβαλλόμενο μέρος για πράξεις νομισματικής πολιτικής, για προληπτικούς λόγους. Από εκείνη την ημέρα, όλη η χρηματοδότηση της Λαϊκής Τράπεζας από την Κεντρική Τράπεζα, γινόταν μέσω ELA, που παρείχε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και αυξήθηκε περαιτέρω ως αποτέλεσμα των εκροών καταθέσεων».

Οι θέσεις που διατυπώθηκαν από τον επικεφαλής της ΕΚΤ δεν πείθουν, πάντως, καθώς η Φρανκφούρτη θα μπορούσε να είχε μπλοκάρει την παραχώρηση δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια αφερέγγυα τράπεζα, όπως ακριβώς αποφάσισε να πράξει στις 21 Μαρτίου 2013, όταν απείλησε την κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι εάν δεν προσυπέγραφε τις απαράδεκτες πρόνοιες του Μνημονίου, τότε θα τραβούσε την πρίζα από τη Λαϊκή Τράπεζα.
sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ