2013-06-17 06:43:23
Φωτογραφία για Γερμανία: Η Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα των διαδηλωτών
Ανοιχτή επιστολή καλλιτεχνών προς την Μέρκελ

Να σεβαστεί το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και να εκφράζονται κάλεσε την Άγκυρα το Βερολίνο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας στέλνει με την «ατυχή συμπεριφορά της (...) άσχημα μηνύματα».

«Η γερμανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την προειδοποίησή της: η ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένες, οι ειρηνικοί πολίτες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Σε άλλο μήνυμά του μέσω του Twitter ο κ. Ζάιμπερτ ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος στην Τουρκία, προσθέτοντας πως «η γερμανική κυβέρνηση καλεί εκ νέου όλα τα μέρη να επιδείξουν σύνεση».

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών  Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι «η τουρκική κυβέρνηση έστειλε με την ατυχή συμπεριφορά της μηνύματα εντελώς λαθεμένα, από την μια στην ίδια της τη χώρα, κι από την άλλη σε όλο τον κόσμο και επίσης σε εμάς, στην Ευρώπη».


«Αυτές τις τελευταίες ημέρες είχαμε ελπίσει ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωνόταν», επισήμανε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος χαρακτήρισε οπισθοδρόμηση για την Τουρκία την κλιμάκωση των επεισοδίων βίας.

«Αναμένω από την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλλει στον κατευνασμό (. . .) και ότι θα κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτών οι οποίοι επιθυμούν να ασκούν το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν», ανέφερε σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας ZDF. Πρόσθεσε πως «όταν γίνονται διαδηλώσεις, αυτό αποτελεί ένδειξη (της ύπαρξης) μιας ώριμης κοινωνίας των πολιτών», για να επισημάνει ότι «δεν πρέπει να τρομάζουμε εξαιτίας αυτού, πρέπει να χαιρόμαστε».

Σημειώνεται ότι στη Γερμανία φιλοξενείται η μεγαλύτερη κοινότητα τούρκων μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και χθες σημειώθηκαν διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αντιτιθέμενους στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Ανοιχτή επιστολή καλλιτεχνών προς την Μέρκελ

Την ίδια ώρα, 20 προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου –μεταξύ των οποίων και ο γερμανός, τουρκικής καταγωγής, σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν- καλούν την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να αναλάβει, από κοινού με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, πρωτοβουλία για να τερματιστεί η βία στην Τουρκία.

«Τα γεγονότα και οι εξελίξεις στην Τουρκία μιλούν αφ' εαυτών. Παρακαλούμε μην παραμείνετε παθητική. Μαζί με τους ευρωπαίους ομολόγους σας διασφαλίστε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα σταματήσει τη βία που ασκεί εναντίον του πληθυσμού αμέσως», αναφέρουν οι καλλιτέχνες σε ανοιχτή επιστολή τους προς την κ. Μέρκελ, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ξεχωριστή ανοιχτή επιστολή προς τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ υπογράφει ο κ. Ακίν, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «απευθύνω έκκληση στην συνείδησή σας-σταματήστε αυτήν την τρέλα».

Γενική απεργία στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ, δύο από τα μεγαλύτερα τουρκικά συνδικάτα έχουν κηρύξει για σήμερα γενική απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ