2013-06-17 12:57:04
Φωτογραφία για Εδώ... ΤΕΙ Ηρακλείου - Οι άνθρωποι πίσω από τη μετάδοση της ΕΡΑ
της Κορίνας Καφετζοπούλου

Οι φοιτητές μιλούν για την απόφαση για τη μετάδοση της ΕΡΑ Ηρακλείου από τους 105,4, το ραδιοφωνικό σταθμό του ΤΕΙ Πριν μερικά χρόνια, το 1989, οι πρώτοι άνθρωποι που έστησαν το ραδιοφωνικό σταθμό του ΤΕΙ Ηρακλείου, ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία, ζήτησαν συχνότητα από την ΕΡΤ η οποία και την έδωσε για να στηρίξει την πολιτιστική δραστηριότητα του εκπαιδευτικού ιδρύματος και τις δράσεις της πολιτιστικής ομάδας του ΤΕΙ.

Από τότε ισχύει αυτός ο χαρακτήρας και ποτέ το ραδιόφωνο του ΤΕΙ δεν "έμπλεξε" με τις παρατάξεις διατηρώντας μια ίση απόσταση ουδετερότητας μεταξύ των κομμάτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ούτε στις φοιτητικές εκλογές δε δίνεται βήμα σε κανέναν για να εκφράσει κομματική θέση.

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε 24 χρόνια μετά... Όταν οι άνθρωποι της ΕΡΑ Ηρακλείου, έμειναν χωρίς συχνότητα μεν, με φωνή δε, και ζήτησαν "αέρα" από το ΤΕΙ (διοίκηση και οι άνθρωποι του ραδιοφωνικού σταθμού) είπαν "ναι", υπερασπιζόμενοι τα πολυτιμότερα αγαθά - πραγματικά - αυτά της ελευθερίας του λόγου, της πολυφωνίας και της επιλογής.


Σε καμία των περιπτώσεων το «ναι» δε λειτούργησε ανταποδοτικά, απλά αναφέρεται για ιστορικούς λόγους, διότι, αυτές τις στιγμές, κάπως έτσι γράφεται ιστορία.

Και επειδή κάθε σελίδα της ιστορίας μπορεί να έχει δεκάδες πρωταγωνιστές γνωρίσαμε από κοντά τους ανθρώπους που μπορεί αύριο να λένε στα παιδιά τους «ήμασταν και εμείς εκεί» αν και κανείς πλέον δεν σκέφτεται τόσο μελλοντικά … ούτε τα παιδιά, ούτε καν οι φοιτητές.

Το ραδιόφωνο του ΤΕΙ Ηρακλείου "απασχολεί" 53 άτομα. Γνωρίσαμε μόνο την Ελένη, τη Δέσποινα, τον Αδάμ και το Βαγγέλη και τη "Φωνή από το δάσος", που αρνήθηκε να πει το όνομά του.

Το ερώτημα που τέθηκε ήταν το εξής: «Γιατί δώσατε βήμα στην ΕΡΤ;»

Οι απαντήσεις των φοιτητών, των 20 και κάτι χρόνων, ακολουθούν και αξίζει να δώσετε λίγη προσοχή.

Βαγγέλης: «Η διαδικασία για την ΕΡΤ το κλείσιμο με τον τρόπο που έγινε με παραξένεψε. Δε θεωρώ ότι μπορείς να ανακοινώνεις κάτι τέτοιο το πρωί και το βράδυ να το επιβάλεις γυρίζοντας το διακόπτη. Πιστεύω ότι αυτό θα έπρεπε να είναι απόφαση όλων των Ελλήνων αν θέλουν κρατική ή όχι τηλεόραση ή ραδιοφωνία.

Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ένα εκλεγμένο κόμμα το οποίο δεν έχει αυτοδυναμία χωρίς να υπάρχει η έγκριση της βουλής. Θεωρήσαμε ότι στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου είναι σωστή η αναμετάδοση το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου»

Ελένη: «Γενικότερα υπήρχε ένας αναβρασμός μετά το κλείσιμο του διακόπτη. Παρακολούθησα με μεγάλη μου έκπληξη τις δηλώσεις του κ. Κεδίκογλου. Θεωρώ ότι ήταν άκρως παραπλανητική η δήλωσή του, ήταν εριστική και φασιστική κατά μια έννοια. Προφανώς είναι μεγάλη η έκπληξή μας, όταν βλέπουμε ότι ένα τέτοιο μέσο, με τόσο αρχείο και πολιτισμό δεν χαίρει καμίας εκτίμησης και σεβασμού (από αυτούς που έλαβαν την απόφαση) και προφανώς θα υποστηρίζαμε μια τέτοια κίνηση.

Είμαστε ο δίαυλος όλης αυτής της έκφρασης του κόσμου που αντιδρά με την κίνηση του κλεισίματος - πέρα των δημοσιογράφων».

Δέσποινα : «Εγώ δεν αιφνιδιάστηκα, ήταν αναμενόμενο ότι θα γίνει και φαινόταν από τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης. Τέτοιου είδος σοκαριστική κίνηση την περίμενα στο πλαίσιο του ότι κάποιος καθορίζει τι θα βγει στον αέρα.

Δε συνειδητοποίησα χθες ότι βρισκόμαστε σε μια έκρυθμη κατάσταση. Με τόσα που έχουν γίνει με τόσες περικοπές μισθών και κάποιοι τώρα συνειδητοποίησαν ότι η κατάσταση έφτασε στον πάτο; Αλλά το βρίσκω και δικαιολογημένο καθώς κάποιο τους πήρε μια ισχυρή συνήθεια, την τηλεόρασή τους.

Ο μισθός ήταν κάτι φυσιολογικό, έχουμε πρόβλημα, κόβουμε. Το να κόψεις όμως ένα θεσμό, ο οποίος αποτελεί και σύμβολο, αυτό ήχησε διαφορετικά στα αυτιά των πολιτών.

Είναι το τι αντιπροσωπεύει η ΕΡΤ, για την ιστορικότητα της οποίας δεν πιστεύω απαραίτητα. Έχει όμως ένα μεγάλο ιστορικό αρχείο και για μένα ήταν και ένας φορέας εκπαίδευσης.

Αντιπροσωπεύει μια πιο ανεξάρτητη φωνή και αντιπροσωπεύει, ίσως, και ένα από τα προπύργια «δημοκρατικότητας» με δεδομένο ότι τον τελευταίο καιρό έχω δει πολλές επεμβάσεις φίμωσης και διάφορες επιρροές με συγκεκριμένο προσανατολισμό εκ μέρους των μέσων. Αυτό όμως που έβγαινε στις οθόνες μας ήταν υπερβολικά κομψό και καλοδουλεμένο.

Δεν είναι μόνο το απαράδεκτο ότι έκλεισε η ΕΡΤ με αυτό τον τρόπο. Έκλεισε και μέσω της digea η αναμετάδοση από το 902. Τους ενοχλεί οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης. Εμείς υπερασπιζόμαστε το θεσμό της ελευθερίας του λόγου».

Αδάμ: "Έμενα με ενόχλησε το απότομο - αν και συζητιόταν τον προηγούμενο διάστημα. Δείχνει ότι η κυβέρνηση δε σέβεται και δεν υπολογίζει κάποια πράγματα. Με ενόχλησε ότι όλα έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς τίποτα να συζητηθεί .

Η αναμετάδοση ήταν κάτι το αυτονόητο, είμαστε υπέρ της ελευθερίας του λόγου και θα ήταν τουλάχιστον υποχρέωση μας να το κάνουμε αυτό».

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κοντοσούβλι ρεκόρ Guinness
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κοντοσούβλι ρεκόρ Guinness
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ