2013-06-17 17:46:38
Φωτογραφία για Αίγιο: Δεν ...ξεχνά την περιοχή ο εγκέλαδος - Tι λενε οι επιστήμονες για την ακολουθία του τελευταίου μήνα
Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,4 ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 χθες το μεσημέρι στο Αίγιο.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 2 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο 3 χιλιόμετρα νότια της Τέμενης και 34 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάτρας.

Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι η σεισμική δόνηση δεν προκαλεί ανησυχία.

Το Σάββατο συμπληρώθηκαν 18 χρόνια απο τον καταστροφικό σεισμο που έμεινε αξέχαστος τόσο για τη σφοδρότητά του, όσο και για τους νεκρούς και τα συντρίμμια που άφησε πίσω του.

18 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό του 1995

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει το Αίγιο στις 15 Ιουνίου 1995, με αποτέλεσμα 31 άνθρωποι να σκοτωθούν και δεκάδες να τραυματιστούν. Τα μισά σπίτια της πόλης κρίνονται... ακατοίκητα. Για πρώτη φορά, στη διάσωση των εγκλωβισμένων μετέχει η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πυροσβεστικής (ΕΜΑΚ), η οποία κατορθώνει να βγάλει ένα μικρό παιδί από τα ερείπια μιας πολυκατοικίας που έχει καταρρεύσει.


Όσοι έζησαν το γεγονός αυτό καταλαβαίνουν το μέγεθος του πανικού, που δημιουργήθηκε εκείνη την δύσκολη ώρα, που οι περισσότεροι κοιμόντουσαν. Είναι εφιαλτικές στιγμές, που δεν μπορούν να λησμονηθούν εύκολα. Ήταν πραγματικά μια τραγική νύκτα για την όμορφη πόλη μας.

Η καταστροφή ήταν γενικευμένη. Ένα εφιαλτικό σκηνικό εξελισσόταν σε όλη την ευρύτερη περιοχή από κατεστραμμένα οικοδομήματα και εγκλωβισμένους συνανθρώπους μας μέσα σε αυτά. Η εικόνα ήταν δραματική. Ο πανικός επικρατούσε παντού.

Εκεί που υπήρξαν θύματα ήταν σε μια πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Δεσποτοπούλων και 1ης Μάη και στο ξενοδοχείο «Ελίκη», στα Βαλιμίτικα, τα οποία κατέρρευσαν. Στα ερείπιά τους χάθηκαν 16 Έλληνες και 11 Γάλλοι τουρίστες, που έμεναν στο ξενοδοχείο.

Εδώ ας μνημονεύσουμε τα ονόματα των θυμάτων του φονικού αυτού σεισμού.

1. Ανδρέας Μαρουσάκης,

2. Αντώνιος Μαρουσάκης,

3. Αρετή Μαρουσάκη,

4. Αγγελική Φραγκονικολοπούλου,

5. Ελβίρα-Μαρία Φραγκονικολοπούλου,

6. Δημήτριος Παντελής,

7. Χρήστος Παντελής,

8. Μαρία Ταβαλιόνε-Μαυροπούλου,

9. Ανδρέας Σεριάτος,

10. Ευσταθία Σεριάτου,

11. Παναγιώτης Καμπίτσης,

12. Διονύσιος Καμπίτσης,

13. Παναγιώτης Παντελόπουλος,

14. Ειρήνη Παντελοπούλου,

15. Νικόλαος Γκολφίνος,

16. Χριστίνα Κόλλια.

Στον κατάλογο, όπως παρατηρεί το egionews.gr, υπάρχουν δύο ή και τρία μέλη της ιδίας οικογενείας. Αυτό καταδεικνύει την τραγικότητα των ημερών εκείνων.

Συνεχίζουμε με τα ονόματα των εκ Γαλλίας :

17. Mr. Cyrille Cordier,

18. Mme Sylvie Erba,

19. Mme Denice Vittart,

20. Mme Nelly Leroux,

21. Mme Tourny,

22. Mr. Michel Baranger,

23. Mme Joel Gras,

24. Mme Katherine Gras-Thiberge,

25. Mr. Eloϊse Gras (4 ετών),

26. Mme Muriel Petit.

Στο σημείο αυτό ας θυμηθούμε την ιστορία του μικρού Ανδρέα Μπόγδανου, που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, αφού τη διάσωσή του την παρακολουθούσαν όλοι οι Έλληνες από τα τηλεοπτικά κανάλια. Η συνολική διάρκεια του απεγκλωβισμού διάρκεσε 21 ώρες. Ήταν πραγματικά ένα μεγάλο θαύμα!

Στην πολυκατοικία που σωριάσθηκε, τα συνεργεία έδωσαν τιτάνια μάχη για να απεγκλωβίσουν τους δεκάδες καταπλακωμένους. Στα σημεία αυτά έσπευσαν πυροσβέστες τόσο από την Π.Υ. Αιγίου όσο και από την Π.Υ Πατρών. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έσπευσαν επίσης δυνάμεις από την Ε.Μ.Α.Κ., την Π.Δ.Π.Υ. Αττικής, το Α.Π.Σ. και τη Σχολή Δοκίμων Ανθυποπυραγών.

Οι υλικές ζημιές ήσαν και αυτές πολλές, αφού κρίθηκαν κατεδαφιστέα 3.000 κτίρια, επισκευάσιμα 2.800 και επλήγησαν 50 Ιεροί Ναοί, σύμφωνα με στοιχεία του Τ.Α.Σ. Επίσης έμειναν 4.000 άστεγοι. Επιστρατεύθηκαν σκηνές και κοντέϊνερ.

Από τις 21 Μαΐου η γη στο Αίγιο τρέμει απειλητικά.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 500 σεισμοί μεγέθους μέχρι και 3,6 Ρίχτερ.

Εδώ και λίγες ημέρες σεισμολόγοι από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έφτασαν στον Κορινθιακό κόλπο και μελετούν με ανησυχία το φαινόμενο.

«Εγκαταστάθηκαν τέσσερις νέοι σεισμογράφοι. Πρόκειται για ένα φαινόμενο με πρόσθετο επιστημονικό ενδιαφέρον», λέει στο newpost ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο οι επιστήμονες περιγράφουν ως «σμηνοσεισμούς», μικρούς σεισμούς δηλαδή που έρχονται σα σμήνη... όλοι μαζί.

«Στην περιοχή βρίσκεται ένα συνοθύλευμα ρηγμάτων, λίγο πιο βόρεια από το ρήμγα που είχε δώσει τον καταστροφικό σεισμό του 1995. Το φαινόμενο των σμηνοσεισμών δεν μας είναι καινούργιο, ενώ είχε συμβεί και πριν από έξι μήνες πάλι στον Κορινθιακό κόλπο, στην περιοχή του Ξυλοκάστρου. Όμως είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να παρακολουθούμε», λέει ο κ. Λέκκας.

Αυτό το συνοθύλευμα ρηγμάτων, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, ενεργοποιήθηκε προκαλώντας τους εκατοντάδες σεισμούς που τρομοκρατούν το Αίγιο.

Το ερώτημα, λένε, είναι αν οι δονήσεις είναι τέτοιου μεγέθους ώστε να είναι ικανές να ενεργοποιήσουν τα μεγάλα, επικίνδυνα ρήγματα, με τα οποία εφάπτονται.

Πηγή: thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ