2013-06-17 23:51:03
Φωτογραφία για ΠΣΕ: Ο χάρτης των ελληνικών εξαγωγών
Ένα νέο μείγμα εξαγωγικού προτύπου για την Ελλάδα συνθέτουν οι διεθνείς και εγχώριες οικονομικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα την επικράτηση νέων αγορών-στόχων, έναντι... παραδοσιακών εμπορικών εταίρων, αλλά και με την ενίσχυση της συμμετοχής των αγροτικών προϊόντων και των πετρελαιοειδών στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Χώρες όπως η Τουρκία, το Γιβραλτάρ και η Σινγκαπούρη καταλαμβάνουν θέση στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα, εκτοπίζοντας από αυτή παραδοσιακούς εμπορικούς εταίρους της χώρας, όπως η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ και η Ρουμανία. Παράλληλα, όμως ανακάμπτουν οι χώρες του πυρήνα του ευρώ, ξεπερνώντας τις μεγάλες δυνάμεις του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως η Κίνα και η Ινδία, για τις οποίες καταγράφεται ακόμη και μείωση των εξαγωγών, σε σχέση με το 2012.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι 6 στα 10 πιο εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας κατατάσσονται αγροτοδιατροφικά προϊόντα, με μεγάλο πρωταγωνιστή το ελαιόλαδο, που πλέον βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τα πετρελαιοειδή.


Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «η ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων για την πορεία των εξαγωγών στο α' τρίμηνο του 2013 έχει διπλή ανάγνωση. Από τη μία πλευρά, καταγράφεται μία ευελιξία των Ελλήνων Εξαγωγέων ως προς τις αγορές-στόχους, προκειμένου να καλυφθεί η μειωμένη ζήτηση από χώρες που αντιμετωπίζουν υφεσιακά φαινόμενα, ειδικά στην Ευρώπη, αλλά και η ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα, που αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Από την άλλη, όμως, η υποχώρηση των εξαγωγών σε δυναμικές αγορές, όπως η Κίνα ή η Ινδία, ακόμη και οι πιέσεις που ασκούνται στο εμπόριο της χώρας με Βαλκάνιους εταίρους, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες επιδόσεις των βιομηχανικών προϊόντων, δημιουργούν προβληματισμό για το προσεχές διάστημα.

Το γεγονός ότι ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα δέχονται πιέσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις χάνουν μερίδια στη διεθνή αγορά, έχει να κάνει με έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, που συνδέεται σημαντικά με την έλλειψη ρευστότητας για την προμήθεια πρώτων υλών, αλλά και με το υψηλό ενεργειακό κόστος, που τα καθιστά αυτομάτως πολύ ακριβά στην παγκόσμια αγορά, ειδικά μετά τις τελευταίες διακυμάνσεις του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Το νέο μείγμα του εξαγωγικού προτύπου της χώρας, επαναφέρει στο προσκήνιο το αίτημα του ΠΣΕ, για τη χάραξη μίας επιθετικής πολιτικής υποστήριξης της εξωστρέφειας, ώστε τα ελληνικά προϊόντα να καταστούν πιο ανταγωνιστικά και κυρίως να αποκτήσουν διαρκή παρουσία στις αγορές-στόχους. Ενδεχόμενες αποσπασματικές ενέργειες φέρνουν συγκυριακά μόνο αποτελέσματα και για το λόγο αυτό απαιτείται διαρκείς επικαιροποίηση και προσαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών, ως προς τις διεθνείς συνθήκες.

Η πρόσφατη ιδιαιτέρως σημαντική συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), προς τις ελληνικές συστημικές τράπεζες και με τη συμμετοχή κολοσσών του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποτελεί μία εθνική επιτυχία, που θα πρέπει άμεσα να κεφαλαιοποιηθεί.

Η εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης από τους ξένους εταίρους θα επιτρέψει τη διείσδυση σε παλαιές και νέες αγορές, υπό καλύτερους όρους και με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους Έλληνες Εξαγωγείς. Αν μάλιστα συνδυαστεί με άμεσες παρεμβάσεις στο θέμα του ενεργειακού κόστους και στην ενεργοποίηση του Προγράμματος Εξωστρέφεια-Ανταγωνιτικότητα, τότε θα προσδώσει νέα δυναμική και στα βιομηχανικά προϊόντα, αλλά και σε αγορές, που υπολείπονται επιδόσεων στις αρχές του 2013».

Με βάση την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών επί των προσωρινών στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ-ΣΤΑΤ), οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν κατά 4,5% στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 6.400,4 εκ. € από 6.123,7 εκ. €. Αν ωστόσο, εξαιρεθούν στον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή, για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013, η αξία των εξαγωγών, διαμορφώνεται στο ποσό των 4.042,8 εκατ. ευρώ έναντι 4.138,5 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2012, παρουσιάζοντας μείωση -2,3%.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΣΕ, για το 2013 αναμένεται περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών στα επίπεδα του 3-4%.

Ο χάρτης των εξαγωγών

Ενδεικτική της προσαρμογής των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων στις νέες διεθνείς μακροοικονομικές συνθήκες, είναι και η μεγάλη μεταβλητότητα και οι έντονες διαφοροποιήσεις που καταγράφονται στην ανάλυση της πορείας των ελληνικών εξαγωγών για το α' τρίμηνο του 2013 σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών.

Η Τουρκία κατακτά την πρώτη θέση σε ότι αφορά τους προορισμούς των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων, ενώ στην 4η θέση ανέρχεται πλέον το Γιβραλτάρ (που αποτελεί έδρα off shore ξένων εμπορικών επιχειρήσεων), ξεπερνώντας έτσι την Κύπρο, που μετά τις πρόσφατες εξελίξεις έχει υποχωρήσει στην 6η θέση.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την ΕΕ (27) εμφανίζουν στασιμότητα (αύξηση 0,1%) και συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών καταλαμβάνουν το 43,4% των συνολικών εξαγωγών, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών το μερίδιό τους ανέρχεται σε 66%.

Αντίθετα, αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφεται στις εξαγωγές προς τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ(Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία, 32,1%) αλλά και προς την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) (24,2%). Επιπλέον, παρατηρείται συνέχιση της αυξητικής τάσης προς την ΕΕ των 15 (8,3%), προς τη Μ.Ανατολή & Β.Αφρική (7,7%), προς τις Άλλες Αναπτυγμένες Χώρες (5,7%), ενώ ξεχωρίζει ο υπερεξαπλασιασμός των –έστω χαμηλών σε αξία- εξαγωγών προς τη Λατινική Αμερική (κυρίως λόγω της Βραζιλίας).

Από την άλλη πλευρά, μειωμένες εμφανίζονται οι εξαγωγές προς τις Χώρες της Νέας Διεύρυνσης της ΕΕκατά -16,5%, προς τα Βαλκάνια κατά -16,3%, προς τη ΝΑ Ασία κατά -15,6%, προς τη Β.Αμερική κατά -7,9%, προς την Κίνα κατά -10,9% και όσον αφορά τις χαμηλότερες σε αξία εξαγωγές προς τις Χώρες Αφρικής (εκτός Β. Αφρικής) (-28%%) και την Ινδία (-21,7%).
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ