2013-06-18 10:30:08
Φωτογραφία για Τράπεζα Κύπρου: Έτοιμο (σχεδόν) το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης
Ολοκληρώνονται οι σχεδιασμοί του νέου Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα καθώς και την ΕΤΥΚ.

"Η παρατεταμένη αγωνία των υπαλλήλων θα τελειώσει σύντομα", τόνισε στέλεχος της Τράπεζας στην Offsite.

Το σχέδιο θα προβλέπει την αποχώρηση 1000 υπαλλήλων το λιγότερο ενώ στην καλύτερη (για το λειτουργικό κόστος της Τράπεζας που θα συνεχίσει) προβλέπει την αποχώρηση μέχρι 1,500 ατόμων. Φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί το ύψος των μισθολογικών περικοπών για τους υπαλλήλους που θα παραμείνουν και το οποίο αρχικά θα είναι η εξίσωση προς τα κάτω των απολαβών των υπαλλήλων των δύο Τραπεζών για να είναι ίδιες μεταξύ των υπαλλήλων της νέας τράπεζας. Οι μισθολογικές αποκοπές θα είναι για τους υπαλλήλους της παλιάς Τράπεζας Κύπρου 15% και η εξοικονόμηση σε ετήσια βάση γύρω τα 30% του μισθολογίου ή 100 εκατ. ευρώ.

Στη συνάντηση που είχαν οι εμπλεκόμενες πλευρές δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι οι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν θα λάβουν το 75% του ποσού που δικαιούνται κατά την αφυπηρέτηση τους.


Η συμφωνία περιλαμβάνει μερική αποπληρωμή άμεσα και καταβολή του υπολοίπου από το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, στο οποίο θα ανοίξουν μερίδες προς όφελος των δικαιούχων στην περίπτωση κανονικής αφυπηρέτησης, ενώ όσοι αποχωρήσουν με το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης ενδέχεται να λάβουν μέρος του ποσού αμέσως και το υπόλοιπο όταν φθάσουν στο κανονικό όριο αφυπηρέτησης.

Η προσπάθεια πάντως είναι εντός της ημέρας η διοίκηση της τράπεζας να προβεί σε ανακοίνωση της τελικής συμφωνίας.

Όπως αναφέραμε με το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης αναμένεται ότι θα αποχωρήσουν 1000 με 1500 άτομα. Σε περίπτωση που τα άτομα που θα θελήσουν να αποχωρήσουν είναι λογότερα από 1,000 τότε θα υπάρξουν επιστολές πλεονασμού.

Σύμφωνα με το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης, κάθε υπάλληλος που θα θελήσει να αποχωρήσει θα λάβει ένα μισθό για κάθε δύο χρόνια υπηρεσίας (δηλαδή αν εργάζεται 18 χρόνια και λαμβάνει μισθό 2,500 ευρώ, τότε θα λάβει 2500 ευρώ Χ2 επί 9= 45,000 ευρώ). Σε συζήτηση ωστόσο βρίσκεται πρόταση για απόδοση «bonus» 5 μισθών σε όσους ακολουθήσουν το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης.

Το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί στην τελική του μορφή το συντομότερο δυνατό ίσως και εντός του μήνα.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ