2013-06-18 11:38:20
Φωτογραφία για Η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα χρησιμοποιήσει και στρατό
Μήνυμα ότι η τουρκική κυβέρνηση ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις για να καταστείλει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που εκδηλώνονται σε πολλά αστικά κέντρα στην Τουρκία έστειλε χθες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς. Την ίδια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ σχολίαζε «τη σκληρή προσέγγιση των αρχών», η οποία δεν ανταποκρίνεται στις ιδέες περί ελευθερίας.

Η κατάσταση στην Τουρκία παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη πολιτικά και κοινωνικά, χωρίς να μπορούν να αποτιμηθούν οι μεσοπρόθεσμες και πολύ περισσότερο οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Χθες, στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς τόνισε ότι η 'Αγκυρα έχει διατηρεί τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει «όλες τις δυνάμεις της», αναπτύσσοντας «τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε πόλεις» εάν κριθεί απαραίτητο. Για πρώτη φορά από την έναρξη των διαδηλώσεων η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το στρατό της χώρας κατά των πολιτών - διαδηλωτών
. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το συντηρητικό - ισλαμικό κυβερνών κόμμα AKP έχουν «παράδοση» στις σχέσεις ανταγωνισμού και συγκρούσεων με τις κεμαλικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες παραδοσιακά αυτοπροσδιορίζονται ως προστάτης του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Οι εικόνες των συγκρούσεων στην πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη, κυρίως, αλλά και σε άλλες πόλεις προκαλούν το κοινό πολιτικό αίσθημα στη Δύση. Πριν από τις δηλώσεις Αρίντς, το σοκ της αναφορικά με την βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία εξέφρασε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ, παρατηρώντας ότι τα γεγονότα στην Τουρκία δεν συνάδουν με τα ιδεώδη περί ελευθερίας έκφρασης και συνάθροισης. Η Γερμανίδα πολιτικός αναφέρθηκε σε «φριχτές εικόνες» σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL. Πρόσθεσε ότι «αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν είναι εφάμιλλο με τις ιδέες μας περί ελευθερίας συγκέντρωσης, την ελευθερία έκφρασης», δηλώνοντας: «Σε κάθε περίπτωση είμαι σοκαρισμένη». Η 'Αγκελα Μέρκελ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί βασικές ελευθερίες για τον πολίτη.

Η οποιαδήποτε μορφή αξιοποίησης του στρατού θα είναι ένα δραματικό βήμα για την Τουρκία, στην οποία ο Ταγίπ Ερντογάν φιλοδοξούσε να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και αυτές για το στρατό.

Από την Κυριακή η κυβέρνηση έχει συλλάβει 441 άτομα μόνο στην Κωνσταντινούπολη και άλλα 56 στην πρωτεύουσα 'Αγκυρα. Ο απολογισμός αναφέρει 5.000 τραυματισμένους. Τις τελευταίες 20 ημέρες πολλά συνδικάτα καλούν σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Να σημειωθεί ότι η ανεργία στην Τουρκία υπολογίζεται στο 10,1% με βάση τα στοιχεία του Φεβρουαρίου - Απριλίου. Ο αριθμός των απασχολουμένων διαμορφώθηκε στους 24,97 εκατομμύρια αυτή την περίοδο, ενώ για εκείνους που βρίσκονται εκτός εργασίας διαμορφώθηκε σε 2,8 εκατομμύρια.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ