2013-06-19 00:39:43
Φωτογραφία για Κράτος τέλος... το αποφασίζουμε και διατάσσουμε... ήταν δημοκρατικό
Γράφει ο Μάνδαλος Παναγιώτης

Άλλες εποχές άλλοι καιροί. Οι Γερμανοί εισέρχονται στην Αθήνα. Ο Έλληνας εκφωνητής ακούγεται για τελευταία φορά και καλεί τον κόσμο να μην ακούει την Ελληνική ραδιοφωνία. Ο σταθμός καταλαμβάνεται και συνεχίζει την λειτουργία του με άλλους εκφωνητές.

Οι επαναστάτες της 21ης Απριλίου 1967, καταλαμβάνουν την ΕΡΤ και απευθύνουν από εκεί το μήνυμα της επανάστασης, κατ αυτούς. Η ΕΡΤ με λογοκρισία και φυσικά με αλλαγές προσώπων συνεχίζει να εκπέμπει κανονικά και μάλιστα και η τότε ΥΕΝΕΔ, το κανάλι των ενόπλων δυνάμεων. Βέβαια το πρόγραμμα άρχιζε στις 15:00 και στις 18:00 για τα δυο κανάλια. Κανένας διακόπτης, ποτέ δεν κατέβηκε με αυταρχικό τρόπο.

Σήμερα... με απόφαση του Υπουργού οικονομικών..προσοχή ούτε του αντίστοιχου υπουργείου, που δεν είναι ούτε εκλεγμένο μέλος της κυβέρνησης, τα ΜΑΤ κατεβάζουν τους διακόπτες των πομπών της ΕΡΤ. Μάλιστα τα ΜΑΤ. Μήπως στα νέα καθήκοντα της αστυνομίας ανάθεσαν και ηλεκτρολογικά καθήκοντα;


Οι συγκρίσεις μεταξύ δημοκρατίας και ναζί, όπως και χουντικών....πολλές....αλλά στην ουσία ούτε οι ναζί, ούτε η χούντα το τόλμησαν....η δημοκρατική Ελληνική κυβέρνηση το έκανε...με προεδρικό διάταγμα...ούτε καν την πολυτέλεια να περάσει από την βουλή, οι διακόπτες κατέβηκαν πριν καν υπογραφεί....και φυσικά για το καλό μας.

Μια λίστα που δόθηκε στην δημοσιότητα με τους παχυλούς μισθούς μερικών δημοσιογράφων πριν την μνημονίου εποχή δημοσιεύθηκε σαν νόθευμα, για να μας πουν ότι κοστίζει η εταιρεία. Μα οι μισθοί αυτοί ήταν πριν το 2009 και όλοι αυτοί που αναφέρονται δεν δουλεύουν ποια στην ΕΡΤ.

Όταν ήμουν στην Ιταλία το δορυφορικό πρόγραμμα πρόσφερε πολλές εκπομπές σε όλους τους Έλληνες και μάλιστα δωρεάν ενώνοντας τους απανταχού Έλληνες. Το ίδιο και η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, στο ραδιόφωνο που ακούγαμε τους ελληνικούς αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ. και τις ειδήσεις, όπως και πολλή Ελληνική μουσική. Όλα αυτά σε μια ξένη χώρα έδιναν πληροφορίες για το τι γίνεται στην Ελλάδα ή όπως λέγαμε εμείς στην πατρίδα. Βέβαια αυτά λίγη σημασία έχουν για τους παχυλούς μισθούς μερικών που ακούνε και βλέπουνε την έμμισθη δορυφορική τηλεόραση. Και φυσικά όλα τα χρόνια αυτά η ΕΡΤ διατηρούσε και ένα επίπεδο ποιότητας απαραίτητο για όλους τους Έλληνες που κοιτούσαμε τα ηλίθια αντίγραφα όλων των εκπομπών των ιδιωτικών καναλιών από αμερικανικά κακόγουστα πρωτότυπα, που ούτε μετάφραση τολμούσανε να κάνουνε στην ασχετοσύνη τους. Μετά το επίπεδο πέρασε σε φτηνά Βραζιλιάνικες τηλενοβέλες και τώρα τελευταία στα Τούρκικα που φυσικά η ΕΡΤ ήταν αμέτοχη. Ίσως γι αυτό την κλείσανε ήτανε η μόνη που αντοιστάθηκε στην Τουρκική υστερία των ιδιωτικών καναλιών. Μα τι κουλτούρα και τι πληροφόρηση έδιναν όλα τα κανάλια αυτά. Το DANCING WITH THE STARS, με διάφορες μπουμπούκες που επιδίδονταν σε ακαλαίσθητους χορούς για να δείξουν στα 40 τους ότι είναι χορεύτριες, αφού ήτανε ανίκανες να κάνουν οτιδήποτε. Από την άλλη παρουσιάστριες όπου το iq τους, δεν υπερέβαινε αυτό του μυρμηγκιού. Πρωινές εκπομπές που αντί για ηρωίνη, τις έπαιρναν και τις έβλεπαν όλοι οι ηρωινομανείς, όταν δεν είχαν λεφτά για να αγοράσουν πρέζα.

Και τώρα μείναμε με όλα αυτά.

Δεν χρειάζεται να παίρνεται ναρκωτικά. Αρκεί να ανοίξετε ένα πρωινάδικο και να το παρακολουθήσετε, για μισή ώρα.....με όλους αυτούς τους καλεσμένους ......ή θα μαστουρώσετε ή θα πάτε στην ψυχιατρική. Καλύτερα τα τοπικά κανάλια..τουλάχιστον έχουν μια καλύτερη ποιότητα αν και μερικές και μερικοί προσπαθούν να μιμηθούν το εγκεφαλικό κενό.

Η ποιότητα λοιπόν έσβησε, όπως έσβησαν οι μισθοί, οι συντάξεις, οι καταθέσεις, τα υπάρχοντα μας. Όλα στο βωμό της .....καλοδιαχείρισης και της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.

Δεν λέει κανείς ότι όλα ήτανε ρόδινα στην κρατική τηλεόραση. Στο κάτω-κάτω αυτοί οι ίδιοι έφτιαξαν αυτό στο οποίο επιτίθενται. Δεν αποτελεί μικρή ένδειξη το σκάνδαλο με την πρόσληψη κυρίας στην θέση δημοσιογράφου, κόρης πρώην υπουργού που ενώ έπαιρνε παχυλό μισθό δεν έκανε τίποτα για 4-5 μήνες και στο τέλος της δώσανε μια εκπομπή όπου πραγματικά προκαλούσε δέος με την ασχετοσύνη της και έμοιαζε με παιδάκι που ο παρουσιαστής πραγματικά έδινε μαθήματα. Και όμως σήμερα η εν λόγω κυρία ίσως πάρει και θέση στην καινούργια τηλεόραση και με τον ίδιο παχυλό μισθό. Και γιατί να της δοθεί πρώτη εκπομπή και μάλιστα σαν τηλεπερσόνα. Τι έκανε στην ζωή της; Τίποτα. Αν όμως άρχιζε σαν όλες τις εργαζόμενες με τα ρεπορτάζ και τα 600 ευρώ ούτε θα προκαλούσε, αλλά ούτε θα γινότανε τόση φασαρία. Αλλά πως η ενάρετη κόρη υπουργού στα πεζοδρόμια και στις πορείες; Όχι στο στούντιο και στην πρώτη θέση …για να μας κάνει να αναρωτιόμαστε …τι θέλει αυτό το θλιβερό, νιάνιαρο και άσχετο κοριτσάκι και τι μας λέει τώρα …Όχι, γιατί πήρε το πόστο. Αλλά, γιατί πρώτη εκπομπή και μάλιστα σε στούντιο και μάλιστα με τέτοιο μισθό. Θα μπορούσε να παίρνει 600-700 να κάνει ρεπορτάζ και μάλιστα να μην προκαλεί με την απευθείας ανάθεση και μάλιστα να καταλάβουν αυτοί οι βουτηρομπεμπέδες πως ο κόσμος ζει με αυτούς τους μισθούς.

Αλλά ας πάρουμε τα ιδιωτικά κανάλια; Τι έκανε το ΕΡΣ για την ποιότητα των προγραμμάτων; Όταν στις 9 το πρωί βγαίνουν τα βούρλα και τρελαίνουν ακόμα και τους τρελούς; Τι έκανε το ΕΡΣ όταν η τηλεόραση γέμισε από Τούρκικα σίριαλ χωρίς σταματημό. Τίποτα...

Πόσα είναι τα χρέη των ιδιωτικών καναλιών σε ΙΚΑ, φόρους και ΕΡΣ; Με τι μισθούς πληρώνονται μεγαλοδημοσιογράφοι που ενώ χρωστάνε τα μάλα, τα κανάλια συνεχίζουν όπως και οι ποδοσφαιρικές εταιρείες να υφίστανται. Αλλά εκεί εξυπηρετούνται άλλα συμφέροντα. Εδώ μπορούμε να πούμε ότι η ΕΡΤ το τελευταίο διάστημα ήτανε και κερδοφόρα και μάλιστα τα τελευταία 2 χρόνια. Εδώ γενάτε το ερώτημα γιατί να κλείσει ένας κερδοφόρος οργανισμός και να μην αναδιοργανωθεί εν ..κινήσει όπως θα λέγαμε.

Και ας πάρουμε την λίστα με τους μισθούς που ανακοινώθηκε...άλλη μια νοθεία γιατί οι μισθοί είναι από δημοσιογράφους που δεν δουλεύουν ποια στην ΕΡΤ. Από ποιους δόθηκαν αυτοί οι μισθοί. Μήπως πριν ο 2009 ήτανε μονοκομματική της ΝΔ και πριν το 2004 του ΠΑΣΟΚ; Μήπως αυτά ήταν κονδύλια που εκχωρούσανε τα κυβερνόντα κόμματα για τις ανάγκες τους. Και σήμερα που ο ισολογισμός της ΕΡΤ δεν είναι ποια τόσο παθητικός αλλά η ΕΡΤ 3 έχει και κέρδη....την κλείνουνε. Τα κακώς κείμενα μπορούσαν να διορθωθούνε. Οι 2500 εργαζόμενοι που οι περισσότεροι αμείβονται με 600-1000 ευρώ δεν είναι το ζητούμενο. 30-40 άτομα που έπαιρναν υψηλούς μισθούς μπορούσανε να επαναδιαπραγματευθούν και να τις μειώσουνε ή να αποχωρήσουνε. Εξ άλλου και οι μεγαλοδημοσιογραφοι έχουν χαθεί από την ΕΡΤ. Έχουν πάει στα ποιοτικότερα κανάλια....αυτά που δεν βλέπονται.

Ο τρόπος κλεισίματος, της ΕΡΤ δεν παραπέμπει ούτε σε ναζί, ούτε σε χούντα.....είναι η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΓΑΓΜΑΤΩΝ, που εδραιώνεται και βγάζει νύχια.....για να μην υπάρξει αντίσταση από κανέναν αλλά να περνάνε τα πάντα όπως θέλουνε. Ο τρόπος ανασύνταξης είναι που μετράει. Ένας μη εκλεγμένος υπουργός, όχι της αρμοδιότητας του επεμβαίνει με ένα διάταγμα και κλείνει τα πάντα. Ούτε καν την πολυτέλεια να περάσει από την βουλή. Και μιλάμε για νέα εποχή. Άκουσα γνωστό παρουσιαστή να λέει για την ΕΡΤ διάφορα. Θα ήθελα να ξέρω πόσα παίρνει και αν αυτά αντιστοιχούν σε πτυχία, γνώσεις κλπ, ή γιατί είναι ο κολλητός τους κολλητού, αναλώσιμος που θα τον πετάξουνε κάποια μέρα. Δυστυχώς η κενότητα του εγκεφάλου μερικών που καρεκλώθηκαν και παίρνουν ή μοιράζουν εκατομμύρια και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Φαλιρισμένοι εκδότες που γίνανε γυροφέρτες κομμάτων και καναλιών σπέρνοντας την υποκουλτούρα του να μην σκέφτεσαι, το να μην υπάρχεις αλλά το ότι αυτοί είναι που κανονίζουν για το καλό μας. Το σύστημα που αυτοί έφτιαξαν , που αυτοί μεγαλούργησαν αλλάζει ριζικά...ίσως με ένα άλλο σύστημα που εξυπηρετεί τώρα τις ανάγκες τους. Αυτοί ήτανε αναλώσιμοι και τους πετάμε στον δρόμο. Κανείς δεν είπε, ότι πολλά κακώς κείμενα δεν έπρεπε να διορθωθούν. Κανείς δεν είπε ότι πολλοί που τα έπαιρναν δεν έπρεπε να μην τα παίρνουν.

Και όμως 5 χρόνια της λίστας Λαγκάρτ και δεν βγήκε για κανέναν άκρη. 40 χρόνια δημοκρατίας υπερσκανδάλων και ποτέ δεν βγήκε κάτι. Και πάλι την νύφη καλείται να την πληρώσει ο χαμηλόμισθος απολυμένος της ΕΡΤ. Γιατί να είστε σίγουροι ότι οι μεγαλόμισθοι θα βρουν και πάλι σκέπη.....ίσως με λιγότερα, αλλά θα έχουνε κάπου να πάνε. Κοντινό παράδειγμα το ΑΛΤΕΡ. Όλοι οι μεγαλοπαρουσιαστές πληρωμένοι ...αυτοί, των 600 έχουνε να πέρνουνε ακόμα.

Ένας συναγωνιστής των ιδιωτών στο ποδοσφαιρικό στερέωμα με 3 κανάλια έφυγε. Δείτε την τηλεθέαση που είχαν οι τελικοί του μπάσκετ και το κόλπο γκρόσο του ΣΚΑΙ. Η ΕΙΡ που με την προθήκη της τηλεόρασης έγινε ΕΙΡΤ και ΥΕΝΕΔ , έγινε ΕΡΤ με τρία προγράμματα ΕΤ,ΝΕΤ, ΕΤ3, και φυσικά με τον εμβληματικό σήμα, τα προβατάκια με τα καμπανάκια πέρασε από χιλιάδες κύματα....αλλά προδόθηκε από κάποιον... εφιάλτη... και ξύπνησε νεκρή.

Υ.Γ. Από την L umanite δημοσιεύουμε πόσο κοστίζουν τα κρατικά κανάλια άλλων χωρών και μάλιστα πολύ περισσότερα. Και όμως αυτοί δεν θέλουν να τα κλείσουν για να έχει η πατρίδα τους διεθνή φωνή και μάλιστα πολλά ενδυναμώνονται … εμείς όχι..όπως πουλήσαμε τον υπερκερδοφόρο ΟΤΕ, σε μια κρατική εταιρεία τηλεφωνίας της Γερμανίας που πέρναγε κρίση έτσι και τώρα φιμώνουμε κάθε στόμα που μιλά Ελληνικά. Οι νεοέλληνες μπορούμε …..να αυτοκαταστρεφόμαστε 1. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στη Γερμανία είναι 204,35 ευρώ το χρόνο για την τηλεόραση και 66,24 ευρώ για το ραδιόφωνο.

2. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Στο Ηνωμένο Βασίλειο το ανταποδοτικό τέλος για την έγχρωμη τηλεόραση ανέρχεται στα 164 ευρώ και στα 55 ευρώ για την ασπρόμαυρη.

5. ΣΟΥΗΔΙΑ: Στη Σουηδία το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στις 2076 κορώνες ή 200 ευρώ το χρόνο

6. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Στη Φινλανδία το ανταποδοτικό τέλος κυμαίνεται μεταξύ €224.30 και €232.20 (ανάλογα με τις δόσεις αποπληρωμής του ποσού)

7. ΤΣΕΧΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στα 56,90 ευρώ

8. ΛΕΤΟΝΙΑ: Στη Λετονία δεν υπάρχει ανταποδοτικό τέλος, αλλά γίνονται συζητήσεις για τη θεσμοθέτησή του.

9. ΠΟΛΩΝΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στην Πολωνία ανέρχεται στα 53 ευρώ το χρόνο .

10. ΙΣΠΑΝΙΑ: Η Ισπανική δημόσια ραδιοτηλεόραση χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.

11. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος για το ραδιόφωνο ανέρχεται στα 20,52 ευρώ

12. ΔΑΝΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στη Δανία ανέρχεται στα 300 ευρώ το χρόνο για την τηλεόραση και τους υπολογιστές με πρόσβαση στο διαδίκτυο ενώ για το ραδιόφωνο 43 ευρώ

13. ΑΥΣΤΡΙΑ: Στην Αυστρία το ανταποδοτικό τέλος ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Ξεκινώντας από 223,32 ευρώ και φθάνοντας τα 279,72 για την τηλεόραση και από 65,52 έως 80,52 για το ραδιόφωνο.

14. ΒΕΛΓΙΟ: Το ανταποδοτικό τέλος στο Βέλγιο ανέρχεται στα 149,67 ευρώ για την τηλεόραση και στα 26,72 ευρώ για το ραδιόφωνο

15. ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στην Ιρλανδία ανέρχεται στα 160 ευρώ το χρόνο
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ