2013-06-19 14:07:04
Φωτογραφία για Στρατός κατά των διαδηλωτών στη Βραζιλία
Την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ρίο ντε Ζανέιρο, την Μπαΐα, τη Μίνας Γκέρες, την Κεάρα και την πρωτεύουσα Μπραζίλια αποφάσισε η κυβέρνηση της Βραζιλίας για να καταστείλει το κύμα των μαζικών διαδηλώσεων κατά της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, της διαφθοράς, της εγκληματικότητας και της αστυνομικής βίας.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να έχουν ξεχυθεί στους δρόμους του Σάο Πάολο και σε ακόμη 30 μικρότερες πόλεις της Βραζιλίας.

Ομάδα διαδηλωτών πυρπόλησε βαν αναμεταδόσεων του τηλεοπτικού καναλιού TV Record και τραπεζικό κατάστημα κοντά στο δημαρχείο.

Σπασμένες βιτρίνες, λεηλατημένα καταστήματα, συνθήματα στους τοίχους της πρόσφατα ανακαινισμένης πρόσοψης της Όπερας άφησαν πίσω τους οι διαδηλωτές, με την αστυνομία να απαντά με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.

Παράλληλα, στο Σάο Γκονσάλο κοντά στο Ρίο διαδήλωσαν 5.000 άνθρωποι, στο Ζουαζέιρο ντο Νόρτε (βορειοανατολική Βραζιλία) 8.000 διαδηλωτές εμπόδισαν τον δήμαρχο της πόλης να βγει από ένα τραπεζικό κατάστημα, ενώ διαδηλώσεις έγιναν και στις πόλεις


Το παράδοξο πάντως είναι ότι λίγες ώρες πριν από την απόφαση για την εμπλοκή του στρατού στη διαφύλαξη της τάξης στη Βραζιλία η Πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ δήλωνε «υπερήφανη για τους ανθρώπους που αγωνίζονται για μία καλύτερη χώρα» και ότι ακούει «τη φωνή των δρόμων» από τις εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές.

«Η Βραζιλία ξύπνησε πιο δυνατή σήμερα», τόνισε η κ. Ρούσεφ σε ομιλία της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και σημείωσε ότι «το μέγεθος των χθεσινών διαδηλώσεων δείχνει την ενέργεια της δημοκρατίας μας, τη δύναμη της φωνής των δρόμων και την ευγένεια του πληθυσμού μας» .

Το Πόρτο Αλέγκρε, η Ρεσίφε και άλλες πόλεις της Βραζιλίας ανακοίνωσαν ήδη χθες μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς, η αύξηση των οποίων πυροδότησε τις διαδηλώσεις που γρήγορα έλαβαν μεγάλες διαστάσεις.

Εκτός από τις τιμές των εισιτηρίων των λεωφορείων ή του μετρό, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται επίσης για τις κολοσσιαίες δαπάνες (11 δισ. ευρώ) που έχει αναλάβει η χώρα για τη διεξαγωγή σε ένα χρόνο του Μουντιάλ, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες όπως αυτή της υγείας αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

attikipress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ