2013-06-19 15:54:03
Φωτογραφία για Νέοι κανονισμοί για εισαγωγή στο ψυχιατρείο
Ποιός υπογράφει, πότε υπογράφει, πότε ένα άτομο εισάγεται για νοσηλεία σε ψυχιατρικό ίδρυμα και υπό ποιες προϋποθέσεις; Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία βρίσκεται σε ισχύ από... το 1997, σημαντικοί κανονισμοί βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα και τώρα καταβάλλεται προσπάθεια για έγκρισή τους από τη Βουλή.

H ανυπαρξία μάλιστα εγγράφων είχε οδηγήσει πολλές φορές στο παρελθόν σε εκμετάλλευση ατόμων με ψυχικές διαταραχές, αφού είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο έστω και σπάνια συγγενείς πρώτου βαθμού να υπέγραφαν για την εισαγωγή τους σε ψυχιατρικό ίδρυμα με στόχο να εξυπηρετηθούν τα δικά τους συμφέροντα.

Οι αλλαγές στη σχετική νομοθεσία άρχισαν πριν από μερικά χρόνια, όταν είχαν εντοπιστεί αρκετά κενά. Οι κανονισμοί όμως που αφορούν τόσο την προαιρετική όσο και την υποχρεωτική νοσηλεία ενός ψυχικά ασθενούς συνεχίζουν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Πρόκειται για κανονισμούς οι οποίοι αφορούν 8 διαφορετικά έγγραφα, εκ των οποίων κάποια σχετίζονται με την προαιρετική νοσηλεία ασθενούς σε ψυχιατρικό ίδρυμα και κάποια την υποχρεωτική εισαγωγή ψυχικά ασθενούς στο ψυχιατρείο.


Οι κανονισμοί και τα έγγραφα έχουν ετοιμαστεί ωστόσο, αναμένεται ότι θα τεθούν ενώπιον της Βουλής το Φθινόπωρο καθώς για μικρή λεπτομέρεια στο προσχέδιο που ετοιμάστηκε δεν επιτρέπει την άμεση προώθηση τους.

Για την προαιρετική νοσηλεία ασθενούς σε ψυχιατρικό ίδρυμα απαιτείται τόσο η δική του υπογραφή όσο και η υπογραφή/βεβαίωση θεραπόντων ιατρών/ψυχιάτρων.

Για την υποχρεωτική νοσηλεία τα δεδομένα αλλάζουν αρκετά, αφού εκτός από την επιβεβαίωση της ανάγκης από ψυχίατρους απαιτείται και η υπογραφή αντιπροσώπου ο οποίος θα πρέπει να είναι συγγενικό του ασθενούς πρόσωπο, το οποίο όμως ορίζεται από τη νομοθεσία. Τα άτομα αυτά είναι (κατά σειρά με την οποία ο νόμος καθορίζει): σύζυγος, παιδιά, γονείς, αδέλφια, παππούς-γιαγιά, εγγόνια, θείοι, ανίψια.

Στους κανονισμούς περιλαμβάνονται επίσης έγγραφα τα οποία αφορούν στην παρεμβατική θεραπεία του ασθενούς, είτε αυτή γίνεται με τη συγκατάθεση του ίδιου του ατόμου ή με τη σύμφωνο γνώμη και υπογραφή του νόμιμου αντιπροσώπου του.
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ