2013-06-20 07:11:02
Φωτογραφία για «Θα πρέπει να στραφούμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης»
Την εκτίμησή του ότι θα πρέπει να στραφούμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα στηρίζεται στην ενίσχυση των εξαγωγών την προσέλκυση νέων επενδύσεων τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος στο χαιρετισμό που απεύθυνε στην τελετή αποφοίτησης του οικονομικού Κολλεγίου BCA.

«Είναι τιμή και χαρά για μένα να συμμετέχω στην αποψινή τελετή αποφοίτησης του Οικονομικού Κολλεγίου Αθηνών.

Χαίρομαι γιατί είμαι παρών σε μια σημαντική στιγμή για το BCA, το οποίο θεωρώ έναν από τους σημαντικότερους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς στη χώρα μας. Έναν οργανισμό πρωτοπόρο, με σύγχρονό όραμα, με μακρά παράδοση ποιότητας, εξωστρέφειας και καινοτομίας στο χώρο της εκπαίδευσης.

Χαίρομαι, κυρίως, γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε νέους ανθρώπους, που ετοιμάζονται τώρα να κάνουν το επόμενο βήμα στη σταδιοδρομία τους. Ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν τη γνώση που απέκτησαν, να υλοποιήσουν καινούρια σχέδια, να βιώσουν νέες εμπειρίες, να κατακτήσουν νέους στόχους.


Κι αν η αισιοδοξία τείνει να εκλείψει τα τελευταία χρόνια από τη χώρα μας, πιστεύω ότι αποτελεί κυρίαρχο συναίσθημα απόψε, σε αυτή την αίθουσα.

Μια τέτοια γιορτή δεν μπορεί παρά να γεννά ελπίδα και προσδοκία. Όχι μόνο στα παιδιά που αποφοιτούν, αλλά και σε όλους όσοι πιστεύουμε ότι υπάρχει μπροστά κάτι καλύτερο. Ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το σημερινό αδιέξοδο και να περάσει στην επόμενη ημέρα, με καλύτερες προϋποθέσεις και προοπτικές.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αλλάξουμε εκ βάθρων συνήθειες, αντιλήψεις, νοοτροπίες.

Θα πρέπει να στραφούμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα στηρίζεται περισσότερο στην παραγωγή και λιγότερο στην κατανάλωση. Θα στηρίζεται στην ενίσχυση των εξαγωγών, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας. Πάνω απ’ όλα, θα στηρίζεται στις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα και όχι στο κράτος.

Η προσπάθεια αυτή σαφέστατα απαιτεί ριζικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Κι αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι που διεκδικούμε με συνέπεια και επιμονή όλα αυτά τα χρόνια, ως επιχειρηματική κοινότητα.

Εμείς είμαστε αυτοί που υποστηρίζουμε ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται ούτε με ευχές, ούτε με εντολές. Έρχεται μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές, που αναβαθμίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και δημιουργούν ευκαιρίες.

Πολιτικές που διασφαλίζουν ένα γόνιμο έδαφος για την ανάληψη πρωτοβουλιών, αντιμετωπίζοντας θεμελιώδη εμπόδια – όπως είναι η υψηλή φορολογία, η ασάφεια και η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας, η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια κτλ.

Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν – για την ακρίβεια, δεν μπορούν καν να εφαρμοστούν – εάν δεν συνοδεύονται και από μια ευρύτερη αλλαγή κουλτούρας. Μια αλλαγή στάσης απέναντι στην επιχειρηματικότητα.

Το λάθος που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, δεν ήταν μόνο ότι καταναλώναμε με δανεικά την παραγωγή άλλων χωρών. Ήταν κυρίως ότι υιοθετήσαμε ως κοινωνία μια φιλοσοφία που ενοχοποιεί την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η επιχειρηματικότητα έφτασε να αντιμετωπίζεται ως εχθρός της κοινωνίας, με αποτέλεσμα να νομιμοποιείται όλο και μεγαλύτερη παρέμβαση του κράτους, σε όλο και περισσότερους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Επικαλούμενο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος από τις «σκοτεινές δυνάμεις» της αγοράς, το κράτος έφτασε να λειτουργεί το ίδιο ως επιχειρηματίας. Έφτασε να ρυθμίζει και στην ουσία να καταδυναστεύει τα πάντα.

Το χειρότερο ακόμη είναι ότι δεν προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε επιχειρηματική κουλτούρα στις νεότερες γενιές. Η έννοια της επιχειρηματικότητας ήταν σχεδόν απαγορευμένη στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Η σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας, η σύνδεση της γνώσης με την επιχειρηματική καινοτομία, δεν βρήκαν ποτέ θέση στις προτεραιότητες των εκάστοτε κυβερνώντων – ούτε βεβαίως των συνδικαλιστικών εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το αποτέλεσμα ήταν να αναδειχθεί μια ολόκληρη γενιά, που έμαθε να αποστρέφεται την επιχειρηματικότητα. Έμαθε να περιορίζει τις φιλοδοξίες της σε μια θέση στο δημόσιο, σε ένα κλειστό και προστατευμένο επάγγελμα, ή σε δραστηριότητες χαμηλών προσδοκιών.

Αυτή την νοοτροπία πρέπει να αφήσουμε πίσω μας, μαζί με την κρίση. Πρέπει να αναδείξουμε νέα πρότυπα και νέες αξίες. Να αναγνωρίσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία ως βασική κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της δημιουργίας εθνικού πλούτου προς όφελος της κοινωνίας.

Πρέπει να στηρίξουμε και να προβάλλουμε την έννοια της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Της επιχειρηματικότητας που ανοίγει νέους δρόμους, αντί να περιορίζεται στα εύκολα και στα εσκαμμένα.

Αυτό είναι το όραμα που θα πρέπει να καθοδηγήσει την προσπάθεια της χώρας μας στα επόμενα χρόνια. Και η νέα γενιά δεν μπορεί παρά να βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Είτε ως επιχειρηματίες, είτε ως στελέχη επιχειρήσεων, οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που θα μπορέσουν να δώσουν νέα πνοή, αλλά και νέα κατεύθυνση στην ελληνική οικονομία.

Γνωρίζω το αρνητικό κλίμα που επικρατεί. Γνωρίζω ότι τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα παιδιά με προσόντα, με ταλέντο και με φιλοδοξίες, οδηγούνται αναγκαστικά στη μετανάστευση.

Όμως, αυτή η δυσοίωνη πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει μια ώρα αρχύτερα, αν πιστέψουμε κι αν επενδύσουμε ο ένας στον άλλον. Αν οι επιχειρήσεις αξιοποιήσουν τις ιδέες, τις γνώσεις και το δυναμισμό των νέων ανθρώπων, για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά τους.

Κι αν η νέα γενιά αποφασίσει να δώσει μια ευκαιρία στη χώρα. Αν τολμήσει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να γίνει φορέας της νέας αναπτυξιακής φιλοσοφίας που χρειάζεται ο τόπος.

Και δεν μπορώ παρά να απευθυνθώ σε όλες και όλους εσάς, που σήμερα θα παραλάβετε τους τίτλους σπουδών σας. Η δική σας ενεργοποίηση είναι ακόμη πιο σημαντική.

Γιατί φοιτήσατε σε έναν οργανισμό που εδώ και τέσσερις δεκαετίες, δεν καλλιεργεί μόνο επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες, αλλά και αξίες όπως η γόνιμη σκέψη, η προσήλωση σε στόχους και αποτελέσματα. Έναν οργανισμό που συνδέει την επιτυχία με τις έννοιες της δημιουργίας και της πρωτοβουλίας και όχι με την έννοια της αποκατάστασης.

Γι’ αυτό, λοιπόν, σας παροτρύνω να μείνετε εδώ. Να διεκδικήσετε το μέλλον που θέλετε και να βοηθήσετε στην οικοδόμησή του, κάνοντας πράξη όλα όσα έχετε διδαχθεί, όλα όσα ονειρεύεστε.

Τίποτα δεν θα είναι εύκολο. Πιστεύω όμως ότι είναι μια προσπάθεια που αξίζει τον κόπο. Εμείς, ως ΕΒΕΑ, θα είμαστε δίπλα σας». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ