2013-06-20 14:15:05
Φωτογραφία για Περιβαλλοντολογικό έγκλημα στη Σκιάθο
Πως χάριν της «τουριστικής ανάπτυξης» καταστρέφεται το περιβάλλον. Η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες επενδύει πολλά για να έχει βιώσιμη ανάπτυξη και το μεγάλο βάρος της το έριχνε ανέκαθεν στον τουρισμό.

Το νησί της Σκιάθου είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Η κρίση όμως και η δίψα για τουρισμό και χρήμα, μπαίνει εμπόδιο στην οικολογική προστασία του νησιού.

Η Σκιάθος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με την άγρια ομορφιά, θεωρείται ένας «παράδεισος» για τις καλοκαιρινές διακοπές, που προσφέρει κάτι που λίγα νησιά της Ελλάδας διαθέτουν. Στο νησί του Παπαδιαμάντη κολυμπάς κάτω από τον ίσκιο των πεύκων.

Το τόσο φημισμένο πευκοδάσος της Σκιάθου, παρά το γεγονός ότι προστατεύεται από την Πολιτεία ήδη από το 1977 με Προεδρικό Διάταγμα (Φ.Ε.Κ.248 Δ/Ι977) όπου τα Δάση της Σκιάθου χαρακτηρίστηκαν ως Αισθητικά Δάση, αυτή τη στιγμή κινδυνεύει.

Σύμφωνα με τον νόμο, αισθητικά δάση μπορούν να κηρύσσονται δάση ή φυσικά τοπία που έχουν τέτοια ιδιαίτερη αισθητική, υγιεινή και τουριστική σημασία, ώστε να επιβάλλεται η προστασία της πανίδας, της χλωρίδας και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τους. Ακριβώς όπως το υπέροχο πευκόδασος του νησιού της Σκιάθου.


Ως Αισθητικά Δάση έχουν χαρακτηριστεί 19 περιοχές στην Ελλάδα, η Σκιάθος, μοναδική περίπτωση στην χώρα μας, είναι το μοναδικό νησί του οποίου τα δάση, έχουν χαρακτηρισθεί ως Αισθητικά, με συνολική έκταση 30 τ.χμ, όταν η συνολική έκταση του νησιού είναι 48 τ.χμ.

Δυστυχώς από τον περασμένο Μάιο, τελείται ένα περιβαλλοντολογικό έγκλημα απέναντι στα Αισθητικά Δάση της Σκιάθου, ακριβώς επάνω από μια από τις γνωστότερες παραλίες του νησιού, που τις πρόσφατες σεζόν απασχόλησε πολύ τα μέσα, καθώς την προτιμούν κάθε λογής εγχώριοι και διεθνείς celebrities. Ο λόγος για τη γνωστή παραλία “Μπανάνα” στην οποία υπάρχουν και κάποια καταστήματα τύπου beach bars που προτιμούν και πολλοί γνωστοί Αθηναίοι.

Στην περιοχή «Κρασσά-Μπανάνα» λοιπόν, που αποτελεί “αισθητικό δάσος”, χάριν ενός καταστήματος που άνοιξε προόσφατα, έχει ήδη ανοιχτεί παράνομος δρόμος εδώ και ένα χρόνο και έχει γίνει αποψίλωση δασικής έκτασης 614 τετραγωνικών μέτρων!

Στην περιοχή ήδη από το 1979, με Προεδρικό Διάταγμα, ισχύει συγκεκριμένο δίκτυο κοινόχρηστων χώρων το οποίο όμως και δεν χρησιμοποιήθηκε γιατί δεν βολεύει την ιδιοκτήτρια του οικόπεδου, καθώς θέλει εκτός των καταστημάτων να φτιάξει και κατοικίες και ο δρόμος που ορίζει το κράτος τις περιορίζει τα κτίσματα.

Κόπηκαν δέντρα λοιπόν και όλα αυτά για να διευκολύνεται η πρόσβαση σε όσους θέλουν να επισκεφθούν το beach bar.

Και τι κάνει η τοπική κοινωνία και αυτοδιοίκηση εκεί; Προσπαθεί αλλά όπως φαίνεται η ιδιοκτήτρια και οι ενοικιαστές της έχουν τρόπους να βρίσκουν διεξόδους. Προσπαθώντας να σταματήσουν την οικολογική καταστροφή το Δασαρχείο έκρινε την περιοχή αναδασωτέα, το ΦΕΚ της αναδάσωσης δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το protothema.gr επισκέφτηκε την περιοχή και η αναδάσωση που έγινε από τους ιδιοκτήτες είναι 4 δενδρύλλια τα οποία έχουν ήδη μαραθεί, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε και ο δρόμος δεν έκλεισε.

Επίσης επικοινωνησαμε με τον Δήμαρχο της Σκιάθου, ο οποίος σχολίασε την παράνομη αποψίλωση ως “απαράδεκτη παρέμβαση που δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε, για αυτό και προβήκαμε σε αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ, με φυσική αναδάσωση ώστε να αναγκαστούν οι παραβάτες να διορθώσουν τα λάθη τους. Και οι σύλλογοι έχουν δεχτεί να βοηθήσουν στην αναδάσωση και παρακολουθούμε την περιοχή”. Παρ' όλα αυτά σε ερώτηση μας γιατί δεν έχει κλείσει ο δρόμος ακόμα και αν υπάρχει κάποια ποινή ή αντίκτυπο, μας παρέπεμψε στο Δασαρχείο λέγοντας “πως όλα αυτά δεν είναι αρμοδιότητα μας και υπεύθυνο είναι το Δασαρχείο”.

Το δυστύχημα είναι ότι λόγω κρίσης η μελέτη για αναδάσωση δεν έχει γίνει ακόμα.

Η παραλία που κάποτε ήταν πανέμορφη καθώς τα πεύκα “κρέμονταν” πάνω από τον κολπίσκο, μοιάζει τώρα σαν κατεστραμμένο οικόπεδο... Η τοπική κοινωνία της Σκιάθου αντιδράει, οι ιδιοκτήτες όμως φαίνεται να μην ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και την καταστροφή που προκάλεσαν. Και αυτό γιατί έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια Μέσα από τις δημοπρασίες που γίνονται αυτές τις ημέρες, μαθαίνουμε ότι για τις άδειες τις καντίνες της παραλίας Μπανάνα , δεν υπάρχουν πια ανταγωνιστές. Οι μέχρι τώρα ενοικιαστές των καντινών της παραλίας Μπανάνα, αντιδρούν για την οικολογική καταστροφή και διαμαρτύρονται αποσύροντας τα αιτήματα τους για την ενοικίαση των καντινών.

Εντωμεταξύ οι νέοι ιδιοκτήτες, έχοντας ήδη φτιάξει τους δρόμους πρόσβασης, θέλουν να καταλάβουν πλέον όλη την παραλία, ανοίγοντας καντίνες-κλάμπ 5,000 ατόμων, και έτσι ουσιαστικά να είναι «άρχοντες» αυτού του μαγευτικού κόλπου, κρατώντας και το παράνομο δρομάκι μιας και έχει ήδη ανοιχτεί...

Το μεγάλο ζητούμενο είναι, κατά πόσο μπορεί κανείς να τα κάνει όλα αυτά στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης ή καλύτερη υπο-ανάπτυξης, χωρίς να υπολογίζει τον νόμο και τον μοναδικό φυσικό πλούτο του νησιού που είναι ελληνική κληρονομιά όλων μας.

Αλλά όπως φαίνεται οι ιδιοκτήτες δρουν ανενόχλητοι και ο πλέον αρμόδιος, το κράτος, ως τώρα δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική κίνηση να βάλει τέλος στις παρανομίες.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ