2013-06-20 18:24:55
Φωτογραφία για Πάτρα: Άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ολυμπία Oδό για λήψη αδρανών υλικών
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, ομόφωνα απέρριψε χθες το βράδυ, την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το οδικό έργο της Πατρών –Κορίνθου, με αίτημα για «αδειοδότηση λατομείων και δανειοθαλάμων».

Το σκεπτικό της αρνητικής απάντησης, είναι ότι οι αμμοληψίες που ζητούνται να γίνουν από τον Χάραδρο, θα βγάλουν από την κοίτη του 50.000 κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, που εκπονήθηκε από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου, Τμήμα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Δήμου Πατρέων, δια του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Γιώργου Σιγαλού, «ο χώρος επέμβασης αποτελεί τμήμα της πλημμυρικής κοίτης του πόταμου και παρουσιάζει γραμμικές συστάδες βλάστησης που αποτελούνται κυρίως από πλατάνια και ιτιές κατά μήκος των εξωτερικών ορίων της πλημμυρικής κοίτης του ποταμού».

Ο κ. Σιγαλός τόνισε μεταξύ άλλων: «Η έννοια του «δανειοθαλάμου» δεν υφίσταται στην Ελληνική λατομική νομοθεσία. Επιλέχθηκε σκόπιμα και χρησιμοποιείται (έστω και «καταχρηστικά») στην υποβληθείσα ΜΠΕ, σε αρμονία και με την συνήθη εργοταξιακή πρακτική, για να υποδηλώσει χώρο εξόρυξης -απόληψης χαλαρών υλικών (αμμοχάλικων), δίχως την χρήση εκρηκτικών και σχετικών ανατινάξεων.


Το τμήμα του έργου που βρίσκεται εντός διοικητικών ορίων του Δήμου Πατρέων αφορά στη δημιουργία δανειοθάλαμου στο ποταμό Χάραδρο. Ο χώρος απόληψης αναπτύσσεται στην πλημμυρική κοίτη του ποταμού Χάραδρου, 250 m περίπου ΝΑ του οικισμού Χάραδρος και 4,5 km περίπου νότια του Ρίου, εντός των διοικητικών ορίων της Δ.Ε. Πατρέων, Δήμου Πατρέων Π.Ε. Αχαΐας.

Ο χώρος απόληψης θα λειτουργήσει όσο προβλέπεται να διαρκέσει η υλοποίηση του εν λόγω τμήματος του Κύριου Έργου (3 έτη περίπου).

Ο χώρος επέμβασης αποτελεί τμήμα της πλημμυρικής κοίτης του πόταμου και παρουσιάζει γραμμικές συστάδες βλάστησης που αποτελούνται κυρίως από πλατάνια και ιτιές κατά μήκος των εξωτερικών ορίων της πλημμυρικής κοίτης του ποταμού. Η εκατέρωθεν του ποταμού έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Ακόμη η ευρύτερη περιοχή σύμφωνα με το Δασαρχείο Πατρών βρίσκεται εντός του κηρυγμένου Αισθητικού Δάσους Πανεπιστημίου Πατρών. Νότια της περιοχής σε μικρή απόσταση αρχίζει η περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 με κωδικό GR2320007 και τίτλο: «Όρος Παναχαϊκό».

Στον ποταμό Χάραδρο έχουν σημειωθεί επανειλημμένα προβλήματα από τις συσσωρευμένες αποθέσεις, με κίνδυνο καταστροφών σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων. Για το λόγο αυτό, η Νομαρχιακή Διοίκηση Αχαΐας είχε προκηρύξει ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου:

«Επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα στον Χάραδρο (αποκατάσταση & συμπλήρωση αναβαθμού Βελβιτσίου, απομάκρυνση φερτών στο πεδινό τμήμα του)», με προϋπολογισμό: 1.850.000,00 ευρώ μετά του ΦΠΑ (Δεκέμβριος 2010).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω εισηγούμαστε ΑΡΝΗΤΙΚΑ επί της ανωτέρω ΜΠΕ καθ’ ότι το υπό μελέτη έργο λαμβάνει χώρα σε περιοχή που έχει ανακηρυχθεί αναδασωτέα, οι δε χρήσεις γης που προβλέπονται από το εγκεκριμένο ΓΠΣ του Δήμου Πατρέων δεν επιτρέπουν την υπό μελέτη δραστηριότητα».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έκανε το ποδήλατο μαξιλάρι!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έκανε το ποδήλατο "μαξιλάρι"!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ