2013-06-20 22:36:03
Φωτογραφία για Nomura: Λάθος τακτικής του Σαμαρά το κλείσιμο της ΕΡΤ – Μειώνεται η ικανότητά του να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό
Η κρίση που προέκυψε με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ κρύβει ζητήματα μεγαλύτερης πολιτικής σημασίας, που έχουν να κάνουν κυρίως με... το βαθμό στον οποίο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα συμμετάσχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο εξής, αναφέρουν οι αναλυτές της Nomura σε σημερινό σχόλιό τους.

Η περσινή απόφαση των δύο μικρότερων κομμάτων να συμμετάσχουν διακριτικά στην κυβέρνηση, μέσω προσώπων της επιλογής τους και όχι με την τοποθέτηση πολιτικών στα υπουργεία, ήταν λανθασμένος υπολογισμός στρατηγικής εκ μέρους τους, εκτιμά η Nomura, αφού αυτό επέτρεψε στον Αντώνη Σαμαρά να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό.

Από την άλλη, σαν σημαντικό λάθος τακτικής χαρακτηρίζεται από τον ιαπωνικό επενδυτικό οίκο και η βεβιασμένη κίνηση Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ, καθώς αυτό επέτρεψε στους δύο μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους να απαιτήσουν πιο ενεργή συμμετοχή, από βελτιωμένη πλέον θέση. Στο πλαίσιο αυτό, η Nomura δεν αποκλείει τη συμμετοχή των Βενιζέλου και Κουβέλη στη σύνθεση της κυβέρνησης, μετά τον ανασχηματισμό.


Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή θα έχει μακροπρόθεσμες και σημαντικές επιπτώσεις. Η πιο ενεργή εμπλοκή ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα ενισχύσει την κυβερνητική συνοχή, που έλειπε έως τώρα. Επιπλέον, μέσω του συντονισμού τους κατά τις τελευταίες εβδομάδες, τα δύο κόμματα ήρθαν πιο κοντά, ενισχύοντας τις πιθανότητες μιας μελλοντικής τους συνεργασίας.

Αντίθετα, η ικανότητα του Αντ. Σαμαρά να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό θα μειωθεί στο εξής. Μένει να φανεί εάν αυτό θα οδηγήσει στη βελτίωση των ποσοστών των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με δεδομένο ότι έως τώρα, ο πρωθυπουργός κέρδιζε τα εύσημα για τις όποιες επιτυχίες της κυβέρνησης.

Η σταθερότητα της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα εκλάβει ο κόσμος την αποτελεσματικότητα του νέου σχήματος, καθώς και στην αντίδραση του πρωθυπουργού σε μία πιθανή ανάκαμψη των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Συμπερασματικά, η Nomura θεωρεί ότι εφόσον βρεθεί μια συμβιβαστική λύση απόψε, η μακροβιότητα και η αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη δυναμική του νέου καθεστώτος, με την πιο ενεργή συμμετοχή των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ