2013-07-07 11:35:06
Φωτογραφία για Να μην πληρώσουν οι Δήμοι τα σπασμένα
Αλέξης Σκαρμέας, δημοτικός σύμβουλος

Για μια ακόμα φορά η Αυτοδιοίκηση μεταβάλλεται στον εύκολο στόχο. Η αιφνιδιαστική απόφαση της, επί της ουσίας, κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας ισοδυναμεί με καίριο πλήγμα κατά των Δήμων και των πόλεων, σε μια περίοδο μάλιστα που η Υπηρεσία έχει επωμισθεί επιπλέον αρμοδιότητες και αυξημένα καθήκοντα σε ένα ευρύ πεδίο λειτουργιών.

Από την τήρηση της τάξης στις λαϊκές αγορές και την πάταξη του παραεμπορίου έως τον έλεγχο των παραβατών οδηγών, η Δημοτική Αστυνομία, με τις όποιες αδυναμίες της, επιτελεί έναν κρίσιμο ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης και στην προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών.

Η κίνηση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι προφανές ότι δεν εντάσσεται σε καμιά λογική, σε κανέναν μελετημένο και ψύχραιμο σχεδιασμό. Είναι περισσότερο προϊόν πανικού. Μια βεβιασμένη απόφαση που εδράζεται στην αγωνία "να φανεί αποτέλεσμα", ακόμη κι αν αυτό το "αποτέλεσμα" αποψιλώνει τους Δήμους από μια κομβική, για την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών τους, δομή.


Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι λίγες ώρες μόνο μετά την ανακοίνωση για τις υποχρεωτικές μετατάξεις του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας, στο "κάδρο" της κινητικότητας μπήκαν με τον ίδιο αψυχολόγητο τρόπο, και οι σχολικοί φύλακες.

Η Αυτοδιοίκηση οφείλει ν΄αντιδράσει. Και ν΄αντιδράσει συντεταγμένα. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι σαν να συνυπογράφει την αυτοακύρωσή της. Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας εξέφρασε ήδη την κάθετη διαφωνία της.

Η διαφωνία αυτή είναι μόνο το πρώτο βήμα. Θα χρειαστούν και άλλα βήματα ώστε να μην μεταβληθούν οι Δήμοι στους φορείς που θα "πληρώσουν τα σπασμένα", ιδίως σήμερα που η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου τους ως φορέων πολυπλεύρως υποστηρικτικών για τους δημότες, είναι επιτακτικότερη από ποτέ.
newsplus Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ