2013-07-15 22:02:04
Φωτογραφία για ΕΕΑ: Άνοιγμα Κυριακών ίσον αφανισμός μικρομεσαίων!
Τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί το άνοιγμα των Κυριακών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Πολιτεία, αδιαφορώντας για... την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και επιδεικνύοντας μία άτεγκτη στάση, εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε μία ρύθμιση που μπορεί να οδηγήσει στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση τονίζεται:

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, προασπιζόμενο όπως πάντα τα συμφέροντα της Ελληνικής κοινωνίας και των μελών του, δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετο σε μία τέτοια προοπτική και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, σε μία περίοδο βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις στο «λουκέτο». Εάν μέχρι σήμερα μιλάμε για έναν άνισο αγώνα επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παλεύουν να παραμείνουν ανοιχτές προσδοκώντας μία ρευστότητα που μόνο στα λόγια των κυβερνώντων υπάρχει, με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα μιλάμε πια για τον «θάνατο του εμποράκου».


Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, επισημαίνει τις συνέπειες αυτής της απόφασης:

Θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, με ότι κι αν σημαίνει αυτό.

Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι θα βρεθούν σε τραγικό αδιέξοδο καθώς είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εργάζονται εφτά ημέρες την εβδομάδα.

Θα ανατραπεί ο οικογενειακός και οικονομικός προϋπολογισμός για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Τα εισοδήματα της πλειονότητας των εμπόρων θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο, καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που θα ωφεληθούν πραγματικά από το μέτρο.

Όσο είναι καιρός, ας καταλάβουν οι υπεύθυνοι, ότι, πρόβλημα του καταναλωτικού κοινού δεν είναι η έλλειψη χρόνου για τις αγορές, αλλά η έλλειψη εισοδημάτων.

Στις εξαγγελίες της η Κυβέρνηση, αναφέρει τα οφέλη της οικονομίας με τη λειτουργία των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές το χρόνο, ενώ στέκεται και στην ανάγκη εξυπηρέτησης των τουριστών, επικαλούμενη μάλιστα και σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ, μη αναφερόμενη στο γεγονός ότι ούτως ή άλλως δεν υφίσταται απαγόρευση λειτουργίας των τουριστικών καταστημάτων. Είναι ποτέ δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι εάν τα καταστήματα λειτουργούν συνεχώς θα αυξήσουν τον τζίρο τους ή οι ιδιοκτήτες τους θα προχωρήσουν σε προσλήψεις; Με δυσκολία και θυσίες κρατάνε σήμερα «ζωντανές» τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας. ‘Η μήπως θεωρεί κάποιος ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα σχηματίζουν «ουρά» για να κάνουν αγορές στην Πατησίων ή σε άλλους εμπορικούς δρόμους της πόλης; Μία βόλτα σε τέτοιους δρόμους θα δείξει ότι πλέον τα κλειστά καταστήματα λόγω της κρίσης, είναι περισσότερα από αυτά που λειτουργούν.

Τέλος, απορίες και πολλά ερωτήματα προκαλεί η στάση της Διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, η οποία, όπως ενημερωθήκαμε, τάσσεται υπέρ του μέτρου, χωρίς όμως να έχει λάβει υπόψη τις θέσεις μας όπως και άλλων Επιμελητηρίων. Η υιοθέτηση των απόψεων της Κυβέρνησης είναι δικαίωμα οποιουδήποτε. Ο παραγκωνισμός όμως επίσημων φορέων όπως το Ε.Ε.Α. είναι ανεπίτρεπτος και καλό θα είναι η Διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων να μην προβαίνει σε τέτοιες πρωτοβουλίες χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος.

Το Ε.Ε.Α. ενώνει τη φωνή του και τις δυνάμεις του με την πλειονότητα του εμπορικού κόσμου που αντιδρά σε παράλογα μέτρα. Το ζητούμενο δεν είναι να ανοίγουν περισσότερες ή όλες τις Κυριακές τα καταστήματα, αλλά να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών για να μπορούν επιτέλους να καταναλώσουν, στηρίζοντας ταυτόχρονα και τον επιχειρηματικό κλάδο.
eea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Λευκή οπτασία η Rosie Huntington-Whiteley
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Λευκή οπτασία η Rosie Huntington-Whiteley
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ