2013-07-18 03:17:05
Φωτογραφία για Οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν ένα δικηγόρο και ακτιβιστή
Έναν επιφανή δικηγόρο ειδικευμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα και συνήγορο των δικαιωμάτων του πολίτη συνέλαβαν οι... κινεζικές αρχές, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης για την εξάρθρωση του λεγόμενου «Κινήματος των Νέων Πολιτών», ανακοίνωσαν σήμερα ομάδες και υποστηρικτές του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Ζου Ζιγιόνγκ χθες βράδυ στην κατοικία του στο Πεκίνο με την υποψία της υποκίνησης «της συγκέντρωσης ενός πλήθους με στόχο τη διασάλευση της δημόσιας ειρήνης», σύμφωνα με αντίγραφο του εντάλματος, το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.

Η αστυνομία κατέσχεσε τους υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και άλλα προσωπικά αντικείμενα του Ζου.

Στην ανακοίνωση δεν προστίθενται άλλες λεπτομέρειες για τα εγκλήματα που αποδίδονται στον Ζου, όμως ορισμένοι ακτιβιστές υποστήριξαν πως η κράτησή του κατά πάσα πιθανότητα σχετίζεται με το νέο κίνημα διαμαρτυρίας που αξιώνει περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των κρατικών λειτουργών.


Ο 40χρονος Χου είχε καταγγείλει στα τέλη Ιουνίου πως η αστυνομία τον είχε θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό από τις 12 Απριλίου. Τον Απρίλιο είχε δημοσιεύσει ανοικτή επιστολή ζητώντας την αποφυλάκιση αρκετών ακτιβιστών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί διότι είχαν καλέσει ανοικτά την κυβέρνηση να δημοσιεύσει περιουσιακά στοιχεία αξιωματούχων.

Ο Ζου ήταν ο τελευταίος από τους τουλάχιστον 24 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του επονομαζόμενου «Κινήματος των Νέων Πολιτών» που έχουν προφυλακισθεί από τον περασμένο Μάιο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ