2013-07-18 21:49:04
Φωτογραφία για Ενέργεια: Κάντε το όπως ο Ολάντ
του Μιχάλη Καϊταντζίδη

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις Ελλάδας και Γαλλίας για τις δαπάνες ενέργειας στη βιομηχανία. Η παρέμβαση Ολάντ που μείωσε... δραστικά το κόστος ανά μεγαβατώρα και οι υποσχέσεις Σαμαρά. Η κατάσταση στην εγχώρια βιομηχανία.

Ενώ στην Ελλάδα οι ενεργοβόρες βιομηχανίες βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας εξ αιτίας των υψηλών χρεώσεων από ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, στη Γαλλία ο κίνδυνος να χαθούν μόλις 500 θέσεις εργασίας σε δύο εργοστάσια αλουμινίου, κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φ. Ολάντ, που παρενέβη για να βρεθεί λύση με τη συνδρομή και της γαλλικής ΔΕΗ.

Στην Ελλάδα όταν το θέμα ετέθη με ένταση στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό σε συναντήσεις με εκπροσώπους της βιομηχανίας, εκτός από υποσχέσεις, τίποτε δεν έγινε επί της ουσίας. Αντίθετα, η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ συνεχίζουν να επιβάλλουν τιμολόγια που σταδιακά θα οδηγήσουν εκτός αγορών δεκάδες επιχειρήσεις με μερικές χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο.


Στη Γαλλία το προηγούμενο διάστημα, με παρέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης και προσωπική εμπλοκή του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, σώθηκαν από το κλείσιμο δύο εργοστάσια παραγωγής αλουμινίου εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τιμή ηλεκτρικής ενέργειας 25 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες).

Η ευτυχής εξέλιξη για τους 510 εργαζόμενους των μονάδων Saint-Jean-de-Maurienne και Castelsarrasin ανακοινώθηκε επισήμως το περασμένο Σάββατο στους χώρους των εργοστασίων, από τον υπουργό Βιομηχανίας Arnaud Montebourg.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει την εξαγορά από τη γερμανική εταιρεία Trimet Aluminium, των δύο εργοστασίων, τα οποία έλεγχε η Rio Tinto Alcan. Η τελευταία είχε ανακοινώσει πέρσι ότι πρόκειται να κλείσει τις δύο βιομηχανίες εφ΄όσον δεν εύρισκε αγοραστή πριν από το Μάρτιο του 2014, οπότε λήγει η συμφωνία που είχε με την EDF (Γαλλική ΔΕΗ) για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πρόθεση της πολυεθνικής να αποχωρήσει σήμανε συναγερμό στην γαλλική Κυβέρνηση, προκειμένου να σωθούν οι θέσεις εργασίας στην ορεινή περιοχή της Σαβοΐας όπου βρίσκονται τα εργοστάσια και η οποία θεωρείται η κοιτίδα της γαλλικής βιομηχανίας αλουμινίου. Το κύριο θέμα που αντιμετωπίστηκε ήταν οι μακροχρόνιες συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αποτελούν το κυριότερο στοιχείο διαμόρφωσης κόστους στην παραγωγή αλουμινίου.

Με την παρέμβαση του υπουργού Βιομηχανίας Arnaud Montebourg, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της υποψήφιας αγοράστριας εταιρείας, της γερμανικής Τrimet Aluminium και της EDF για συμμετοχή αμφοτέρων στο επενδυτικό σχήμα και την εξασφάλιση τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στα επίπεδα των 25 ευρώ η μεγαβατώρα. Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η τιμή που χρεώνει η ΔΕΗ στο αλουμίνιο είναι της τάξης των 60-65 ευρώ, ενώ το τελικό κόστος μαζί με φόρους και τέλη δικτύου ξεπερνάει τα 75 ευρώ για την υψηλή τάση και κοντά στα 100 ευρώ για τη μέση τάση.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία διάσωσης προβλέπει τη δημιουργία νέας εταιρείας αλουμινίου με συμμετοχή 65% του Γερμανικού ομίλου Trimet και 35% της εταιρείας EDF. Σε αντάλλαγμα, η EDF θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια σε ειδική τιμή. Η είσοδος της EDF στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας αλουμινίου, υποδηλώνει τη λογική ότι η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού δεν θέλει το κλείσιμο του εργοστασίου που είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της, καταναλώνοντας όσο ολόκληρη η πόλη της Lyon. Παράλληλα θα συνεχιστούν τρέχουσες συζητήσεις με την Κρατική Τράπεζα Επενδύσεων για την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο με 5%, με αντίστοιχη μείωση του ποσοστού της Trimet στο 60%.

Όπως παρατηρούν άνθρωποι της αγοράς, διαμετρικά αντίθετη με αυτή της EDF είναι η λογική που διέπει την Ελληνική ΔΕΗ. Η τελευταία δημοσίως και επισήμως εκφράζει την άποψη θα προτιμούσε να κλείσουν όσες από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες (μεταλλουργίες, χαλυβουργίες, τσιμέντα κλπ) αντέχουν ακόμη, επειδή όπως διατείνεται, θα έχει μεγαλύτερα κέρδη. Ασχέτως του αν θα χρειαστεί και η ίδια να κλείσει λιγνιτικές της μονάδες, καθώς δεν θα έχει τα σταθερά φορτία κατανάλωσης που της εξασφαλίζουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που λειτουργούν όλο το 24ωρο και όλες τις μέρες του χρόνου.

Ακόμη στο επιχείρημα ότι η EDF μπορεί να δώσει φθηνό ρεύμα στη βαριά της βιομηχανία επειδή διαθέτει πυρηνικά εργοστάσια, οι άνθρωποι της βιομηχανίας απαντούν ότι και η ΔΕΗ διαθέτει πρόσβαση στο λιγνίτη και σε λιγνιτική παραγωγή, με τις τιμές της λιγνιτικής κιλοβατώρας να μη διαφέρουν σημαντικά από αυτή της πυρηνικής.

Με την ευκαιρία να σημειωθεί ότι ιδίως μετά την μεγάλη είσοδο των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών, οι ηλεκτρικές εταιρείες εφαρμόζουν πολιτικές κινήτρων (με φθηνές έως και μηδενικές τιμές κιλοβατώρας κάποιες ώρες) στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, προκειμένου να διατηρούν σε λειτουργία τις παραγωγικές τους μονάδες, καθώς αυτές εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων βάσης στην ηλεκτροπαραγωγή (λιθάνθρακας, λιγνίτης, πυρηνικά).

Εξυπακούεται ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής των μονάδων βάσης, έχει υποκατασταθεί πλέον από ΑΠΕ, κυρίως αιολικά, τα οποία αναπτύσσονται στις θαλάσσιες περιοχές και έχουν σταθερές αποδόσεις.

Τέλος αναφορικά με την τιμή που αγοράζει το Αλουμίνιο και οι άλλες ηλεκτροβόρες βιομηχανίες ηλεκτρική ενέργεια από τη ΔΕΗ, να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαιτησία μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμινίου, ενώ η ΡΑΕ έχει δώσει προσωρινή τιμή 42 ευρώ η μεγαβατώρα. Μάλιστα ο πρόεδρος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε πρόσφατη ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών, έχει δηλώσει ότι υψηλή τιμή κιλοβατώρας για το αλουμίνιο, θέτει εν αμφιβάλλω τη διατήρηση της μονάδας ηλεκτρόλυσης αλουμινίου.

Πρόσφατα επίσης η ΡΑΕ, μετά από επανειλημμένες προσφυγές βιομηχανιών της μέσης τάσης, επέβαλε πρόστιμο 4,4 εκατομμυρίων στη ΔΕΗ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, λόγω της άρνησής της να προσέλθει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση επί της τιμής και να εφαρμόσει τις αρχές τιμολόγησης που έχει θεσπίσει η Αρχή.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ