2013-07-19 07:43:03
Φωτογραφία για Ο Ερντογάν απέρριψε κάθε πιθανότητα επαφής με τον Ελ Μπαραντέι
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι απορρίπτει το αίτημα για συνομιλίες με το νέο αντιπρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, διότι θεωρεί ότι ο τελευταίος δεν εκπροσωπεί νομίμως την αραβική χώρα.

«Ποιος είστε εσείς για να μιλήσω μαζί σας; Δεν έχετε εκλεγεί, διορισθήκατε από τους επικεφαλής του πραξικοπήματος», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ερντογάν κατά την διάρκεια του Ιφτάρ, της διακοπής της νηστείας κατά τον μήνα του Ραμαζανιού, αναφερόμενος στο κίνημα του στρατού το οποίο ανέτρεψε τον ισλαμιστή αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έλαβε μια επιστολή από τον κ. Ελ Μπαραντέι με την οποία ο τελευταίος του ζητούσε μια τηλεφωνική επικοινωνία, εκφράζοντας παράλληλα την ενόχληση των νέων αιγυπτιακών αρχών για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η τουρκική διπλωματία τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.


Ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος ανέφερε συγκεκριμένα «ότι ορισμένες δηλώσεις κι εκτιμήσεις έγιναν λόγω της ανεπαρκούς κατανόησης της αιγυπτιακής πραγματικότητας», ενώ καλούσε σε τηλεφωνική συζήτηση για τις εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις, σχολίασε ο κ. Ερντογάν, μετά την ανακοίνωση με την οποία το Κάιρο εξέφρασε την «έντονη δυσφορία» του για την τοποθέτηση του τούρκου πρωθυπουργού με την οποία κατήγγειλε το «πραξικόπημα» του στρατού εναντίον του κ. Μόρσι.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι ο πρώην πρόεδρος Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από το στρατό, είναι εκλεγμένος από το λαό και άρα η κυβέρνησή του τον θεωρεί τον μόνο νόμιμο ηγέτη και εκπρόσωπο της χώρας του, σύμφωνα με την εφημερίδα Today's Zaman.

Οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου είχαν ενισχυθεί κατά την διάρκεια της προεδρίας Μόρσι, λόγω και των κοινών ισλαμιστικών καταβολών των δύο κυβερνώντων τότε κομμάτων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ