2013-07-19 11:36:03
Φωτογραφία για Κοινόχρηστος χώρος - χωματερή δίπλα στα μεγαλεία του Πολιτιστικού Κέντρου
Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης

Τη θέα μιας χωματερής ... απολαμβάνουν οι κάτοικοι των οδών Γιαννίκου και Μυλοποτάμου στο Ηράκλειο, μια ανάσα από τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου, το οποίο μπορεί να έχει μπει σε τροχιά ολοκλήρωσης, ωστόσο η ποιότητα ζωής των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή υποβαθμίζεται συνεχώς.

Ο κοινόχρηστος χώρος που είχε δημιουργηθεί μετά την κατεδάφιση ενός παλαιού κτίσματος πριν από αρκετά χρόνια, έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο από ασυνείδητους πολίτες που αδιαφορούν για την δημόσια υγεία πετώντας σκουπίδια και μπάζα με κάθε ευκαιρία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες η κατάσταση είναι απελπιστική καθώς η έντονη δυσοσμία δεν επιτρέπει στους κατοίκους της περιοχής ούτε να ανοίξουν τα παράθυρά τους, ούτε φυσικά να απολαύσουν λίγες στιγμές δροσιάς στα μπαλκόνια και στις αυλές τους.

Περιμέναμε πως με τα έργα που εκτελούνται για το Πολιτιστικό Κέντρο και τα οποία είναι κοντά στα σπίτια μας θα αναβαθμιζόταν ολόκληρη η περιοχή, η οποία πέρα από τις πεζοδρομήσεις που ουσιαστικά δεν μας εξυπηρετούν, ούτε βελτιώνουν σε τίποτα την καθημερινότητά μας, θυμίζει τριτοκοσμική χώρα
. Ζητάμε από τον δήμο να μας ενημερώσει αν υπάρχει σχέδιο για την περιοχή μας, ή αν η μοναδική τους έννοια είναι τα μεγαλεία του Πολιτιστικού Κέντρου, είπαν οι κάτοικοι της περιοχής στο prismanews.gr.

Σταδιακή υποβάθμιση

Γεγονός είναι πως η ευρύτερη περιοχή του Πανάνειου Νοσοκομείου, του Υγειονομικού, του Λάκκου, των οδών μέχρι τη Λεωφόρο Νικολάου Πλαστήρα, την Καινούργια Πόρτα και το πρώην Απολλώνιο Νοσοκομείο που σήμερα στεγάζει υπηρεσίες της περιφέρειας Κρήτης απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί σύγχρονη, φιλική και ασφαλής για τους δημότες, είτε πρόκειται για τους παραδοσιακούς Ηρακλειώτες κατοίκους του ιστορικού κέντρου, είτε για τους αλλοδαπούς, ο αριθμός τους μέσα στο δαιδαλώδες οικιστικό σύμπλεγμα της παλαιάς πόλης είναι πραγματικά ανυπολόγιστος.

Η έλλειψη βασικών υποδομών, οδήγησε σταδιακά στην εγκατάλειψη της περιοχής και μοιραία στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Η εκτεταμένη πεζοδρόμηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια δεν στάθηκε ικανή να αλλάξει την εικόνα στις γειτονίες μας, καθώς μετά τους ... κυβόλιθους δεν ακολούθησε απολύτως τίποτα, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις και υποσχέσεις της δημοτικής αρχής, λένε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, η δημοτική αρχή κακώς στοχοποιείται για τα κακώς κείμενα του ιστορικού κέντρου, σε ότι έχει να κάνει τουλάχιστον με την καθαριότητα κοινοχρήστων και μη χώρων... Κι αυτό γιατί οι δημότες -και κυρίως- οι παλαιοί κάτοικοι του ιστορικού κέντρου θα έπρεπε να προστατέψουν τις γειτονιές τους κυρίως από τους ασυνείδητους που εκμεταλλεύονται αυτή ακριβώς την αδιαφορία.

Καλό θα είναι πάντως και ο δήμος να φροντίσει να εκπονήσει έγκαιρα ένα σχέδιο για την περιοχή - αν δεν το έχει ήδη κάνει - προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των δημοτών που έχουν την ατυχία να μένουν μακριά από τις αναπλάσεις και την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρατηρείται σε άλλα σημεία του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ