2013-07-19 14:05:05
Φωτογραφία για Συνελήφθη ο πρώην σταθμάρχης της CIA στο Μιλάνο
Ο πρώην σταθμάρχης της CIA στο Μιλάνο, ο οποίος έχει καταδικαστεί από ιταλικό δικαστήριο για την απαγωγή υπόπτου για τρομοκρατία συνελήφθη στον Παναμά, σύμφωνα με Ιταλούς αξιωματούχους.

Ο Ρόμπερτ Σέλντον Λέιντι, έχει καταδικαστεί σε εννέα χρόνια φυλάκιση για τη συμμετοχή του στην απαγωγή Αιγύπτιου κληρικού, Αμπού Ομάρ, στο Μιλάνο το 2003.

Ο κληρικός Χασάν Μουσταφά Οσάμα Νασρ, γνωστός ως Αμπού Ομάρ, φέρεται ότι μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Αίγυπτο, όπου βασανίστηκε.

Ο Λέιντι καταδικάστηκε ερήμην, μαζί με 22 άλλους Αμερικανούς για το ρόλο τους στην υπόθεση. Φέρεται να συνελήφθη κοντά στα σύνορα του Παναμά με την Κόστα Ρίκα. Ωστόσο, ο υπουργός Ασφάλειας του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, δήλωσε στο Associated Press ότι αγνοούσε τη σύλληψη. Η CIA είπε ότι δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο.

Η υπόθεση του Μιλάνου είναι η πρώτη περίπτωση "έκτακτης παράδοσης", πρακτικής της CIA για τη μεταφορά υπόπτων σε χώρες όπου τα βασανιστήρια επιτρέπονται. Η πρακτική έχει καταγγελθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως παραβίαση των διεθνών συμφωνιών.


Ο Νασρ, ο οποίος θεωρήθηκε ύποπτος τρομοκρατίας από τις ΗΠΑ, απήχθη τον Φεβρουάριο του 2003 και να μεταφερόταν μεταξύ αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ιταλία και τη Γερμανία πριν καταλήξει στην Αίγυπτο.

Είκοσι δύο πράκτορες της CIA, ανάμεσα τους ο Λέιντι, και ένας πιλότος της πολεμικής αεροπορίας καταδικάστηκαν το 2009 για την απαγωγή. Οι καταδίκες τους επικυρώθηκαν το περασμένο έτος από το ανώτατο εφετείο της Ιταλίας.

Ο Λέιντι φέρεται να επέστρεψε εκτάκτως στις ΗΠΑ το 2007, όταν άρχισε η ακροαματική διαδικασία στο Μιλάνο για το αν θα παραπεμφθεί σε δίκη.

Έχει πει ότι είχε αντιταχθεί στην πρόταση για την απαγωγή του ιμάμη, αλλά η αντίρρησή του απερρίφθη. Προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση δήλωσε ότι ο Λέιντι ήταν ο μόνος από τους 23 Αμερικανούς που θα μπορούσε να εκδοθεί, δεδομένου του ύψους της ποινής του.

Εάν εκδοθεί, είναι πιθανό να περάσει έξι χρόνια στη φυλακή.

directnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ