2013-07-20 10:55:42
Φωτογραφία για Μετά τα τερτίπια ζήτησε και πήρε βοήθεια το κατοχικό καθεστώς από την Κυπριακή Δημοκρατία
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Για πρώτη φορά από το 1974 και εντεύθεν το κατοχικό καθεστώς ζήτησε βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία για αντιμετώπιση καταστροφής στα κατεχόμενα στην περίπτωση της πετρελαιοκηλίδας στη θαλάσσια περιοχή της Καρπασίας. Αυτά ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής στο υπουργείο Εξωτερικών Πρέσβης Τάσος Τζιωνής, ο οποίος σημείωσε παράλληλα την άμεση κινητοποίηση των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά την έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, το Τμήμα Αλιείας ενημέρωσε τη Βουλή ότι δεν διαφαίνεται κίνδυνος μετακίνησης της πετρελαιοκηλίδας προς τις παράκτιες περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, δηλώνοντας ότι το Τμήμα περιπολεί εντατικά την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου και ότι για τις επόμενες δέκα μέρες θα τελεί σε ετοιμότητα.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών κ. Τζιωνής ενημέρωσε την Επιτροπή ότι με βάση την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών μεταφέρονται στα κατεχόμενα 100 άτομα από την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν την πετρελαιοκηλίδα, μέσω αγοράς υπηρεσιών από ιδιωτική εταιρεία, ενώ μεταφέρονται και απορρυπαντικά από την Τουρκία.


Ανέφερε επίσης ότι ακόμα να διευκρινισθεί η έκταση της δημιουργηθείσας πετρελαιοκηλίδας και με βάση την πληροφόρηση από τα Ηνωμένα Έθνη υπάρχει μια πληροφορία για διαρροή 100 ή πέραν των 100 τόνων πετρελαίου και δεύτερη πληροφορία για 40 τόνους πετρέλαιο. Πρόσθεσε ότι η πληροφόρηση αναφέρεται σε πετρελαιοκηλίδα που έχει έκταση 7 χιλιόμετρα (4,5 μίλια) κατά μήκος της χερσονήσου της Καρπασίας.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η κινητοποίηση των Ηνωμένων Εθνών υπήρξε άμεση και σημείωσε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν σιώπησαν στην υπαναχώρηση της Τουρκίας για βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία και αναφέρθηκε σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Περαιτέρω αφού ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αντέδρασε άμεσα στο αίτημα να προσφέρει βοήθεια με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικά μέσα, παρεμβλήθηκαν προσκόμματα και υπήρξε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της καταστροφής.

Πρόσθεσε ότι παρά τα προσκόμματα, τελικά προσφέρθηκε βοήθεια με απορροφητικά φράγματα πετρελαίου. Διευκρίνισε ακόμα ότι δεν ενοχλεί την Κυπριακή Δημοκρατία το γεγονός ότι η προσφορά βοήθειας έγινε μέσω του ΚΕΒΕ και του τουρκοκυπριακού Επιμελητηρίου επειδή –όπως τόνισε– «δεν είχαμε στόχο να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη, αλλά να αντιμετωπίσουμε και να περιορίσουμε την καταστροφή». Ο κ. Τζιωνής ανέφερε επίσης ότι η παρεμβολή προσκομμάτων θα καταγγελθεί και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό θα καταγραφεί σε εκθέσεις του ΣΑ.

Read more: http://mignatiou.com/?p=9489#ixzz2ZZPg2Fcc
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ