2013-07-20 11:13:28
Φωτογραφία για Δεν έδειξε ανάστημα θαρραλέου πολιτικού…
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μου προκαλεί μεγάλη θλίψη η συνεχιζόμενη πεισματική άρνηση του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος -δύο χρόνια μετά την τραγωδία στο Μαρί- δεν έδειξε ακόμα ανάστημα θαρραλέου πολιτικού ανδρός και δεν απευθύνθηκε στους συγγενείς των νεκρών, έστω ως άνθρωπος προς άνθρωπο.

Και αυτό που ενοχλεί και πληγώνει περισσότερο είναι ότι μερικοί εκ των νεκρών ήσαν πιστοί οπαδοί του ιδίου και του κόμματός του, πίστεψαν τα λόγια και την ιδεολογία του, άρα έχει και μία αυξημένη ευθύνη απέναντι σ’ αυτούς που άφησαν πίσω Η απόφαση του Δικαστηρίου της Λάρνακας, ελέγχεται για το γεγονός ότι δύο εκ των βασικών κατηγορουμένων απαλλάχθησαν. Είναι το μέρος της απόφασης που πείραξε και τους συγγενείς αλλά και την πλειοψηφία του λαού, ανεξάρτητα από κόμματα. Ειδικά η απαλλαγή του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Κυπριανού, και τα σημεία πάνω στα οποία βασίστηκε ο δικαστής, κραυγάζουν για αποτυχία απόδοσης δικαιοσύνης.


Ο κ. Κυπριανού και γνώριζε και αντιμετώπισε το σοβαρότατο ζήτημα της υπόθεσης των πυρομαχικών με τον γνωστό κυπριακό ωχαδελφισμό. Δηλαδή, ως …παντογνώστης, ως ο άνθρωπος του «όλα τα γνωρίζουμε» και είμαστε άμα λάχει και …«μουσαμάδες», υπό την έννοια ότι ως πολιτικοί χώρας που νομίζουν ότι αποτελεί τον ομφαλό της γης, δεν τους αγγίζει τίποτα (τη λέξη untouchables χρησιμοποιούσαν στην Αμερική για τους διεφθαρμένους πολιτικούς -και δεν αναφέρεται το παράδειγμα ειδικά για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών).

Ο κ. Μάρκος Κυπριανού συνεργάστηκε με τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη «συγκάλυψη» του θέματος, που είχε κινητοποιήσει τότε τις μυστικές υπηρεσίες των μεγάλων χωρών -των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Βρετανίας- ακόμα και της Κίνας. Γνώριζε και αυτός, όπως και ο κ. Χριστόφιας ότι οι Αμερικανοί είχαν αιτήματα και απαιτήσεις και δυστυχώς είπαν ηθελημένα και εν γνώσει τους ψέματα. Και όλα αυτά, για να καλύψουν τον Πρόεδρο της Συρίας, έναν άνθρωπο χωρίς αισθήματα για τον λαό του, πόσω μάλλον για την Κύπρο, την οποία έχει γραμμένη στα παλαιότερα των υποδυμάτων του.

Το χειρότερο όλων είναι ότι οι αποτελούντες το πολιτικό και διπλωματικό σύστημα ξεπέρασαν τα όρια για να διασώσουν τον κ. Ασαντ, ο οποίος αρνήθηκε να τερματίσει την παρανομία, που αποφάσισε ο ίδιος, συνδέοντας το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου με τη Συρία. Και δεν το έπραξε ούτε μετά την εξυπηρέτηση που του έκανε η κεφαλή της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας.

Γι’ αυτό τον άνθρωπο -τον Ασαντ- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δύο υπουργοί του και το διπλωματικό σώμα, έλαβαν μία απόφαση, που οδήγησε σε μία άνευ προηγουμένου τραγωδία, η οποία επηρέασε σημαντικότατα και την οικονομία. Και όλες οι ευθύνες ανήκουν στον αρχηγό του κράτους και τους υπουργούς που συνεργάστηκαν για τη συγκάλυψη. Διότι εάν οι υπουργοί διαφωνούσαν, όπως ισχυρίστηκαν πολλάκις, θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί τότε. Αλλά το ενδιαφέρον τους ήταν τα προνόμια και η δύναμη που συνοδεύει την υπουργοποίηση ενός πολιτικού, αντί να είναι το συμφέρον του κράτους και των πολιτών.

Η υπόθεση της τραγωδίας στο Μαρί άλλαξε τις ζωές πολλών ανθρώπων. Βεβαίως μας ενδιαφέρουν πάνω απ’ όλα οι νεκροί και οι συγγενείς τους. Προσωπικά δεν έχω κανένα απολύτως ενδιαφέρον για τους πολιτικούς που με τις αποφάσεις τους προκάλεσαν την τραγωδία. Και είναι απορριπτέος ο ισχυρισμός ότι «έχουν και αυτοί ψυχή». Δεν έχουν και τους αξίζει παραδειγματική και πραγματική τιμωρία.

Οι πολιτικοί έχουν μόνο ευθύνες. Και είναι δυστύχημα το γεγονός ότι δεν έχουν πληρώσει ακόμα για το κακό που προκάλεσαν στην Κύπρο.

Read more: http://mignatiou.com/?p=9390#ixzz2ZZU2BefD
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ