2013-07-21 08:04:42
Φωτογραφία για Στην Τουρκία “πεθαίνει” η πρώην ναυαρχίδα του βρετανικού πολεμικού ναυτικού
Του Παναγιώτη ΓκρουμούτηΣε Τούρκο διαλυτή για σκραπ το αεροπλανοφόρο Ark Royal, πλοίο-σύμβολο της βρετανικής ναυτικής παράδοσης και ισχύος, η ναυαρχίδα των Βρετανών στον Πόλεμο των Φόκλαντς και στον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου – Παροπλίστηκε στα τέλη του 2010, πουλήθηκε στους διαλυτές τον Μάιο έναντι 2,9 εκατομμυρίων λιρών.

Πόσο κοστίζει η δόξα, η αίγλη, η ίδια η σύγχρονη ιστορία του βασιλικού πολεμικού ναυτικού της Βρετανίας;

Η απάντηση είναι 2,9 εκατομμύρια λίρες. Όσα και τα χρήματα που ξόδεψε η τουρκική εταιρεία Leyal Ship Dismantling & Recycling για να αγοράσει, από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, το ιστορικό αεροπλανοφόρο HMS Ark Royal. Για σκραπ! Για να το διαλύσει στα εξ' ων συνετέθη και να ανακυκλώσει τους τόνους ατσαλιού και λοιπών μετάλλων του.

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ιδίως όταν πρόκειται για Βρετανούς, οι οποίοι αν μη τι άλλο ξέρουν να τιμούν την ιστορία και τα σύμβολά τους, ένα πλοίο-σύμβολο της χώρας τους, η μέχρι πρότινος ναυαρχίδα του στόλου, δεν είχε το τέλος που της άρμοζε, καθώς εδώ και λίγες ημέρες έχει κολλήσει στα ρηχά της παραλίας στην Σμύρνη και σιγά-σιγά κομματιάζεται από τη φλόγα του διαλυτή.


Το ιστορικό αεροπλανοφόρο, που είχε ηγηθεί του βρετανικού στόλου τόσο κατά τον πόλεμο των Φόκλαντς με την Αργεντινή, όσο και των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων κατά τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, ουσιαστικά παροπλίστηκε το 2010, μετά τις περικοπές στα αμυντικά κονδύλια που επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση.

Αμέως μετά υπήρξαν διάφορα σενάρια για την τύχη του, μεταξύ των οποίων προτάσεις για να μετατραπεί σε πλωτό καζίνο ή πλωτό nightclub, αλλά όλα απορρίφθηκαν από το υπουργείο Άμυνας. Τελικώς το πλοίο πουλήθηκε στους; Τούρκους διαλυτές του τον Μάιο.

Στις 20 Μαϊου ξεκίνησε με τη βοήθεια ρυμουλκού το τελευταίο του ταξίδι από το Πόρτσμουθ προς τη Σμύρνη.

Το πάλαι ποτέ καμάρι του στόλου καθελκύστηκε, από τα ναυπηγεία Swan Hunters Ship Builders' yard στο Wallsend, το 1978. Τότε στοίχισε περί τα 320 εκατομμύρια λίρες.

Με μήκος 210 μέτρα, μετέφερε 22 αεροσκάφη και είχε πλήρωμα 1051 ανδρών. Μεταξύ άλλων στα 35 χρόνια της υπηρεσίας του ηγήθηκε του στόλου στα Φόκλαντς, στον Περσικό, αλλά και στην επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεσων στη Βοσνία.

Το HMS Ark Royal ήταν το πέμπτο κατά σειρά πλοίο του βασιλικού ναυτικού που έφερε αυτό το όνομα (το πρώτο ήταν μια φρεγάτα του 1587), και ήταν αδερφό πλοίο των επίσης σπουδαίων αεροπλανοφόρων Invincible και Illustrious. Μάλιστα αρχικώς επρόκειτο να ονομαστεί Indomitable.

Τέλος, σε ένα ακόμα παιχνίδι της μοίρας, το τέλος του έρχεται στην ίδια παραλία και από τον ίδιο διαλυτή που προ δύο ετών είχε “κόψει” και το Invincible.

Το κενό που αφήνει στο βρετανικό στόλο αναμένεται να καλύψει το υπό ναυήγηση αεροπλανοφόρο HMS Prince of Wales που αναμένεται να παραδοθεί το 2016.

Δείτε περισσότερες φωτό και βίντεο protothema.gr

http://www.protothema.gr/Stories/article/295614/stin-tourkia-pethainei-i-proin-nauarhida-tou-vretanikou-polemikou-nautikou/ 
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ