2013-07-21 13:48:50
Φωτογραφία για Βέλγιο: Ο βασιλιάς Αλβέρτος B' παρέδωσε το θρόνο του στον πρωτότοκο γιο του Φίλιππο
ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΕΛΓΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΕΝΩΜΕΝΟΙ 

Παραιτήθηκε σήμερα από το θρόνο υπέρ του μεγαλύτερου γιου του Φιλίππου, ο οποίος θα γίνει σε λίγη ώρα ο έβδομος μονάρχης στην ιστορία του Βελγίου, ο Αλβέρτος Β', βασιλιάς των Βέλγων εδώ και είκοσι χρόνια.

Έπειτα από είκοσι χρόνια στο θρόνο, ο βασιλιάς Αλβέρτος Β', 79 ετών, υπέγραψε την πράξη παραίτησης στη μεγάλη αίθουσα του θρόνου στο παλάτι των Βρυξελλών λίγο μετά τις 10:45 τοπική ώρα (11:45 ώρα Ελλάδας), παρουσία περισσότερων από 200 προσκεκλημένων, των μελών της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμοποιημένων σωμάτων.

Ο Φίλιππος θα γίνει ο έβδομος βασιλιάς των Βέλγων μετά την ορκωμοσία του η οποία αναμένεται στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας). Στο μικρό ενδιάμεσο διάστημα πλήρεις εξουσίες θα ασκεί η κυβέρνηση.

Στη διάρκεια μιας σύντομης και τελευταίας ομιλίας, που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, ο Αλβέρτος Β' εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη του» στον Φίλιππο. «Φίλιππε, έχεις όλες τις αρετές της καρδιάς και της διάνοιας για να υπηρετήσεις πολύ καλά την πατρίδα μας στα νέα σου καθήκοντα», είπε.


Ο ΦίλιπποςΑπευθυνόμενος στους πολιτικούς που ήταν παρόντες είπε «η τελευταία συμβουλή μου είναι: να εργάζεστε αδιάκοπα για τη συνοχή του Βελγίου».

Με φωνή σπασμένη από τη συγκίνηση, ο Αλβέρτος Β' εξέπληξε το ακροατήριο χρησιμοποιώντας έναν οικείο γαλλο-αγγλικό τρόπο για να εκφράσει την αγάπη του προς τη σύζυγό του Πάολα: «Απλώς ευχαριστώ και ένα μεγάλο φιλί!» («simplement merci et un gros kiss!»). Καθισμένη λίγα μέτρα μακριά, η τελευταία σκούπισε ένα δάκρυ.

Ο βασιλιάς Αλβέρτος ΙΙ και ο γιός του Φίλιππος με τη σύζυγό του.

Γεννημένος στις 6 Ιουνίου 1934, ο δευτερότοκος γιος του Λεοπόλδου Γ' και της βασίλισσας Αστρίντ έγινε ο βασιλιάς Αλβέρτος Β' στις 9 Αυγούστου 1993, μετά τον ξαφνικό θάνατο του αδελφού του βασιλιά Μποντουάν που δεν είχε παιδιά.

Στη διάρκεια της βασιλείας του ο Αλβέρτος αφιέρωσε πολλή ενέργεια για την προάσπιση της συνοχής της χώρας όταν η πολιτική διένεξη ανάμεσα σε γαλλόφωνους και φλαμανδούς επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2007, στη συνέχεια και πάλι μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2010.

Είχε ανακοινώσει στις 3 Ιουλίου την απόφασή του να παραιτηθεί από το θρόνο, προβάλλοντας την κούραση και την εύθραυστη υγεία του στην ηλικία των 79 ετών. «Έπειτα από 20 χρόνια στο θρόνο, νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να περάσω τη δάδα στην επόμενη γενιά», είχε πει.

Ο Φίλιππος θα ορκιστεί στις τρεις επίσημες γλώσσες του Βελγίου (στα ολλανδικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά) και κατόπιν θα συναντήσει τους γερουσιαστές και τους βουλευτές. Θα πρέπει, όπως επιτάσσει η παράδοση, να φορέσει στρατιωτική στολή και να καθίσει στο θρόνο, αλλά δεν θα έχει ούτε κορώνα ούτε σκήπτρο. Στην πρώτη γραμμή θα καθίσουν τα τέσσερα παιδιά του Φίλιππου και της Ματθίλδης. Το βασιλικό ζεύγος θα εμφανιστεί στο μπαλκόνι του ανακτόρου πριν παρακολουθήσει την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση, ενώπιον χιλιάδων Βέλγων που θα συγκεντρωθούν στο κέντρο των Βρυξελλών.

Χθες ο βασιλιάς Αλβέρτος ΙΙ αποχαιρέτησε "τηλεοπτικά" το θρόνο του, καλώντας τους Βέλγους πολίτες να διατηρήσουν της συνοχή τους, παρά τις βαθιές διαφορές μεταξύ των φλαμανδών του βελγικού βορρά και των γαλλόφωνων βαλλόνων και να υποστηρίξουν τον πρωτότοκο γιο του Φίλιππο, ο οποίος θα ανέβει στο θρόνο σήμερα, κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής της χώρας.

Το Βέλγιο μπορεί να «κοιτάξει προς το μέλλον με εμπιστοσύνη» ανέφερε στην ομιλία του. Η τελευταία ημέρα του Αλβέρτου ΙΙ ως μονάρχης, έκλεισε με μια εορταστική νότα. Περιτριγυρισμένος από τη βασιλική οικογένεια, πήρε μέρος στο «εθνικό χορό» σε μια δημοφιλή περιοχή στο κέντρο των Βρυξελλών, όπου χιλιάδες άνθρωποι, με βελγικές σημαίες στο χέρι, τον επεφήμησαν.

Με κλονισμένη υγεία ο 79 ετών Αλβέρτος ΙΙ, είναι ο πρώτος βέλγος μονάρχης που αποχωρεί οικειοθελώς, αφήνοντας τη «σκυτάλη» στον 53χρονο πρωτότοκο γιο του Φίλιππο, παρά τις αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα του νέου μονάρχη, να εξασφαλίσει τη βασιλική συνέχεια και τη σταθερότητα στη χώρα.

Στην τηλεοπτική του ομιλία, ο Αλβέρτος ΙΙ ζήτησε από τους Βέλγους να περιβάλλουν με εμπιστοσύνη και να στηρίξουν τον μελλοντικό βασιλιά και τη μελλοντική βασίλισσα, Ματθίλδη. «Είναι ένα καλό ζευγάρι στην υπηρεσία της χώρας μας και απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη μου», είπε. Ο βασιλιάς, του οποίου η θητεία σημαδεύτηκε από δύο μεγάλες πολιτικές κρίσεις, αναγνώρισε ότι το Βέλγιο «δεν είναι πάντα εύκολο να κυβερνηθεί». Ευτυχώς, «η έννοια του εποικοδομητικού συμβιβασμού» με τους περισσότερους πολιτικούς ηγέτες, επέτρεψε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να γίνει ένα ενιαίο ομόσπονδο κράτος, όπως είπε. «Είμαι πεπεισμένος ότι η διατήρηση της συνοχής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και για τη διατήρηση της ευημερίας όλων μας», πρόσθεσε.
ΕΘΝΟΣ
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΑΠΟΘΕΩΣΕ ΝΕΪΜΑΡ Ο... ΡΙΒΑΛΝΤΟ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΠΟΘΕΩΣΕ ΝΕΪΜΑΡ Ο... ΡΙΒΑΛΝΤΟ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ