2013-07-21 21:26:06
Φωτογραφία για Μου έδωσαν να θάψω ξένα οστά αντί το παιδί μου – Αποκάλυψη σοκ από μητέρα πεσόντα Καταδρομέα
Ήρθαν από τη Κύπρο και μου ζήτησαν να δώσω αίμα για να αναγνωριστούν τα οστά του παιδιού μου. Πως θα τα αναγνωρίσουν, αφού το παιδί μου κάηκε, δεν έμεινε τίποτα από αυτά τα παλικάρια! Μετά μου έφερα τρία οστά να θάψω, δεν τα πήρα, δεν ήξερα σε ποιον ανήκουν, τους τα έδωσα πίσω...

Τι να τα κάνω τα ξένα οστά;

Η χαροκαμένη μάνα του Καταδρομέα Ηλία Τούλη ξεσπά... 39 χρόνια μετά τη θυσία του παιδιού της στη μαρτυρική Κύπρο, η 93χρονη πλέον γυναίκα περιμένει απαντήσεις... Στα ίδια βασανιστικά ερωτήματα που απασχολούν εκατοντάδες οικογένειες στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ζω ένα βίο αβίωτο... Η πολιτεία μας ξέχασε, δεν ήρθε ποτέ κανείς να μου πει τίποτα το παιδί μου που έπεσε για την πατρίδα. Το μνημείο για το παιδί μου το έφτιαξα μόνη μου, για να θυμούνται τη θυσία του και να τον μνημονεύουν όταν εγώ θα έχω φύγει από τη ζωή, λέει με βουρκωμένα μάτια η μητέρα του Καταδρομέα.


Το Γιατί, πλανάται πάνω από τα μνήματα των πεσόντων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Κύπρο, αλλά και σε κάθε πόλη και χωριό της χώρας που έχει ως σημείο αναφοράς την θυσία των Ελλήνων καταδρομέων και των Ιπταμένων που συμμετείχαν στην αποστολή Νίκη, την μεταφορά των επίλεκτων της Α' Μοίρας Καταδρομών στη φωτιά του πολέμου, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας τον Ιούλιο του 1974.

Ήμασταν στο Μάλεμε, υπηρετούσαμε στην Α' Μοίρα Καταδρομών, διοικητής μας ήταν ο Ταγματάρχης Γεώργιος Παπαμελετίου, όταν έγινε η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου του 1974... Σε όλη τη χώρα ξεκίνησε η γενική επιστράτευση, ενώ η Μονάδα μας τέθηκε σε επιφυλακή. Την επόμενη μέρα το μεσημέρι, πήραμε εντολή να ετοιμαστούμε και να αναχωρήσουμε για το αεροδρόμιο της Σούδας όπου από εκεί θα μεταβαίναμε το ίδιο κιόλας βράδυ στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας με τα μεταγωγικά αεροσκάφη Νοράτλας, λέει συγκινημένος ο Βασίλης Φθενός, ο οποίος υπηρετούσε με το βαθμό του υπολοχαγού στην Α' Μοίρα Καταδρομών.

Φύγαμε από τη Σούδα 17 αεροπλάνα, γεμάτα με Καταδρομείς έτοιμους να πέσουν στη φωτιά του πολέμου, το ηθικό μας ήταν στα ύψη, ξέραμε τι έπρεπε να κάνουμε και ήμασταν έτοιμοι, λέει χαρακτηριστικά. Στη πορεία για τη Λευκωσία, δύο αεροσκάφη έχασαν τον προσανατολισμό τους, όπως τουλάχιστον είπαν μετά οι υπεύθυνοι, ελπίζω να έγινε όντως έτσι τα πράγματα, σημειώνει με νόημα ο βετεράνος Καταδρομέας.

Και συνεχίζει: Στη Λευκωσία φτάσαμε 15 αεροπλάνα, μέσα σε μια κόλαση πυρός... Δυστυχώς ένα αεροσκάφος καταρρίφθηκε από φίλια πυρά καθώς τα αντιαεροπορικά όπλα δεν είχαν δεσμευτεί εγκαίρων και μας πέρασαν για Τούρκους και χάθηκαν όλοι πλην ενός, ο Καταδρομέας Θανάση Ζαφειρίου ο οποίος επέβαινε στο μοιραίο Νοράτλας πήδηξε από το αεροπλάνο την τελευταία στιγμή και έζησε από θαύμα. Και σε άλλα αεροπλάνα που χτυπήθηκαν υπήρχαν νεκροί και τραυματίες. Ανασυγκροτηθήκαμε και στο προσκλητήριο που ακολούθησε πολλοί δεν ήταν ανάμεσά μας. Αναλάβαμε αποστολές, όπως την προστασία του αεροδρομίου της Λευκωσίας το οποίο κρατήσαμε έπειτα από σκληρή μάχη. Οι Τούρκοι το ήθελαν και κινήθηκαν για την κατάληψή του, όπως πήραν την απάντηση που έπρεπε από της Καταδρομείς της Α΄ Μοίρας. Το παραδώσαμε στο προσωπικό του ΟΗΕ, όταν απωθήσαμε τους Τούρκους, διαφορετικά κανείς δεν ξέρει πια θα ήταν η τύχη ολόκληρης της Λευκωσίας αν έπεφτε το αεροδρόμιο στα χέρια τους.

Ο Βασίλης Φθενός (ο οποίος διακρίνεται στην παραπάνω φωτογραφία καθήμενος πρώτος από τα δεξιά) αναφέρεται και στις επιχειρήσεις της Μοίρας κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της εισβολής, όταν και πάλι οι Καταδρομείς κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους: Επιχειρήσαμε και στον Αττίλα 2 όταν οι Τούρκοι προσπάθησαν να κυκλώσουν την Λευκωσία με επιτυχία, δεν τους αφήσαμε να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Η Α΄ Μοίρα Καταδρομών δεν είχε καμία απώλεια στα πεδία των μαχών αυτών... Αν δεν είχαμε την τραγωδία με αεροσκάφος κατά την διάρκεια της μεταφοράς μας στην Κύπρο, θα μιλάγαμε σήμερα για μια μεγάλη επιτυχία Τιμούν τους πεσόντες Καταδρομείς

Το Μάραθος, το χωριό του Καταδρομέα Ηλία Τούλη ετοιμάζεται να τιμήσει αύριο τη μνήμη του 20χρονου παλικαριού, στο μνημείο που έχει στηθεί στο κέντρο του χωριού. Με μέριμνα των βετεράνων Καταδρομέων που τα προηγούμενα χρόνια ξεκίνησαν έναν τιτάνιο αγώνα για τη μνήμη των Κρητικών συναδέλφων τους, αντίστοιχα μνημεία έχουν στηθεί για τον Καταδρομέα Νικόλαο Καβροχωριανό (επίσης το μνημόσυνο θα γίνει αύριο στο χωριό Μονή του Ηρακλείου), για τον Καταδρομέα Κώστα Οικονομάκη για τον Καταδρομέα Κώστα Τσιλιβάκη για τον Καταδρομέα Κοσμά Γιαννακάκη.

Τιμούμε τη μνήμη αυτών των παιδιών, που ξεχάστηκαν από την πολιτεία. Το κράτος όλα αυτά τα χρόνια δεν αναγνώρισε ως όφειλε, τις θυσίες και τον αγώνα μας στην Κύπρο. Αυτό μας πληγώνει, δεν θέλω να πω κάτι άλλο πάνω σ' αυτό, λέει με πίκρα ο πρώην Καταδρομέας.

Πηγαίνοντας σήμερα στο Μάραθος, είδαμε τις ετοιμασίες για την αυριανή λιτή τελετή... Εκεί συναντήσαμε τον Γιάννη Πρινάρη, θείο του Ηλία Τούλη, ο οποίος έκανε τη διαδρομή Αθήνα-Ηράκλειο για μια ακόμα φορά προκειμένου να βρεθεί κοντά στην αδερφή του και να τιμήσει τη μνήμη του ανιψιού του. Τον βρήκαμε να καθαρίζει τον χώρο, μαζί με έναν υπάλληλο του δήμου Μαλεβιζίου και δέχθηκε να μας πει δυο λόγια για τη θυσία του νεαρού Καταδρομέα...

Ο Ηλίας ήξερε ότι θα πάει να πολεμήσει και ήταν με το χαμόγελο στα χείλη, ήταν παλικάρι! Ήταν το καλύτερο παιδί του χωριού και όλοι τον θυμούνται με αγάπη. Το κράτος; Το απόλυτο μηδέν... Δεν ήρθαν ποτέ στη χαροκαμένη αυτή μάνα να της πουν μια καλημέρα και ένα ευχαριστώ για τη θυσία του παιδιού της. Όπως δεν είπαν σε κανένα πατέρα και σε καμία μάνα που έχασαν τα παιδιά τους στην Κύπρο. Ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα για να τιμηθεί η μνήμη αυτών των παιδιών, έχει γίνει από τους βετεράνους Καταδρομείς και τις οικογένειές τους, μας λέει με οργή...

Οι επιχειρήσεις της Α΄ Μοίρας Καταδρομών

Στις 23 Ιουλίου αντιμετώπισε επιτυχώς, μαζί με έναν Λόχο της 33 ΜΚ, τις επιθέσεις των Τούρκων για κατάληψη του αεροδρομίου Λευκωσίας. Στις 24 Ιουλίου εγκαταστάθηκε στο στρατόπεδο του Εφεδρικού Σώματος στην Αθαλάσσα.

Στις 12 Αυγούστου 1974 εγκαταστάθηκε στο ΚΕΜΚ Σταυροβουνίου λαμβάνοντας την ονομασία 35 ΜΚ. Στις 16 Αυγούστου απέστειλε τρία στοιχεία ΠΑΟ στην περιοχή Γρηγορίου ενισχυμένα με μια ομάδα καταδρομέων και έναν αξιωματικό. Αντιμετώπισε με επιτυχία επίθεση εχθρικού πεζικού αποτρέποντας προέλαση των Τούρκων δυτικώς της Λευκωσίας. Άλλα τρία στοιχεία ΠΑΟ 90 χιλ. της Μοίρας απεστάλησαν στην περιοχή Πυροίου τα οποία όμως τελικώς δεν ενεπλάκησαν στον αγώνα.

prismanews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ