2013-07-21 23:13:04
Φωτογραφία για Δεν ξεχνάμε τους 54 Έλληνες που κρεμάστηκαν απο τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Πικέρμι
Οι Γερμανοί ως αντίποινα για τον θάνατο τεσσάρων ανωτάτων αξιωματικών του Ναυτικού τους, που σκοτώθηκαν απο αντιστασιακούς στο Πικέρμι, κρέμασαν στην ίδια περιοχή, 54 συνολικά Έλληνες που προερχόντουσαν, οι 50 – κυρίως – απο την περιοχή του Πειραιά και του Κερατσινίου και ήταν κρατούμενοι στο Χαϊδάρι, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις ήταν φυματικοί από το σανατόριο Νταού Πεντέλης, που έκαναν αεροθεραπεία σ” ένα ύψωμα και όταν είδαν τους Γερμανούς να κρεμούν στα πεύκα τους πατριώτες άρχιζαν να τους αποδοκιμάζουν. Τότε οι Γερμανοί άρχισαν να τους κυνηγούν. Επιασαν 4 αυτούς που δεν μπορούσαν να τρέξουν και να ξεφύγουν. Και τους πρόσθεσαν στους 50 που είχαν φέρει από το Χαϊδάρι.

Οι εκτελεσθέντες ήταν :

Σήμερα σε μια λητή εκδήλωση στο Τύμβο του Πικερμίου, στο σημείο που κρεμάστηκαν οι Έλληνες πατριώτες, λίγοι δυστυχώς, θυμήθηκαν και τίμησαν τη μνήμη τους.

Στη σημερινή εκδήλωση, στο Πικέρμι βρέθηκαν ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Γεώργιος Χριστόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Σπύρος Κάρλος, ο Δημ
. Σύμβουλος Μαραθώνα Νίκος Στεφανίδης, ο Δημ. Σύμβουλος Σπάτων-Αρτέμιδας Ευάγγελος Δανέζης , εκπρόσωποι απο το ΚΚΕ, την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και απόγονοι των εκτελεσθέντων με επικεφαλής των Πρόεδρο της Αδελφότητας Μιχαήλ Μάνο.

Στη φωτογραφία ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου με τον Πρόεδρο της Αδελφότητας των οικογενειών των εκτελεσθέντων στο Πικέρμι, Μιχάλη Μάνο.

Στο video που ακολουθεί δείτε στιγμιότυπα απο την εκδήλωση.

Ακολουθούν video με τις πλήρεις ομιλίες όλων όσων αναφέρθηκαν στη επέτειο των 69 χρόνων των εκτελεσθέντων πατριωτών στο Πικέρμι.

Τι είπαν : Πατέρας Αριστείδης (Ο ιερέας που τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση), ο Πρόεδρος της Αδελφότητας των οικογενειών των εκτελεσθέντων Μιχαήλ Μάνος και ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Γιώργος Χριστόπουλος

Χαράλαμπος Ζαμάνος Τ.Ο. ΚΚΕ Μεσογείων-Λαυρεωτικής, Στέλιος Ζαμάνος Πανελλήνιος Σύλλογος Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης

Χατζής Ιωάννης της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Μπούκουρη Μάχη του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Ραήνας Πικερμίου, Νατάσα Καμπέλη της ΟΓΕ, Σ. Άβδουλος και Νίκος Στεφανίδης Δημ. Σύμβουλος Δήμου Μαραθώνα
rpn.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ