2013-07-22 10:30:03
Φωτογραφία για Αδειοδότηση για εξόρυξη χρυσού και στις Σέρρες;
Την έκδοση άδειας για εξόρυξη χρυσού στην περιοχή της Φαιάς Πέτρας, καταγγέλει ο υποψήφιος δήμαρχος Σιντικής Νίκος Δεμερτζής, ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να μην ξεκινήσουν εργασίες που θα αποβούν, σύμφωνα με τον ίδιο, μοιραίες για το περιβάλλον.

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωτική Κίνηση Πολιτών», αναφέρει συγκεκριμένα : «Θα ήθελα να καταγγείλω την νέα έκδοση άδειας μεταλλευτικών ερευνών στην περιοχή Φαιάς Πέτρας του δήμου Σιντικής, η οποία χορηγήθηκε με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΑΣ/Φ24.69/5717 από τις 19-2-2013 και δημοσιεύθηκε στο με αριθμό 777/4-4-2013 ΦΕΚ (τεύχος Β’). Σύμφωνα με την παραπάνω άδεια δεσμεύεται έκταση 9.974,816 στρεμμάτων στην περιοχή Φαιάς Πέτρας του δήμου Σιντικής και απέχει από τον οικισμό Φαιάς Πέτρας περίπου 150 μέτρα, από τον οικισμό Καπνοφύτου περίπου 1.800 μέτρα, από τον οικισμό Σχιστολίθου περίπου 80 μέτρα, από τον οικισμό Χαρωπού περίπου 500 μέτρα και από το Σιδηρόκαστρο 3,5 χιλιόμετρα
. Έτσι μετά τις άδειες που χορηγήθηκαν στις περιοχές Μαύρα Λιθάρια Αγκίστρου του δήμου Σιντικής, των Κρουσίων Κιλκίς, με απόσταση 8 χιλ. από την λίμνη Κερκίνη, έρχεται τώρα να προστεθεί και η νέα έρευνα στην Φαιά Πέτρα. Είναι σίγουρο πως μετά τις έρευνες θα έρθει η εγκατάσταση εταιριών και η εξόρυξη των κοιτασμάτων. Οι μέχρι σήμερα μέθοδοι επεξεργασίας των κοιτασμάτων (βλέπε Θράκη, Χαλκιδική) είναι τέτοιες που προκαλούν όχι μόνο ανυπολόγιστες, αλλά και μη αναστρέψιμες καταστροφές στο περιβάλλον, στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, στο πλούσιο γεωθερμικό πεδίο που διαθέτουμε, στην γεωργία, στην κτηνοτροφία και στον τουρισμό. Επί τέλους οι φορείς της περιοχής και πάνω απ’ όλα ο ίδιος ο δήμος Σιντικής θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις. Αρκετά κρατήθηκαν οι τόνοι χαμηλά. Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν τι σημαίνει εγκατάσταση μεταλλείων και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους:

infoserres.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ