2013-07-22 10:33:04
Φωτογραφία για Τράπεζα Κύπρου: Καταιγιστικές εξελίξεις σχετικά με την εξυγίανση
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την προσπάθεια για ταχύτερη ανάκαμψη της Τράπεζας Κύπρου, καθώς επίκειται ο διαχωρισμός της τράπεζας σε δύο μέρη, αόριστο φαίνεται να είναι το χρονικό όριο για έξοδο από το καθεστώς εξυγίανσης, ενώ αναμένεται και η έκθεση της KPMG για το ύψος του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθεστών. Το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Χθες στη συνάντηση που είχαν η Τρόικα με τον Υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας συμφωνήθηκε όπως μελετηθεί αναλυτικά ο διαχωρισμός της Τράπεζας Κύπρου σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με επιχειρηματικές δραστηριότητες και σε θυγατρική τράπεζα ακινήτων, στην οποία θα μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Στόχο αποτελεί η βελτίωση του ισολογισμού της τράπεζας και η καλύτερη διαχείριση του ELA, ο οποίος πρόκειται να μεταφερθεί στη θυγατρική τράπεζα ακινήτων, γι ' αυτό και η κυπριακή πλευρά πρέπει να παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις για τη μεταφορά αυτή.


Αόριστος μάλλον ο χρόνος εξόδου από το καθεστώς εξυγίανσης

Εξελίξεις, λοιπόν, υπάρχουν και όσον αφορά το θέμα του χρονικού ορίου για έξοδο της τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης. Όπως είχε συμφωνηθεί και δημοσιευόταν μέχρι πρότινος, η τράπεζα θα έπρεπε να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης μέχρι το τέλος του μηνός. Αυτή ήταν άλλωστε και η άποψη που εξέφρασε χθες η κυπριακή πλευρά προς την Τρόικα.

Ωστόσο, η Τρόικα θεωρεί ότι υπάρχει περίπτωση ο διαχωρισμός της Τράπεζας Κύπρου σε δύο μέρη να χρειαστεί περισσότερη εξέταση, για την οποία δεν θα πρέπει να τεθούν χρονικά όρια.

Αναμένεται η έκθεση KPMG

Ωστόσο, για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για την Τράπεζα Κύπρου είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση του ισολογισμού της τράπεζας από την KPMG αλλά και ο καθορισμός του ποσοστού κουρέματος των ανασφάλιστων καταθετών της Τράπεζας Κύπρου.

Η οριστικοποίηση του ποσοστού κουρέματος θα γίνει μία βδομάδα έπειτα από την παράδοση της έκθεσης στην Κεντρική Τράπεζα.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ