2013-07-25 23:16:05
Φωτογραφία για ΔΝΤ: Η ΕΚΤ πρέπει να υιοθετήσει και νέα μέτρα για να βοηθήσει την ανάπτυξη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να πρέπει να κόψει και πάλι τα επιτόκια της και να ξεκινήσει ένα νέο γύρο μη συμβατικής νομισματικής χαλάρωσης για να βοηθήσει να... ενισχυθεί η οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία συνεχίζει να επιβαρύνεται από τις περικοπές δαπανών, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αν και οι τελευταίες εκθέσεις των δεικτών PMI στην Ευρωζώνη φαίνεται να δείχνουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα ενισχύεται, δίνοντας μια αχνή ελπίδα πως η Ευρωζώνη μπορεί σύντομα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, το ΔΝΤ δεν βλέπει ανάκαμψη μέχρι το 2014.

Ειδικότερα, στην τελευταία αξιολόγηση της οικονομίας των 17 χωρών που μοιράζονται το ευρώ, το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι προσπάθειες για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάπτυξη έως και κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες αυτό το έτος.

Ως αποτέλεσμα, προβλέπει ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση για δεύτερη συνεχή χρονικά, εμφανίζοντας συρρίκνωση 0,6% πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 εμφανίζοντας επέκταση του ΑΕΠ κατά 0,9%.


"Για την περιοχή συνολικά, ο αρνητικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη από την εξυγίανση των δημοσιονομικών θα μπορούσε να φτάσει έως και 1 - 1,25 ποσοστιαίες μονάδες αυτό το έτος", αναφέρει το ΔΝΤ και προσθέτει: "Η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να αποφευχθεί υπερβολική επιβάρυνση στην ανάπτυξη".

Με απομακρυσμένο τον κίνδυνο της στασιμότητας στην Ευρωζώνη και τις πληθωριστικές πιέσεις να είναι πολύ αδύναμες, ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει δράση για να βοηθήσει την ανάπτυξη με μέτρα για να μειώσει τον "κατακερματισμό" στις χρηματοοικονομικές αγορές, αναφέρει το ΔΝΤ.

"Πρόσθετη μη συμβατική νομισματική στήριξη θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναστροφή του κατακερματισμού", εκτιμά το Ταμείο.

Προσθέτει ότι "η ΕΚΤ θα πρέπει να διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για αδύναμες αλλά φερέγγυες τράπεζες μέσω μιας νέας πράξης μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTRO)".

"Αυτό θα ήταν αποτελεσματικότερο εάν συνοδεύονταν από χαμηλότερα haircuts στις εγγυήσεις (collateral) ιδίως για τα επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων εταιρειών", εκτιμά το ΔΝΤ.

"Για να αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό και να επιδιορθώσει πιο αποφασιστικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει περαιτέρω αντισυμβατικές πολιτικές, περιλαμβανόμενης μέσω μιας στοχευμένης LTRO (η οποία θα συνδέεται με τον δανεισμό προς τις ΜμΕ) ή άμεσες αγορές επιλεγμένων ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων", αναφέρει στην έκθεση του το Ταμείο, σύμφωνα με το Reuters.

Το ΔΝΤ σημειώνει εξάλλου ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν καταφέρει να δώσουν χρόνο σε αρκετές χώρες για να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, αν και επισημαίνει ότι ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για ορισμένες κυβερνήσεις.

"Δεδομένων των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης, τα χρονοδιαγράμματα μπορεί να αποδειχθούν υπερβολικά φιλόδοξα σε ορισμένες περιπτώσεις και ενδεχομένως να ήταν χρήσιμη ακόμη περισσότερη ευελιξία, ιδίως εάν οι χώρες χρησιμοποιήσουν αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο για να εφαρμόσουν φιλόδοξες διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή για να ανακεφαλαιοποιήσουν βιώσιμες τράπεζες", αναφέρει το ΔΝΤ.

"Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κατάλληλη η μικρή προβλεπόμενη χαλάρωση της δημοσιονομικής κατεύθυνσης στη Γερμανία. Εφόσον υλοποιηθούν καθοδικοί κίνδυνοι, οι χώρες που δεν βρίσκονται υπό την πίεση των αγορών θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια βραδύτερη υλοποίηση της δημοσιονομικής προσαρμογής".

Το ΔΝΤ σημειώνει εξάλλου ότι για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της στασιμότητας, οι κυβερνήσεις εντός της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, ενώ συνολικά η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει με το σχέδιο της για την υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης.

Όπως αναφέρει, η τραπεζική ένωση είναι μεγάλης σημασίας καθώς θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποια από τα 200 μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν κρυμμένες ζημιές. Θα βοηθήσει επίσης στην ανακεφαλαιοποίηση τους ώστε να επανέλθει η ροή των χρημάτων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ