2013-07-26 18:51:52
Φωτογραφία για Μόσχα καλεί Τεχεράνη για “πυρηνικό συμβιβασμό”
 Ιβάν Σαφρόνοφ, Βλαντίμιρ Τζαγκούτο, Ελένα Τσερνιένκο, Kommersant

Συμφωνία με τον μεταρρυθμιστή Χασάν Ρουχανί “βλέπει” ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του, στις 12 Αυγούστου στο Ιράν. Ενα ταξίδι ”με προοπτικές αλλά και ρίσκο” όπως τονίζουν οι αναλυτές.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να επισκεφθεί στις 12 Αυγούστου το Ιράν. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Kommersant, που γνωρίζουν λεπτομέρειες σχετικά με την προετοιμασία της επίσκεψης, το Κρεμλίνο υπολογίζει να εκμεταλλευτεί την άνοδο στην εξουσία του νέου προέδρου, Χασάν Ρουχανί, προκειμένου να άρει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο κ. Πούτιν θα συζητήσει και διμερή θέματα, όπως την κατασκευή από τη Ρωσία νέων ενεργειακών μονάδων στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ και την παράδοση στο Ιράν των συστημάτων Antey-2500 αντί των S-300. Αναλυτές θεωρούν ότι το επικείμενο ταξίδι «έχει προοπτικές, αλλά εμπεριέχει και ρίσκο».


Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 12-13 Αυγούστου ανέφερε στην Kommersant πηγή από το Κρεμλίνο, ενημερωμένη για τα σχέδια του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την πληροφορία για την προετοιμασία της επίσκεψης. Ο συνομιλητής της εφημερίδας πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν η επίσκεψη θα είναι μονοήμερη ή διήμερη, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την ατζέντα των θεμάτων της, η οποία «ακόμη διαμορφώνεται».  

Από το 2007

Οι ρωσο-ιρανικές σχέσεις σε νέα φάση μετά τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν

Τελευταία φορά που ο πρόεδρος Πούτιν είχε επισκεφθεί την Τεχεράνη ήταν το 2007 όταν είχε συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των χωρών της Κασπίας. Στο περιθώριό της, είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ και με τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί. Εκείνη η επίσκεψη είχε δώσει μια ώθηση στις ρωσο-ιρανικές σχέσεις, αυτές όμως επιδεινώθηκαν κατά την προεδρία του Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, ο οποίος είχε ακυρώσει το συμβόλαιο για την προμήθεια των S-300 στο Ιράν.

Σύμφωνα με πηγές της Kommersant που έχουν εικόνα από την προετοιμασία της επίσκεψης, ένα από τα βασικά θέματα θα είναι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Τον Ιούνιο ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι «το Ιράν τηρεί τους κανόνες στον πυρηνικό τομέα» και ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις περί του αντιθέτου». Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε διατυπώσει και την επιφύλαξη πως «υπάρχουν ανοιχτά θέματα», αλλά ότι «εάν υπάρξει υπομονή και καλή θέληση για συνεργασία, αυτά θα επιλυθούν».

Όπως φαίνεται, η Μόσχα υπολογίζει ότι ο θεωρούμενος ως μεταρρυθμιστής Ρουχανί, θα επιδείξει στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος μεγαλύτερη ευελιξία από ότι ο προκάτοχός του. Πηγή της Kommersant στους ρωσικούς διπλωματικούς κύκλους επεσήμανε ότι «πρέπει να αξιοποιηθεί η συγκυρία της ανόδου του νέου προέδρου στην εξουσία ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, και η επίσκεψη θα δώσει την ευκαιρία να διερευνηθούν οι διαθέσεις της νέας ιρανικής ηγεσίας σχετικά με το αν αυτή προτίθεται να λάβει περισσότερο υπόψη τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας».

Παράλληλα, σύμφωνα με την πηγή, την κατάσταση δυσχεραίνει το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ιράν διαθέτει περιορισμένες εξουσίες, καθώς ο τελευταίος λόγος ανήκει στον αγιατολάχ Χομεϊνί. Προκειμένου αυτός να προβεί σε κάποιο συμβιβασμό, χρειάζονται εγγυήσεις από τη Δύση για άρση των κυρώσεων. Στην πρόταση για διευθέτηση του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος διαμέσου των βήμα προς βήμα αμοιβαίων υποχωρήσεων (πλάνο Λαβρόφ), η Μόσχα είχε προβεί πριν από δύο χρόνια. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προς τον παρόν δεν έχει σταθεί δυνατό να υλοποιηθεί, αλλά η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου είναι πιθανό να της ξαναδώσει ζωή.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτικών Μελετών, Βλαντίμιρ Ορλόφ, ανέφερε πως «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις συνομιλίες με τον αγιατολάχ Χομεϊνί» και ότι «για τον Πούτιν το ταξίδι αυτό έχει προοπτικές, αλλά εμπεριέχει και ρίσκο, καθώς πολλοί προσπάθησαν να δώσουν λύση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά απέτυχαν».  

Ενέργεια – Εξοπλιστικά

Περισσότερο για το Ιράν

Στην Τεχεράνη ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συζητήσει και διμερή θέματα, κατά πρώτο λόγο τη συνεργασία στους τομείς της ατομικής ενέργειας και των εξοπλιστικών. Στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα στις αρχές Ιουλίου, ο απερχόμενος τότε πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ είχε αναφερθεί στην κατασκευή από τη Ρωσία νέων ενεργειακών μονάδων στο Ιράν, στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ, δίνοντας την εντύπωση ότι αυτή έχει ήδη αποφασιστεί. Όμως, οι συνομιλητές της Kommersant επιμένουν ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμη την πολιτική απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα.

Η ρωσική υπηρεσία ατομικής ενέργειας (Rosatom), έχει ανακοινώσει ότι η συνεργασία της με το Ιράν αφορά μόνο την κατασκευή της πρώτης μονάδας η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί και ότι δεν βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για νέα προγράμματα. Οι πηγές της Kommersant στη βιομηχανία ατομικής ενέργειας διευκρίνισαν ότι την κρατική εταιρία δεν την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η προοπτική συνέχισης της εργασίας στο Ιράν, καθώς το παρόν διάστημα προσπαθεί να εξασφαλίσει συμβόλαια στην Τσεχία και τη Φινλανδία. Επιπλέον, η κατασκευή της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ απεδείχθη ζημιογόνα για τη Rosatom. Η σύμβαση είχε συναφθεί τη δεκαετία του ΄90, όταν πρωταρχικός στόχος δεν ήταν το κέρδος από την κατασκευή καθαυτή, αλλά από την προοπτική ικανοποιητικών παραγγελιών προς τις επιχειρήσεις του υπουργείου Ατομικής Ενέργειας. Πάντως, οι συνομιλητές της εφημερίδας δεν αποκλείουν ότι η Ρωσία μπορεί να φανεί διαλλακτική απέναντι στο Ιράν σε αυτό θέμα για πολιτικούς λόγους.

Στον τομέα της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας η Μόσχα έχει προβεί ήδη σε μια κίνηση καλής θέλησης προς την Τεχεράνη, προτείνοντας αντί των S-300 τα συστήματα Antey-2500, τα οποία μάλιστα διαθέτουν ανώτερα χαρακτηριστικά. Η ρωσική πλευρά ελπίζει ότι μέσω αυτού του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα καταφέρει να πείσει το Ιράν να αποσύρει την αγωγή του κατά της Rosoboronexport με την οποία διεκδικεί 4 δισ. δολάρια για την ακύρωση του συμβολαίου των S-300. Η Τεχεράνη δεν έχει απαντήσει ακόμη σε αυτή την πρόταση. Πηγή από το χώρο της ρωσικής εξοπλιστικής συνεργασίας ανέφερε ότι ο κ. Πούτιν θα θίξει οπωσδήποτε το θέμα αυτό κατά την επίσκεψή του.

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ