2013-07-26 19:59:03
Φωτογραφία για Αίγυπτος: Επισήμως υπό κράτηση ο Μόρσι ενόψει μεγάλων διαδηλώσεων
Κατηγορίες στον αποπεμφθέντα πρόεδρο για συνεργασία με τη Χαμάς

Γενική άποψη της διαδήλωσης υποστηρικτών του στρατού που πραγματοποιείται στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο. EPA/ANDRE PAIN EPA/MOHAMMED SABER EPA/MOHAMMED SABER EPA/ANDRE PAIN EPA/ANDRE PAIN

Ο αιγυπτιακός στρατός αποφάσισε την κράτηση για 15 ημέρες του αποπεμφθέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, με τις κατηγορίες, μεταξύ άλλων, της απαγωγής, της δολοφονίας στρατιωτών και της συνεργασίας με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου.

Ο στρατός προηγουμένως υποστήριζε ότι κρατούσε τον Μόρσι για τη δική του ασφάλεια και η είδηση για την παράταση της κράτησής του προκαλεί εντάσεις ενόψει των μεγάλων διαδηλώσεων υποστηρικτών και αντιπάλων του Μόρσι, που έχουν προγραμματισθεί για σήμερα, Παρασκευή. Αμφότερες πλευρές προειδοποιούν για αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο, δύο και πλέον χρόνια μετά την εξέγερση κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ.


Η εντολή για την κράτηση του Μόρσι δόθηκε από τον αρμόδιο για την έρευνα δικαστή που απήγγειλε κατηγορία για συνωμοσία με τη Χαμάς που είχε στόχο την πραγματοποίηση «εχθρικών ενεργειών» στη χώρα κατά την κλιμάκωση των διαδηλώσεων εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Μόρσι, που κρατείται σε μυστικό σημείο από τον στρατό, μετά την αποπομπή του στις 3 Ιουλίου, τέθηκε επισήμως σήμερα υπό κράτηση για μέγιστη διάρκεια 15 ημερών. Οι φερόμενες «εχθρικές ενέργειες» περιλαμβάνουν επιθέσεις σε κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας, αποδράσεις από φυλακή, προσχεδιασμένες δολοφονίες αστυνομικών και απαγωγή άλλων.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα από την οποία προέρχεται ο Μόρσι αντέδρασε άμεσα δηλώνοντας ότι η απόφαση της Δικαιοσύνης να θέσει υπό προληπτική κράτηση τον Μοχάμεντ Μόρσι για γεγονότα που χρονολογούνται στις τελευταίες ημέρες του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ σημαίνει «επιστροφή στη βία» του πρώην καθεστώτος.

«Οι κατηγορίες σε βάρος του Μοχάμεντ Μόρσι ηχούν σαν μια εκδίκηση του πρώην καθεστώτος που λέει ότι επιστρέφει στη βία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινήματος Γκέχαντ ελ Χαντάντ, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «γελοίες». «Δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Συνεχίζουμε τις διαμαρτυρίες μας στους δρόμους. Στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι περισσότερος κόσμος θα συνειδητοποιήσει τι αντιπροσωπεύει στην ουσία αυτό το καθεστώς: επιστροφή στο παλιό κράτος του Μουμπάρακ, με ωμή βία» προσέθεσε.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ