2013-07-29 18:13:03
Φωτογραφία για Ν. Τσούκαλης: Nα περιοριστούν οι καταχρηστικές συμπεριφορές των Τραπεζών
Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλης σχετικά με τις υπέρογκες επιβαρύνσεις των πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία βάσει των πρόσφατων κοινοτικών εξελίξεων- πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

«Χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την εξυπηρέτηση των δανείων τους και των πιστωτικών καρτών, πρόβλημα που προϋπήρχε της οικονομικής κρίσης και οι κυβερνήσεις δεν είχαν και δεν έχουν δείξει τη διάθεση να το αντιμετωπίσουν. Χαρακτηριστικά, αναπάντητη παραμένει σχετική μας ερώτηση από τις αρχές του 2012 (υπ’αριθ. 3983/9.1.2012).

Η χώρα μας είναι από τις ακριβότερες τραπεζικές αγορές στην Ευρώπη στον τομέα των πιστωτικών καρτών. Τα επιτόκια του «πλαστικού χρήματος» διαμορφώνονται σήμερα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα που αγγίζουν ακόμα και το 22% (συνολική ετήσια επιβάρυνση), σε ό,τι αφορά τις αγορές με πιστωτικές κάρτες. Γιατί για τις αναλήψεις μετρητών με πιστωτική κάρτα το επιτόκιο έχει απογειωθεί.


Τα υψηλά επιτόκια συνοδεύονται από μια σειρά από «καπέλα» και ψιλά γράμματα, που κάνουν την εξυπηρέτηση των καρτών ακόμη πιο δύσκολη, όπως για παράδειγμα, στις αναλήψεις μετρητών, οι τόκοι «μετρούν» από την πρώτη κιόλας μέρα της συναλλαγής. Αντίστοιχα, αν κάποιος δεν πληρώσει έγκαιρα ολόκληρο το ποσό της οφειλής, επιβαρύνεται με τόκους για το σύνολο και όχι για το κομμάτι το οποίο έχει αφήσει ανεξόφλητο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, το 2011, περίπου 727 εκατομμύρια κάρτες βρίσκονταν σε λειτουργία στην ΕΕ και η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες ξεπέρασε τα 1,9 τρισεκ ευρώ. Η Visa κατέχει το 41,6% μεριδίου αγοράς και η MasterCard 48,9%.Οι έμποροι λιανικού εμπορίου σε όλη την Ευρώπη καταβάλλουν στις τράπεζες περίπου 13 δισ το χρόνο για να διεκπεραιώνουν συναλλαγές και το 70% των επιβαρύνσεων αυτών αφορούν προμήθειες

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δελτίο τύπου στις 24 Ιουλίου, ανακοίνωσε ότι προχωρά στην πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για τη μείωση των υψηλών επιτοκίων και προμηθειών των πιστωτικών καρτών ώστε να αντιμετωπίσει τις ακραίες στρεβλώσεις που καταγράφονται στην αγορά καρτών πανευρωπαϊκά. Το σχέδιο είναι να βελτιωθούν οι διατραπεζικές συναλλαγές ώστε να μειωθεί το κόστος έως και 4,5 δισ. σε ετήσια βάση.

Το ανώτατο όριο προμηθειών 0,2% για τις χρεωστικές κάρτες και 0,3% για τις πιστωτικές κάρτες είναι σύμφωνο με τις αντιμονοπωλιακές τιμές σε διασυνοριακό επίπεδο. Ο αρμόδιος Επίτροπος δήλωσε ότι στόχος είναι να αντιμετωπιστεί μια «κατακερματισμένη και ακριβή» αγορά καθώς και «να τεθεί επιτέλους ένα τέλος στις αδικαιολόγητες υψηλές προμήθειες». «Οι διατραπεζικές προμήθειες που καταβάλλουν οι εταιρίες και οι έμποροι καταλήγουν στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Δεν είναι μόνο οι καταναλωτές που αγνοούν τις κρυφές επιβαρύνσεις, ενίοτε ενθαρρύνονται μέσω προγραμμάτων ανταμοιβής να χρησιμοποιούν τις κάρτες ανεξαρτήτως υψηλού κόστους».

Παράλληλα με τους περιορισμούς στις λεγόμενες "διατραπεζικές προμήθειες", η Επιτροπή προτείνει μια ευρύτερη αναμόρφωση των υπηρεσιών πληρωμών ενθαρρύνοντας τον ανταγωνισμό, προτάσσοντας την διαφάνεια στα ζητήματα του κόστους.

Κατόπιν των ανωτέρω κι επειδή οι διαπραγματεύσεις συνήθως έχουν σημαντική διάρκεια η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταφράζεται σε οικονομική αιμορραγία των πολιτών, οι οποίοι χρήζουν ανάγκης άμεσης ανακούφισης,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να κερδηθεί χρόνος εις όφελος των Ελλήνων πολιτών;

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να περιοριστούν οι καταχρηστικές συμπεριφορές των Τραπεζών καθώς και να εφαρμοστούν δικαστικές αποφάσεις που έχουν βγει σωρεία για την άρση της καταχρηστικής και παράνομης προμήθειας κατά την ανάληψη μετρητών με πιστωτική; Εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να μειωθούν, εξειδικευμένα, τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών μέχρις ότου υιοθετηθεί νομοθετική ρύθμιση;
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ