2013-07-29 20:10:03
Φωτογραφία για Ιράκ: Κύμα επιθέσεων συγκλονίζει τη χώρα
Μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις συγκλόνισαν σήμερα, 29 Ιουλίου 2013, την ιρακινή πρωτεύουσα Βαγδάτη καθώς και άλλες πόλεις. Οι τουλάχιστον... 17 επιθέσεις οι οποίες είχαν στόχο κυρίως σιίτες φαίνεται πως ήταν συντονισμένες και προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 100 σύμφωνα με αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές. 

Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Απρίλιο τουλάχιστον 2.500 άτομα έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με τον ΟΗΕ σε βίαια γεγονότα τα οποία θεωρούνται τα χειρότερα που βιώνει η χώρα από το 2008. Σύμφωνα δε με την ομάδα Iraq Body Count, η οποία στόχο έχει την καταμέτρηση των θυμάτων, από τον Ιανουάριο του 2013 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 4.000 ενώ τον Ιούλιο ο αριθμός αυτός αγγίζει τους 810. Ο ΟΗΕ κατεβάζει τον αριθμό των θυμάτων καθώς μιλά για τουλάχιστον 700. Αμφότερες πάντως οι οργανώσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως ο Ιούλιος είναι ο πιο αιματηρός μήνας για το Ιράκ με τον αριθμό των επιθέσεων να κλιμακώνεται ειδικά από την αρχή του ραμαζανιού.


Το τελευταίο κύμα βίας έρχεται σε μια εποχή στην οποία οι σχέσεις σιιτών σουνιτών διάγουν μεγάλη ένταση. Οι σουνίτες υποστηρίζουν πως η σιιτική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι τους περιθωριοποιεί. Επίσης, η ένταση φαίνεται πως οφείλεται στο γεγονός ότι οι εξτρεμιστικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και η Αλ Κάιντα έχουν αυξήσει την ισχύ και κατ' επέκταση τις επιθέσεις τους και στο γενικότερο πλαίσιο που προκαλεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Πάντως, η εντεινόμενη βία έχει αυξήσει τους φόνους σε επίπεδο διακοινοτικής βίας στο Ιράκ, σε μια χώρα στην οποία Κούρδοι,σιίτες και σουνίτες δυσκολεύονται να βρουν ένα σταθερό τρόπο διαχείρισης της εξουσίας.

Οι σημερινές βόμβες που εξερράγησαν στη Βαγδάτη ήταν οι περισσότερες τοποθετημένες σε σταθμευμένα αυτοκίνητα σε αγορές ή σε πάρκινγκ σε διάφορες πλευρές της πόλης σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας. Η πιο αιματηρή από τις επιθέσεις αυτές σύμφωνα με το BBC ήταν εκείνη που χτύπησε την σιιτική περιοχή Σαντρ Σίτι. Εκρήξεις ακόμη έγιναν στην περιοχή Μαχμουντίγια, στην πόλη Κουτ αλλά και στη Βασόρα.

Σαφώς τα επεισόδια της βίας δεν είναι τόσο έντονα όσο την περίοδο 2006- 2007 αλλά σύμφωνα με παρατηρητές είναι τα πιο σοβαρά από την αποχώρηση των Αμερικανών το 2011.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ